MTV officieel geen Music Television meer

Al jaren praktijk en nu officieel: MTV staat niet langer voor Music Television. Het concern heeft besloten om de M niet langer voor ‘music’ te laten staan. Nu er op vrijwel alle MTV-zenders meer reality, datingshows en anderssoortige programma’s voor jongeren dan daadwerkelijk muziek worden uitgezonden, is het niet langer van toepassing om Music Television te heten.

In Nederland is dat eigenlijk al jaren zo. Toen MTV in 2002 TMF overnam en beide zenders herprofileerde, was het niet erg zinvol om elkaar kapot te concurreren met clipjes en clipprogramma’s. TMF werd het interactieve muziekkanaal terwijl MTV – toen nog met veel veejays – zich steeds meer focuste op shows als The Osbournes. Anno 2010 kijk je op MTV naar Made, Room Raiders, Date My Mom, The Hills en Paris Hilton’s My New BFF.

Eigenlijk onvermijdelijk. Het monopolie op videoclipjes uitzenden heeft MTV verloren met de opkomst van YouTube (nu vijf jaar geleden). Bovendien blijft de doelgroep langer hangen bij dit soort Amerikaanse televisie dan bij 12 videoclipjes in een uur, waarbij je wegzapt bij een niet leuk liedje en vervolgens weer een heel rondje moet maken alvorens je terug bent bij MTV.

Daarbij: als ik nu kijk naar dat uurtje ‘Brand New’ op MTV zie ik voor de helft oude videoclips. Dat wil zeggen: video’s die je al eens online tot je nam, enkele maanden terug. Maar dan was er nog geen Nederlandse release en dus ook geen videoclip voor MTV Nederland. Dan loop je wel heel erg achter de feiten aan.

Ik vind het zonde, geen Music Television meer. Maar ik begrijp het heel goed.

Zie ook:
- Het muziekfeest dat er toe doet: MTV Awards
- Dance-goeroe Simone Angel: MTV ontzield
- MTV-presentatrice: “I want my MTV!”

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “MTV officieel geen Music Television meer

 1. David

  Met je eens. Zonde, maar ze moeten logischerwijs -zoals jij al meldt- meeveranderen. Eenvoudig clipjes afspelen kan niet meer in deze tijd. Jammer, ben opgegroeid met MTV (ik ben nog uit de tijd van Ray Cokes ;) ), en toendertijd was het ook de enige zender waar je je favoriete artiesten zag langskomen. Jammer inderdaad, maar onvermijdelijk.

  Gaat de ‘M’ nu trouwens ergens anders voor staan, of alleen NIET meer voor ‘music’?

    /   Reply  / 
  1. Lia

   Ja, *oma vertelt* ik weet nog dat MTV begon met uitzenden in Europa, dat was wel wat.. Ray Cokes is een klassieker en Paul ‘Love & Pride’ King.. jeugdsentiment. Ik vind de meeste huidige programma’s van MTV niet zo, maar ik behoor dan waarschijnlijk niet meer tot de doelgroep als 30′er. Ik snap wel dat ze de “Music” uit MTV halen, maar ook ik vind het jammer. Ik kon soms wel uren wachten totdat ze een bepaald clipje uitzonden en dan snel mijn vriendin bellen, dat ze snel de TV moest aanzetten. Nu niet meer voor te stellen :-)

     /   Reply  / 
 2. Frank Amsterdam

  Wel apart dan dat op mtv.nl nog steeds Music Television in het logo staat.

    /   Reply  / 
 3. MASIS

  Date My Mom is niet van MTV en is daar NOOIT uitgezonden. Dit werd uitgezonden door RTL 5 en trouwens op mtv.nl staat nog steeds Music Television onder het MTV-logo.

    /   Reply  / 
 4. vinn

  Waar staat de M nu voor dan?

    /   Reply  / 
 5. Matthijs

  Date My Mom werd geproduceerd door én is uitgezonden op MTV in Amerika. In Nederland werd de serie inderdaad uitgezonden door RTL 5

    /   Reply  / 
  1. MASIS

   Ja klopt de Amerikaanse maar hier is het nooit op MTV te zien geweest.

     /   Reply  / 
 6. Kees

  Hoe zit dan dan met MTV2 en MTV Brand New? Lijken me allebei toch echt wel muziekzenders.

    /   Reply  / 
 7. Gtstfites

  Ik ken MTV2 niet maar ik heb wel digtale tv maar nog 1 ding als RTL5 nou overdag muziek uitzend dan is er geen saaie homeshoping programma’s meer

    /   Reply  / 
  1. Herman Roggeveen Auteur

   Homeshopping levert geld op. Uitzenden van muziekvideo’s kost geld. Zie daar de reden waarom RTL 5 nooit videoclipjes zal gaan uitzenden overdag (tenzij iemand ze geld toegeeft)

     /   Reply  / 
 8. TvS

  Ja, waar staat die M nu voor dan????

    /   Reply  / 
  1. Wwzapper

   @ TvS

   ‘Money TV’, misschien?

     /   Reply  / 
  2. Layka

   Meuk, waarschijnlijk.

     /   Reply  / 
 9. M

  De M kantelt kwartslag linksaf en wordt de dikke vette E van ‘Emotion television’

  Eigenlijk wel ‘Fake EMotion TeleVision maar goed, iets dergelijks?

  geen Mtv maar eMtv kan ook

    /   Reply  / 
 10. Lobstar

  Op dit moment is de verandering “officieel” alleen nog voor het Amerikaanse MTV station, alle internationale MTV kanalen hebben nog het oude logo, en dus ook nog steeds het “Music Television” eronder.

  Dit is overigens het vernieuwde logo zoals te zien in Amerika, niet heel schokkend, de M is alleen wat lager geworden.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3e/MTV_Logo_2010.png

    /   Reply  / 
 11. TubeParade

  Echt alle filmpjes bekijken en gelijktijdig de volgenden alweer opzoeken en klaarzetten in een afspeellijst
  Of gewoon willekeurig gerelateerde filmpjes laten afspelen.
  Het kan allemaal in TubeParade.com

    /   Reply  / 
 12. bart

  jammer maar helaas, snel van de kabel af ermee en een echte muziek zender er voor terug.

    /   Reply  / 
 13. Johan

  Ik ben ook nog van de MTV Music Television generatie. Paul King,Ray Cokes,Beavis and Butthead etc… jammer anno 2012 kijk ik nooit meer MTV. vindt er nu niks meer aan en mis de oude MTV. mensen wat was dat een tijd vroeger!!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>