Martine van Os scheidt fabels van feiten in Gezond Verstand

foto: Ronald J ReindersTraditioneel zorgt Omroep Max voor de nodige nieuwe programma’s in de zomermaanden en Gezond Verstand is er daar eentje van. Martine van Os ontvangt kandidaten uit het hele land om hun originele huis-, tuin- en keukenremedies te presenteren aan een panel van drie huisartsen. Werken de zelfbedachte remedies ook echt?

Helpt een bananenschil tegen wratten, zingen tegen snurken en een speciale ketting tegen de pijn van doorkomende tandjes bij baby’s? Het zijn zomaar wat wijsheden die aan bod komen.

“In elke aflevering geef ik ook zelf een voorbeeld uit mijn eigen omgeving. Zo deed mijn oma altijd een gekneusd koolblad op mijn knie als ik was gevallen”, illustreert Martine in De Telegraaf. “Volgens haar zou het blad vuil en steentjes uit de wond halen, want ’kool onttrekt alles aan je lichaam wat er niet hoort’, zei ze.”

Gezond Verstand is vermakelijk van opzet, maar heeft ook een waarschuwende functie. Martine: “Wij willen vooral zin en onzin scheiden, vandaar de nauwe samenwerking met de huisartsen. Ik denk dat de verdeling tussen wel of niet werkende remedies circa fiftyfifty is, al kan ik dat niet precies aangeven. Sommige zaken werken bij de een wel en bij een ander niet. Niet alles is te verklaren. Een vriendin van mij had last van zeer ernstige slaapstoornissen en die verdwenen grotendeels nadat iemand haar diep in de ogen had gekeken met de woorden ’dat is nu over’. Ze slaapt nog steeds niet als een roos, maar wel veel beter. Dat kan ik niet uitleggen.”

Gezond Verstand, 21.25 uur, Max (NPO1)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Martine van Os scheidt fabels van feiten in Gezond Verstand

 1. Loes Heineke

  Leuk programma,kleine opmerking.

  Net als paardenmelk, koolbladeren etc. werken “de medicijnen van de dokter” ook niet altijd voor iedereen. Waarom geen homeopathisch arts aan de huisartsen toegevoegd die zijn ideeën kan ventileren en zeker het nodige aan kennis kan toevoegen die gewone huisartsen nooit geleerd hebben tijdens hun opleiding.Er kan b.v energie gemeten worden van planten en diezelfde energie heeft zijn uitwerking op ons energetisch lichaam.enz. enz. enz.

    /   Reply  / 
 2. De jong

  Bananenschil bij wratten is waar, ook de binnenkant van een tuinbonenschil heeft hetzelfde effect.

  Een ander middel bij kalknagels is zachte gele zeep. Op de nagels smeren net als crème op het gezicht. De nagels krijgen wel een donkere kleur maar bij het douchen zijn ze weer schoon. De nagels worden zacht en je kunt de laag kalk verwijderen. Ook helpt het bij ingegroeide nagels.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>