Expeditie T.rex: Het verhaal van de Nederlandse tyrannosaurus rex

Vorige maand opende Naturalis in Leiden de tentoonstelling T.rex in Town, met daarin een échte T.rex als kroonjuweel: Trix. En daarmee pakt Nederland meteen uit met een wereldprimeur: Naturalis wordt het allereerste museum buiten Noord-Amerika in het bezit van een authentieke Tyrannosaurus Rex in huis.

Trix is een dame van zomaar even 12 meter lang, uit haar 67 miljoen jaar durende slaap gewekt door een team van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers.

Expeditie T.rex vertelt het hele verhaal. Over iets dat begint als een droom, uitgroeit tot een plan, afstevent op een mislukking, maar eindigt met een onvoorstelbaar succes. Over een expeditie die drie jaar duurt, over hoop, teleurstelling en nieuwe hoop. Over het doorzettingsvermogen van een hecht team paleontologen, dinojagers, die wekenlang hun kamp opslaan in de eindeloze grassen van de Amerikaanse prairie. En over de geheimen die langzaam maar zeker ontfutseld worden uit de stille, dode botten van de meest tot de verbeelding sprekende dinosaurus aller tijden.

Amerika, prairie, dino’s… en toch geen ver-van-mijn-bedshow. Want de volledige expeditie wordt aangevuurd en aangestuurd door Nederlandse wetenschappers. Onderzoekers die ooit hebben beslist om het lemma ‘opgeven’ uit hun woordenboek te schrappen. En die in 2016 aan de hele wereld mogen verkondigen: Wij zijn het eerste museum in de geschiedenis dat eigenhandig een T.rex uit de grond haalde en over de US Borders bracht.

Expeditie T.Rex, 20.25 uur, NTR (NPO2)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>