NOS met veranderend tv-debat in docu U Kijkt Zo Lief

foto: ANP via NOSDe komende dagen worden nog heel wat debatten gevoerd, zo vlak voor de verkiezingen van aanstaande woensdag. Het tv-debat is in de loop der tijd flink veranderd, zo toont de NOS vanavond aan in de special U Kijkt Zo Lief: Over ruim 50 Jaar tv-debatten. Herman van der Zandt praat de special aan elkaar.

Het debat tussen de presidentskandidaten Richard Nixon en John F. Kennedy, in 1960, geldt als de moeder aller tv-debatten. En al meteen als het bewijs van die ijzeren televisiewet: beeld is veel dominanter dan het woord. Want weliswaar deed Nixon inhoudelijk zeker niet onder voor Kennedy, qua uitstraling was hij vele malen diens mindere. Dus dolf de wat morsige, gespannen ogende Nixon bij de presidentsverkiezingen het onderspit tegen de jeugdige en zelfverzekerde Kennedy.

Het eerste Nederlandse televisiedebat was drie jaar later, maar de vaderlandse politici waren maar moeilijk te porren voor deze nieuwigheid. Ze stonden liever in zaaltjes in het land dan voor de camera, voor het oog van miljoenen. Pas in de loop van de jaren 70 ontdekten politici de televisie als middel om kiezers aan zich te binden. Dat had alles te maken met de ontzuiling: een groeiende groep kiezers stemde niet meer automatisch op de partij van de eigen zuil, maar ging zweven. Geen betere manier om hen te bereiken, te overtuigen en te trekken dan het televisiedebat.

In de uitzending is te zien hoe het lijsttrekkersdebat in Nederland zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Aan de hand van interviews met betrokkenen uit de politiek en de journalistiek en met veelzeggende fragmenten van bijvoorbeeld Hans Wiegel, de eerste lijsttrekker die de camera wist te bespelen en Pim Fortuijn, die alle debatconventies aan z’n laars lapte.

foto: NOS JeugdjournaalOverigens komt ook het Jeugdjournaal vanavond met een verkiezingsspecial. De redactie is er in geslaagd om alle lijsttrekkers van de grootste partijen in de studio te krijgen en op speelse wijze de boodschap te vertalen. Zo doen ze de mannequin-challenge, wordt er gekwartet en peilen presentatoren Siham Raijoul en Joris Marseille wat de lijsttrekkers weten van jeugdidolen als Beyonce, Justin Bieber en Katy Perry.

U Kijkt Zo Lief: Over ruim 50 jaar Tv-debatten, 20.25 uur, NOS (NPO2)
Jeugdjournaal Verkiezingsspecial, 19.00 uur, NOS (NPO1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>