Frans Bromet met NCRV-docu Doe-het-zelf-zorg

Still: NCRVZorg in Nederland is diep verankerd in ons sociale systeem. Maar de zorg is onbetaalbaar geworden, er moet iets veranderen om de kosten te beteugelen. Gemeente Rotterdam heeft daarom de zorg in haar gemeente aanbesteed met als doel een nieuwe, betaalbare vorm van zorg aan te bieden. Organisatie RadarAdvies is als winnaar uit de bus gekomen. Met de slogan: Krachtpatsers van Rotterdam gaat zij het helemaal anders doen. Documentairemaker Frans Bromet spitste zijn oren en greep zijn camera om een documentaire te maken, vanavond te zien bij de NCRV op Nederland 2.

RadarAdvies wil ‘de kracht in de mensen aanraken’ en ‘de zorg teruggeven aan de burger’. Het inzetten van vrijwilligers moet de kosten omlaag brengen. Vol enthousiasme beginnen de nieuwe zorgmedewerkers aan hun missie, de oude organisaties die het werk voorheen deden, berooid achterlatend.

Frans volgt in Doe-het-zelf-zorg, zoals de NCRV-docu heet, de transitie van oude naar nieuwe zorg en laat zien welke gevolgen dit heeft voor de kwetsbare ‘cliënten’; bepaald geen krachtpatsers zoals RadarAdvies het wil doen geloven.

Zo is daar Meneer Höppener (75) die de toestroom aan post niet meer kan bolwerken. Of het echtpaar Ton en Inge Analbers dat net uit de schuldsanering is maar blijvende begeleiding nodig heeft bij het beheer van hun huishoudboekje. Zij illustreren precies wat het gewijzigde systeem voor ze doet, of juist niet. Want het systeem hapert. Vrijwilligers komen niet opdagen, nieuwe medewerkers lijken zich vooral te bekommeren om het ‘leuker maken’ van het leven van hun cliënten in plaats van de noodzakelijke zorg te verlenen. Vanuit het oogpunt van de hulpbehoevenden lijkt deze ‘stoelendans’ van organisaties dramatisch. Een sociaal netwerk is kapot gemaakt.

Frans Bromet spreekt in Doe-het-zelf-zorg met de betrokken wethouder en medewerksters van RadarAdvies. Hij raakt verstrikt in hun terminologie. De WIE-focus en de civil society, efficiency en resultaat. Realiseren zij zich wat hun cliënten werkelijk nodig hebben? En zitten de cliënten op hun beurt eigenlijk te wachten op deze veranderingen in de zorg?

Bekijk de promo:

2Doc: Doe-het-zelf-zorg, 20.25 uur, NCRV (NL2)

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Frans Bromet met NCRV-docu Doe-het-zelf-zorg

 1. Margreet Doe

  Ik zou graag vrijwilliger bij meneer Hoppener willen worden. Ik woon in het centrum van Rotterdam en doe veel vrijwilligerswerk. Ik heb als maatschappelijkwerkster bij een woningbouwvereniging gewerkt. Kunt u mij met hem in contact brengen?
  Vriendelijke groet,
  Margreet Doe

    /   Reply  / 
  1. Roxana Asmus

   Beste mevrouw Doe,

   Hartelijk dank voor uw reactie. Wat een mooi gebaar en fijn dat u als vrijwillster aan de slag wilt. Graag komen wij in contact met u.

   Hartelijke groet,

   Roxana Asmus, directeur Radar [email protected]

     /   Reply  / 
 2. Matty Schouwenburg

  Frans Bromet laat hier precies zien hoe belachelijk de Doe-het-zelf zorg in elkaar zit. De mensen die het nodig hebben krijgen de hulp niet. Men verzint andere activiteiten die kant nog wal raken. En ach, er raken altijd wel wat mensen tussen wal en schip. Ik werk in de huishoudelijke verzorging bij een thuiszorgorganisatie en volgend jaar gaat er nog eens 40% bezuinigd worden op ons. Ik voorspel dat er nog meer mensen tussen wal en schip raken, meer vervuiling,uitbuiting en een paar jaar dood achter de voordeur liggen. Meneer Bromet, wilt u hier alstublieft ook eens aandacht aan besteden op uw eigen onnavolgbare wijze !. Hartelijke groet.

    /   Reply  / 
 3. Bram Huyser

  Ik ben zelf 91 jaar en heb met grote aandacht naar het programma zitten kijken. Ik heb grote bewondering voor de manier waarop Frans Bromet met zijn droge manier de problemen van de getoonde “slachtoffers” in beeld brengt.
  Ik woon in de gemeente Stadskanaal en krijg als zelfstandig wonende iedere week 3 uur huishoudelijke hulp. Dit is hier prima geregeld en ik hoop dat dat na 1 januari 2015 ook zo blijft.

    /   Reply  / 
 4. Sonja Veldhoff

  Graag zou ik deze uitzending in zijn geheel thuis willen bekijken, is er daartoe een mogelijkheid?
  Met vriendelijke groet,
  Sonja L. Veldhoff

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>