De top 10 grootverdieners in Hilversum (2008)

Het is juni, een periode waarin de omroepen hun jaarverslagen publiceren en duidelijk wordt wie de grootverdieners zijn geweest. Tot zo ver geen nieuws, de afgelopen weken genoeg commotie over afvloeiingsregelingen en zelfs een spoeddebat in Den Haag. Zakenblad Quote publiceert vandaag nu een top 10 van namen, rugnummers en geldbedragen. En wat blijkt? In Hilversum zijn heel wat mensen die zeggen dat het met minder kan.

De top 10:

1. Johan Cruijff – 1 miljoen euro
2. Paul de Leeuw - 650.000 euro
3. Matthijs van Nieuwkerk – 450.000 euro
4. Jack van Gelder – 370.000 euro
5. Paul Witteman – 295.000 euro
6. Jaap Jongbloed – 286.000 euro
7. Jeroen Pauw – 230.000 euro
8. Antoinette Hertsenberg – 222.000 euro
9. Felix Meurders – +/- 200.000 euro
10. Giel Beelen – +/- 200.000 euro

Over bovenstaand rijtje: het gaat uitsluitend om gezichten die op tv te zien zijn, geen bestuurders. In dat geval hadden er nog 3 of 4 andere namen in de lijst gestaan.

De bedragen lijken astronomisch, maar staan toch in schril contrast met de verdiensten bij de commerciëlen. Daphne Bunskoek ving bijvoorbeeld 368.000 euro voor een jaar lang Boulevard presenteren. Die kan dus een flinke salarisvermindering tegemoetzien als ze overstapt naar de VPRO. Albert Verlinde krijgt voor eenzelfde klus 900.000 euro. Wendy van Dijk, Jack Spijkerman en Linda de Mol staan voor ongeveer een miljoen op de loonlijst bij RTL en Gerard Joling krijgt zelfs 1,5 miljoen van SBS 6. En dan zijn de verdiensten van een Beau, Nance, Piet Paulusma, Martijn of Bridget ons onbekend.

Maar goed, het zou dus allemaal met minder kunnen, zeggen ze in Hilversum. De drie publieke netten hebben een programmabudget van 489 miljoen euro terwijl RTL vier zenders vult met 195 miljoen euro. Overigens ontvangt de NPO jaarlijks 709 miljoen euro uit Den Haag, waar dus ook budget voor overhead en dergelijke in zijn verwerkt.

"Ik heb nooit om mijn salaris gevraagd, laat staan dat ik er over heb onderhandeld", zegt Vara-voorzitter Vera Keur, goed voor 245.000 euro op jaarbasis. "Onze raad van toezicht vond dit een passend bedrag, ik krijg het dus gewoon." Daarmee ontvangt Keur dus meer dan Giel Beelen, Felix Meurders, Claudia de Breij en vele andere Vara-gezichten.

Verder gaan er geluiden op om een aantal omroepen te clusteren. "Het hele omroepbestel met al die afzonderlijke verenigingen is zeer inefficiënt", zegt Max-voorzitter Jan Slagter. "Wij zijn in 2005 toegetreden tot het bestel om programma's te maken. Ik ben nu verplicht om een hele financiële administratie uit te voeren, een personeelsadministratie, iemand aan te nemen voor de juridische zaken en ga zo maar door. Dat is verspilling van geld."

Het debat van gisteren in de Tweede Kamer verzandde vooral in een discussie of Floortje Dessing meer mag verdienen dan de Minister-President. Vooral haar salaris in combinatie met een ideologische omroep valt moeilijk te rijmen voor veel Kamerleden.

NPO-voorzitter Henk Hagoort vindt het prima dat zijn 'stervoetballers' met hun gezicht op tv meer verdienen dan de Balkenende-norm. Zij lopen immers afbreukrisico, geven hun privacy op en hebben nu eenmaal een marktwaarde die ze anders bij de commerciëlen verzilveren. Wel vindt hij dat bestuurders met minder genoegen zouden mogen nemen. Aan bestaande regelingen wil hij niet sleutelen, maar opvolgers kunnen een bedrag onder de 170.000 euro tegemoetzien.

Het hele verhaal over de handel en wandel van geld in publiek Hilversum is in de nieuwe Quote te lezen.

Zie ook:
- Den Haag ligt wakker van grootverdieners Hilversum
- De echte grootverdieners van de Publieke Omroep

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “De top 10 grootverdieners in Hilversum (2008)

 1. Brian

  195 miljoen?? Dat is toch veel te weinig??

    /   Reply  / 
 2. money money money

  jack spijkerman 1 miljoen ?
  wat doet hij dan ?
  reken voor Beau ook maar een miljoen hoor
  en martijn Krabbe haalt dat ook makkelijk.

  Ik vind Daphne onderbetaald, zeker in vergelijking met Albert en de rest.

  Hadden ze beter Wendy of jack buiten kunnen zetten ipv Daphne, hadden ze ook nog geld over gehad voor nieuw jong en fris talent zonder rimpels en zwangere buiken.

    /   Reply  / 
 3. Mark

  Sinds wanneer is Johan Cruijff een presentator?

    /   Reply  / 
 4. jb

  Antoinette Hertsenberg – 222.000 euro ???
  Kunnen ze daar niet eens een aflevering van Tros Radar aan besteden?

  Voor mij dé reden om per direct mijn kijk- en luistergeld niet meer te betalen!! (ja, ik weet dat dat tegenwoordig helaas niet meer kan, maar toch!)

    /   Reply  / 
 5. jan

  het zijn allemaal dieven in Hilversum

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>