Paasverhaal krijgt nieuwe betekenis voor Dwight ‘Jezus’ Dissels

Al twee jaar op rij weet The Passion meer dan 3 miljoen kijkers aan de buis te kluisteren. De muzikale vertelling van het Paasverhaal brengt velen in vervoering. Maar dit jaar kiezen EO en KRO-NCRV voor het eerst voor een cast met relatief onbekende namen. De kans dat je daardoor verrast wordt vanavond is groter, maar een grote publiekstrekker is er dit jaar niet.

De rol van Jezus is dit jaar in handen van zanger Dwight Dissels en zangeres Elske DeWall neemt de rol van Maria op zich. Verder is Omri Tindal te zien als Petrus, speelt Johnny Kraaijkamp jr. Pontius Pilatus en is Roel van Velzen Judas. Remco Veldhuis duikt in de rol van Verteller en EO-presentator Kefah Allush is verslaggever.

Dwight is de eerste donkere Jezus ooit in de geschiedenis van het spektakel. “Ik ben ook de eerste kale Jezus”, pareert hij in NRC Handelsblad. “Ik had er zelf niet bij stilgestaan, ik merkte het pas uit de enthousiaste reacties uit de gemeenschap. Ik wil niet op de voorgrond treden van: ‘kijk mij nu eens de minderheden vertegenwoordigen’. Maar als The Passion hiermee een nog breder publiek krijgt, zou dat mooi zijn.”

Dwight is opgegroeid in een christelijk gezin, maar het geloof heeft niet altijd vooraan bij hem gestaan. Zeker niet nadat zijn vader overlijdt, als Dwight 10 jaar is. “De eenzaamheid, de wanhoop. Ik kwam bij voetbalvriendjes thuis, daar liepen gewoon vaders rond. Ik had wel wat vragen aan daarboven. Waarom kan ik geen normaal leven leiden? Wat hebben deze scherven voor zin? Waarom moest ons dit overkomen?”

Maar het vertolken van Jezus in The Passion laat hem het geloof op een nieuwe manier beleven. “Ja, het verhaal kreeg wel een andere dimensie voor mij. Ik kende de kern wel, maar niet het gevoel. Jezus heeft zich ook verstoten gevoeld, toen hij het uitschreeuwde in de Hof van Getsemane. De twijfel, de zorgen, en dat hij zich verlaten voelde door zijn vader: ‘God, waarom heeft u mij verlaten? Ik kan het niet alleen’. Dat heb ik ook meegemaakt.”

Vanavond zingt hij onder andere Ik Huil Alleen Bij Jou van Ali B.

The Passion, 20.30 uur, EO/KRO-NCRV (NPO1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>