Klachtenregen over regenboogpieten

De discussie zwarte piet laait weer op. In het Sinterklaasjournaal van de NPS is de stoomboot door de regenboog gevaren, met als gevolg dat enkele zwarte pieten van kleur zijn verschoten. Rode pieten, gele pieten, groene pieten… het kan allemaal dit jaar. Een mooie geste naar al die mensen die zwarte piet discriminerend vinden, maar nu blijkt dat een grote andere groep er niet van is gediend dat aan deze Hollandse traditie wordt getornd.
Bij de NPS regent het namelijk klachten, zo schrijft De Volkskrant vandaag. "Ik zie woorden die ik niet eens durf te citeren. Er wordt bedreigd, beledigd, mensen worden aangevallen", aldus eindredacteur Ajé Boschhuizen over de inhoud van de reacties. De Volkskrant wijst er fijntjes op dat het Sinterklaasjournaal vorig jaar ook al omstreden was, doordat er toen krijtcirkels opdoken die de Sint aanwezen of een huis een goed of niet goed logeeradres was. Kinderen trokken die spanning niet.

Ik kon me zelf nooit goed iets voorstellen bij de tegenstanders van zwarte piet, maar dit weekend legde Jörgen Raymann het uit bij Life & Cooking. Hij zegt dat mensen gekwetst zijn door de vertoning van zwarte piet: pikzwart en met extreem grote lippen. "Dat gebeurt niet als je door een schoorsteen gaat. Gebruik dan blanke mensen met echt een beetje roet op het gezicht."

Ik denk niet dat de NPS met deze actie de traditie heeft doorbroken. Daar zal toch echt iets meer voor nodig zijn. En zeg nou zelf: zo’n groene piet is toch geen gezicht?

24 Reacties // Reageer

24 thoughts on “Klachtenregen over regenboogpieten

 1. Frans vd Berg

  Ik vindt het voorkomen belachelijk, zwarte piet moet gewoon zwarte piet blijven.
  Op het weblog van Sinterklaas was er ook al een discussie. http://www.sintblog.nl.

    /   Reply  / 
 2. Bram

  Mensen moeten is op houden met zeiken. De politiek correctheid regeert weer vorlijk in Holland. Gek word ik ervan.

    /   Reply  / 
 3. margrietjuh

  Vind het echt flauwekul! Zwarte Pieten zijn Zwarte Pieten en dat moet gewoon zo blijven. Niet nu toevallig de negerzoenen zijn veranderd in een andere naam ineens allemaal dingen gaan veranderen.

    /   Reply  / 
 4. Toonemans

  Dit gaat echt nergens meer over. Sinterklaas is een oeroude Hollandse traditie. Laten we die ruïneren door allochtoon Nederland? Denk het niet!

    /   Reply  / 
 5. meisje

  mensen kunnen het wel traditie noemen.. maar als traditie rasictisch bij sommige mensen overkomt vind ik dat het afgeschaft moet worden.. dus tradities gaan voor mensen gevoelens???
  ik denk dat donkere mensen het niet waarderen omdat sinterklaas blank is.. en alle zwarte pieten donker van kleur zijn, het doet ze denken aan de slavernij eeuwen terug;)

  p.s Toonemans, jou reactie komt er rasictisch over.

    /   Reply  / 
  1. Kiwi

   De regels zijn simpel. Zwarten komen naar ons land omdat hun eigen land niet bevalt. Als ze dan gaan zeiken over zwarte piet moeten ze vertrekken naar een land waar ze het ook naar hun zin hebben, maar dan zonder zwarte piet want hier vieren ze dat eenmaal. Moet je eens in de avond door de stad lopen; wat een asonegers zie je dan. Het probleem ligt bij de zwarten en als zij mit einer kleiner apeninstinkie niet bekwaam genoeg zijn hun eigen problemen op te lossen moeten ze niet de schuld van discriminatie gaan wijten aan een kinderfeest want ik durf te wedden dat Geert Wilders de volgende minister president wordt en dan hebben de negers het voor elkaar. Ja, je leest het goed. Ik ben niet alleen die zwarte pietendiscussie meer dan zat, maar die complete allochtone immigratie van de negroïde asociaaltjes.

   Mvg. Annoniem want met negers weet je het nooit…

     /   Reply  / 
  2. mikevm

   Heel veel mensen vergeten dat er in Suriname en op de Antillen ook Sinterklaas word gevierd met zwarte piet. Daar, net als in België is het geen discussie. Zwarte piet is zwart. Hij is geen slaaf of domme neger maar eerder een kindervriend en begelijder van Sinterklaas.

     /   Reply  / 
 6. Marianne

  Het feit dat er een discussie is over Zwarte Piet is toch van de zotte. Sinterklaas en Zwarte Piet daar zou geen discussie over nodig moeten zijn. 10 jaar terug was er ook Zwarte Piet en toen waren er ook donkere mensen hier, die hoorde je toch ook niet. Waarom moeten ONZE tradities de laatste tijd meer en meer in het gedrang komen en ter discussie staan. Overigens ben ik ook een “buitenlander” die hier is geboren en wel vol smart zit te wachten op de komst van Sinterklaas EN zwarte piet

    /   Reply  / 
 7. Ramon

  Wanneer je gaat kijken naar het hele Sinterklaasverhaal zie je dat het zwarte pietenfiguur is voortgekomen uit de Moren. Deze vielen namelijk rond het jaar 711 Spanje binnen en veroverden het zelfs in z’n geheel. Zwarte Piet een andere kleur geven zou de huidskleur de Moren ontkennen, dat zou pas racistisch zijn.
  En laten we wel zijn, het zijn niet de mensen met een andere huidskleur dan blank die er een probleem van maken. Het zijn de blanken die denken dat donkere mensen er een probleem mee hebben die bezwaar maken.

    /   Reply  / 
 8. john

  het is belachelijk dat hier discusies van komen het is iets voor de kinderen verder is er niets achter te zoeken!!!!!!

    /   Reply  / 
 9. Sjaak

  PIET IS ZWART!!!!

    /   Reply  / 
 10. [email protected]

  goede dag allemaal
  we maken ons druk om de kleur van piet dat is ook terecht want t is onze cultuur!
  maar waar we ons eigelyk meer druk om moeten maken is dat de kerst artikellen er al in oktober te halen zyn en de sinterklaas zo wat verdrukt word !
  winkellierd denk eens naar er zyn kinderren die onze cultuur moeten voort dragen zo blyft er niks echt nederlands meer over !
  met dank een bezorgde nederlander

    /   Reply  / 
 11. Ontevree

  En wie gaat al die goede oude nummers herschrijven…

    /   Reply  / 
 12. Nancy

  Ik vindt jullie maar egoïstisch, Jullie weten donders goed dat er allemaal vagen verhalen zijn over waar die zwarte piet vandaan komt.Het enigste waar jullie aan denken is dat die stomme traditie niet veranderd mag worden terwijl het stikt van de racistische elementen. Toeristen schrikken zich dood van jullie traditie als zij jullie land komen bezoeken rond 5 december. En dat zelf donkere mensen het feest nog mee vieren snap ik al helemaal niet. Er word nog steeds niet verklaart hoe zwarte piet uit de schoorsteen komt met een afro rode dikke lippen en oorringen, en dat terwijl zijn pak helemaal roet vrij is.Ieder jaar weer het zelfde mensen worden beledigt en jullie noemen dit een onschuldig kinderfeest. Geef de kinderen een kleurplaat van zwarte piet en je zal zien dat zij hem allemaal onbewust bruin kleuren.

    /   Reply  / 
  1. Mb

   Een racistische opmerking van iemand die zich gediscrimineerd voelt. “Kinderen kleuren de piet bruin” dus bruin mag wel, maar zwart niet? En als we ze zeker blank maken mag het ook wel? Jij en de anderen die jouw mening delen zijn een achterbaks volk dat 4 jaar geleden de mond nog niet eens open trok omtrent deze kwestie. Staat onze traditie je niet aan? Prima doe er dan gewoon niet aan mee, maar pak onze kinderen hun geweldige feest niet af. Want dat is het, het is een feest!!! Zo zijn er genoeg stammen die omstreden feesten vieren, daar hoor je ons toch ook niet over zeuren?!

     /   Reply  / 
 13. Jan

  Wat is dit nu NANCY ????? Toeristen schikken als ze aan groepje allochtonen zien staan die lekker neerbuigend en dominant naar je loeren.
  Daar zitten we lekker op te wachten.

    /   Reply  / 
 14. Ron

  Het is quincy gelukt, ik denk serieus na om straks PVV te gaan stemmen, heb hier altijd grote weerstand tegen gehad en vind en vond Wilders eng en haatdragend, echter de idiote hysterie en het verschrikkelijk opdringerige gedrag, het perse door willen drukken van een compleet scheef beeld met betrekking tot een kinderfeest wekt bij mij en vele anderen een zeer oncomfortabel gevoel op waardoor deze idiote actie precies het tegenovergestelde gedrag creeert, ik voel namelijk steeds vaker agressie opkomen als ik een buitenlander zie, en het maakt niet uit welk ras.
  Bedankt Quincy, straks staat er iemand op die helemaal van het padje is en eindig je nog als Theo van Gogh door je idiote actie.

    /   Reply  / 
  1. lekkerboeiend

   Zo te lezen heb jij persoonlijke problemen. Misschien een bezoekje aan geestelijke hulp.

     /   Reply  / 
 15. lea

  Nee, dit is lekker geloofwaardig voor de kinderen. Geen gezicht. Hele Sinterklaasfeest naar de knoppen. Zielig voor die kleintjes!!

    /   Reply  / 
 16. Luuk

  hahahahaha wat ben jij toch een onnozel persoon ‘ik voel namelijk steeds vaker agressie opkomen als ik een buitenlander zie’. Je bent nog honderd keer erger dan Wilders. Jij bent degene die de hele sinterklaastraditie verpest met je racisme en haat.

    /   Reply  / 
 17. Wim Graal

  Het cruciale aspect aan Zwarte Piet is dat het hier gaat om het verschil tussen perceptie en intentie.

  Iemand die een donker gekleurd persoon uitscheldt voor ‘nikker’, is intentioneel racistisch. De belediging wordt niet alleen als zodanig opgevat door de ontvanger, maar ook geuit met die intentie door de verzender. Intentioneel racisme moet je in een beschaafde samenleving met hand en tand bestrijden.

  Echter, Zwarte Piet is perceptueel racistisch. Uitsluitend de ontvanger kent er die kwalificatie aan. De verzender heeft die intentie niet. Perceptueel racisme kan je niet bestrijden omdat het perceptueel is. Je hebt dus geen onafhankelijke factor in het geheel die aan die perceptie bevestiging kan geven. Zodoende zou iemand die bij de bakker geen korting krijgt en daar conclusies aan verbindt dat het met zijn huidskleur te maken heeft dus ook kunnen spreken van perceptueel racisme. Aangezien iedereen daarin bevooroordeeld zou zijn (omdat het om de eigen persoon gaat, immers ‘perceptie’), zou je geen concrete veranderingen kunnen aanbrengen die daarin een oplossing zouden kunnen vormen. Perceptie is namelijk veranderlijk en kan vervolgens op andere zaken betrekking hebben.

  Het probleem is dat mensen Zwarte Piet verwarren met intentioneel racisme en dus een reflex hebben om er tegen te acteren. Dat is onwetendheid.

  Zolang de intentie niet is om racistisch te zijn, kan niemand het bestaansrecht ervan in twijfel trekken. Zodoende dient Zwarte Piet, op grond van de culturele rol die het speelt, te blijven bestaan. Veranderingen zouden niet gedwongen en abrupt mogen zijn, en zich louter afspelen in een tijdsbestek van decennia als gevolg van de generaties feestvierders die elkaar opvolgen en zodoende op basis van veranderde behoeften accentverschillen introduceren.

    /   Reply  / 
  1. Alex Dijk

   Sterke reactie; duidelijk inzicht. Ik denk ook dat degenen die deze traditie altijd in stand hebben gehouden niet intentioneel racistisch zijn. Toch is in dit geval de perceptie niet uit de lucht komen vallen. Zwarte Piet is een karikatuur, en ik begrijp heel goed dat die karikatuur voor sommige mensen erg kwetsend is. Voor iedereen die dat nu weet, verandert dat toch iets? Wat als de perceptie geleidelijk aan tweezijdig wordt…?

     /   Reply  / 
 18. Arjen

  ik stoor me enorm aan dit hele geneuzel dat is aangewakkerd door een stelletje idioten met een permanent slachtoffergevoel.
  Het ergste is dat men met die slavernijveteranen rekening wil gaan houden.
  WALGELIJK!!
  Ik heb geen goed woord over voor de NPS die sluipender wijze onze kinderen probeert te indoctrineren, echt misselijkmakend!
  Resultaat, mijn kinderen mogen hier niet meer naar kijken.
  Ons kinderfeest met traditionele sprookjesfiguren wordt kapotgemaakt en middels de TV onze kinderen gehersenspoeld.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>