‘On demand-serie Brussel gaat over ons allemaal’

brussel johanna ter steegeHet is een mooie dag voor on demand-televisie in Nederland, want vandaag gaat Brussel draaien op KPN Presenteert. Het is misschien wel de grootste on demand-serie gemaakt in eigen land. In deze mozaïekvertelling zijn alle personages onderweg naar Brussel, of leven er al. Het is een plek van macht en onmacht, van liefde en verraad, van dromen en verbittering. De serie is een verhaal over ‘de slangenkuil die Brussel heet’.

 

De vergelijking met House of Cards wordt veel gemaakt, en dat vindt schrijver Leon de Winter geen belediging. “Maar wat wij in Cards misten was het straatbeeld. Dat wilden wij anders doen: in onze serie speelt de stad zelf, Brussel, een grote rol. Het is de jungle waarin de karakters hun geluk zoeken en hun ambities nastreven”, valt te lezen in NRC Handelsblad.

 

De karakters zijn Moniek van Dalen, gespeeld door Johanna ter Steege, een bestuurslid van een Brits-Nederlandse oliemaatschappij. Ze ziet haar vroegere geliefde Viktor Petrenko terug, die na de val van de Sovjet-Unie rijk is geworden, een oligarch met een miljardenvermogen. Allebei zijn ze in Brussel om voor hun eigen energiebelangen te lobbyen, maar er is slechts ruimte voor één deal. Andere rollen worden gespeeld door Carolien Spoor, Daniël Boissevain, Hans Dagelet, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Aus Greidanus.

 

De Nederlander is doorgaans niet te dol op nieuws uit Brussel. De Europese Unie is voor velen toch een abstract ding, ver-van-je-bed. “Ik weet het”, zegt regisseur Arno Dierickx. “Maar na onze serie hoop ik dat men Brussel met andere ogen gaat zien. Wat daar gebeurt is veel complexer, dramatischer en spannender dan je denkt.”

 

De regisseur kan zich goed identificeren met de karakters uit zijn dramaserie. “Hoe doortrapt en vuil ze ook zijn. Dit gaat niet over een paar slechteriken op de bovenste etages van de EU-gebouwen. Die politici, die lobbyisten, die moordenaars, dat zijn wij, het gaat over ons allemaal.”

 

Bekijk de trailer van Brussel:

Brussel, vanaf nu beschikbaar, KPN Presenteert.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>