Hagoort wil toe naar maximaal 15 publieke omroepen

Vanaf 2015 mag het publieke bestel bestaan uit maximaal 15 omroepen. Dat heeft bestuursvoorzitter Henk Hagoort gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak. “We willen voorkomen dat dit bestel fragmenteert door een gestaag groeiend aantal spelers. We beginnen volgend seizoen met 24 zelfstandige spelers. Dit aantal blijft al decennia lang groeien en iedereen weet dat die trend eens gekeerd moet worden.”

Hagoort vervolgt: “Wil dit bestel open kunnen blijven dan moeten we zelf aan de slag om het aantal bestaande bespelers te verminderen. We hebben daarom met elkaar afgesproken dat we toewerken naar maximaal 15 bespelers in 2015. Dat kan door fusies tussen bestaande omroepen, groot en klein. De aangekondigde fusie tussen NPS, Teleac en RVU is daartoe een eerste belangrijke stap. Maximaal 15 bespelers is een prima aantal om enerzijds het unieke karakter van dit bestel te bewaren, en anderzijds samen voldoende slagkracht te behouden.” Daarmee komt nu al één van Zappen.blog.nl’s voorspellingen voor 2010 uit: de discussie over het fuseren van publieke omroepen.

In zijn toespraak weerlegt Hagoort ook het plan van Minister Plasterk, om vanaf 2016 het publieke bestel zoals we dat nu kennen op te heffen voor een nieuw soort publieke omroep, waar internet en kijken on demand een belangrijke rol spelen.

Hagoort: “De minister bedoelde daarmee de noodzakelijke digitale vernieuwing. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Maar bijna automatisch werd dit nieuwe geluid in de krantenkolommen onderdeel van een oud en overbekend refrein: verzuild Hilversum is achterhaald en er kan fors bezuinigd worden. Dat is een oud liedje met een uitgesleten refrein.” Hagoort rekent voor dat de Nederlandse Publieke Omroep per hoofd van de bevolking het goedkoopste is van Europa, op Albanië na.

Ook benadrukt Hagoort de politieke vrijheid. “In veel Europese landen is dat een actueel thema. En dan niet alleen in het Italië van Berlusconi. In Oost-Europa, en in bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk, en Vlaanderen groeit de spanning tussen politiek en publieke omroep.” In Nederland bemoeit de politiek zich ook tegen de invulling van de publieke omroep aan, maar zegt Hagoort: “De publieke omroep is van de burgers, niet van de staat.”

Zie ook:
- Voorspelling: Dit gebeurt er in 2010 in Hilversum
- Plasterk kondigt grondige hervorming publieke omroep aan
- Hagoort juicht toetreding nieuwe omroepen toe

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Hagoort wil toe naar maximaal 15 publieke omroepen

 1. AJ

  15?
  3!

    /   Reply  / 
 2. tvhost

  Onderzoeken die worden gestart omtrend fusie:
  AVRO/TROS : ??? (liberaal/amusement)
  NPS/RVU/Teleac : Educom (educatief)
  NI0/NMO : NIO (cultuur: islam)
  Zvk/RKK/IKON : Kerkelijke Omroep (kerkregistraties)

    /   Reply  / 
 3. Lobstar

  Tja, Avro, KRO & NCRV zitten al tijden met z’n drietjes in één gebouw en runnen samen AKN…

    /   Reply  / 
 4. David

  VARA en VPRO kan ook wel samen, beide links en ‘progressief’, zoals ze zichzelf noemen. En de tijd dat de VPRO geen hoge kijkcijfers wil ligt ook achter ons, getuige Schavuit van Oranje.

  Fuseren die hap, van al die nutteloze verspilling van geld met directeuren voor elke omroep e.d. wordt niemand vrolijk

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Publieke omroepen: Avro zou eventueel met VPRO willen | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>