NTR trekt stekker uit Groot Dictee

groot dictee philip freriksHet doek is gevallen voor Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Afgelopen december is de 26ste en laatste editie uitgezonden, bevestigt de NTR aan De Volkskrant. “Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad”, zegt Willemijn Francissen, integraal eindredacteur kennis.

Ze vervolgt: “Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv, het dictee was archaïsch. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722.000 naar 368.000.”

Die terugval is niet geheel verwonderlijk. Het Groot Dictee is jarenlang steevast op de derde woensdag in december op NPO1 uitgezonden, toen telkens goed voor zo’n 1,5 miljoen kijkers. Enkele jaren terug is de formule gaan zwerven, naar de zaterdagavond van NPO1 en later naar NPO2, recht tegenover het grote amusement voor de hele familie.

Het gekke is dat taal levendiger is dan ooit, niet in de laatste plaats door de vernederlandsing van veel uit het buitenlands ontleende woorden. En op de smartphone zijn spelletjes als Wordfeud en Wordcrex ongekend populair. Terwijl Het Groot Dictee nog altijd in de deftige doch stoffige Eerste Kamer wordt opgenomen.

De NTR zegt in de krant te hebben gekeken naar een vernieuwing van het format. Het programma zou korter en speelser worden, met stemkastjes en een stand-upcomedian. “Dat plan hebben we afgekeurd. Het was niet vernieuwend genoeg”, aldus Francissen.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>