André Kuipers onderzoekt buitenaards leven in NPO1-special

De ruimte kent steeds minder geheimen voor ons. Wetenschappers maken steeds vaker melding van ontdekte planeten waar buitenaards leven mogelijk zou moeten zijn. De fantasie over een kolonie op Mars zou binnen tien jaar realiteit moeten zijn. Astronaut André Kuipers maakt voor NPO1 een programma waarin hij laat zien waar we nu echt staan.

Het programma Kuipers Zoekt Contact is een persoonlijke zoektocht naar het antwoord op de vraag: Zijn we alleen in het heelal, of krioelt het er van het leven? In vijftig minuten scheert het programma langs vragen als: hoe waarschijnlijk is het dat er elders leven is? Hoe zoeken we daar naar? Wat kunnen we verwachten van die zoektocht? En ook: hoe zal dat leven er uit zien als we het eenmaal hebben gevonden? Groene mannetjes, of iets heel anders, iets wat letterlijk onvoorstelbaar is zelfs? En niet in de laatste plaats: wat zou er op aarde veranderen als we eenmaal zeker weten dat we niet alleen zijn?

Van jongs af aan is André Kuipers gefascineerd door de mogelijkheid van buitenaards leven. Hij vertelt hoe die fascinatie is ontstaan en wie en wat hem inspireerden. Ook neemt hij ons mee naar de boekwinkel waar hij als kind zijn eerste science fiction boekjes kocht.

In de Verenigde Staten wordt veel onderzoek gedaan naar buitenaards leven. Zo is er het Breakthrough Listen Initiative, waarbij groots wordt ingezet op het ontvangen van signalen van leven diep in de kosmos. Wat levert zulk onderzoek op? André maakt een rondgang langs toonaangevende instituten en belicht de meest recente ontdekkingen en inzichten.

Kuipers Zoekt Contact, 21.25 uur, NTR (NPO1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>