RTL 4 filmde stiekem in VU voor ziekenhuis reality-serie

Bij RTL 4 staat al enige tijd 24 Uur: tussen Leven en Dood in de programmaschema’s aangekondigd. De zender deed tot nu toe nogal geheimzinnig over de precieze invulling van die titel en nu blijkt waarom. In het AD valt te lezen dat producent Eyeworks de afgelopen maand stiekem heeft gefilmd in het VU Medisch Centrum in Amsterdam voor 24 Uur: tussen Leven en Dood. Dat wil zeggen: met verdekt opgestelde camera’s zijn opnames gemaakt en is soms pas achteraf toestemming gevraagd om de beelden te mogen uitzenden. Bij ander ziekenhuis-reality in Nederland wordt altijd vooraf goedkeuring gevraagd aan de patiënt.

“Het is een schending van het beroepsgeheim, zonder twijfel”, oordeelt hoogleraar medisch recht Johan Legemaate in Nieuwsuur over het VU. “In dit geval is er voor gekozen dat medewerkers van het tv-programma kunnen meekijken met patiëntcontacten. Ze kunnen dus zien wie er op de eerste hulp komen. Waarvoor ze komen. Ze kunnen meeluisteren met gesprekken tussen artsen en patiënten en andere hulpverleners. Ze nemen dus kennis van informatie die onder het beroepsgeheim valt, terwijl de patiënt daar vooraf geen toestemming voor heeft gegeven.”

In de krant komt ook de vader van een 16-jarig patiëntje aan het woord. Vader moest wachten terwijl dochter werd geholpen. Zijn dochter is goed geholpen door het VU en daardoor had hij ook, beduusd door het ziekenhuisbezoek, bijna toestemming gegeven voor uitzending van de beelden. Het ongevraagd meeluisteren was uiteindelijk toch doorslaggevend om niet in te stemmen. “Dat vind ik echt schokkend. Heel raar dat je wordt afgeluisterd op een behandelkamer van de eerste hulp met het gordijn dicht.”

Volgens het VU is een kleine groep mensen zonder vooraf toestemming te vragen gefilmd. “We hebben het intern getoetst en het is een dilemma. We hebben het zo zorgvuldig mogelijk gedaan.”

Zie ook:
- RTL 4 komt ook met ziekenhuisreality

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “RTL 4 filmde stiekem in VU voor ziekenhuis reality-serie

 1. Cees

  AD heeft deze info uit Nieuwsuur en andere programma’s van gisteravond.
  Ook op teletext stond dit gisteravond al te lezen, zelfs op rtl text!

    /   Reply  / 
 2. Ed

  Herman, de bron is Nieuwsuur, niet het AD. Beetje wakker blijven hè.

  Denk niet dat RTL het nog gaat uitzenden, lijkt me zeer riskant. Iets zegt mij dat er nog wel meer lijken uit de kast komen bij Eyeworks….

    /   Reply  / 
 3. Pieter

  ik vind dit ook echt absurd. Ik kan me voorstellen dat je test case doet. Wellicht kijken wat het effect is als je achteraf pas toestemming vraagd. Mocht dit toch echt niet het geval zijn, en de hele opname periode is op deze manier verlopen, dan is dat gênant.

    /   Reply  / 
 4. samantha

  dit hoord hier wel niet . maar waarom maakt rtl 4 geen nieuwertl travel vond het altijd leuk na tekijken snap niet dat rtl daar mee opeens mee gestopt is terwijl ze dit wel elke keer herhalen :S

    /   Reply  / 
 5. Gottfried

  Heeft Eyeworks nu echt niks beters te doen. En bij RTL, ga eens zinvolle programma’s maken. En niet weer een programma waarin we voor de zoveelste keer mensen tegen elkaar horen zingen-schreeuwen. Bah!

    /   Reply  / 
 6. Andy

  Nou, dat wordt wat mij betreft dus een ban voor RTL4. Echt bij de beesten af!

    /   Reply  / 
 7. Bas

  @gottfried
  Huh? Waar heb jij t over?

    /   Reply  / 
 8. Polle

  En dan straks allemaal wel kijken! De hele zaak is opgehangen aan 1 man die niet wilde dat het materiaal van zijn dochter uitgezonden wordt. Wie zegt dat al die anderen niet gewoon wel toestemming gegeven hebben?

    /   Reply  / 
 9. kwikjealex

  Eyeworks is sensatie belust, ze moeten hun programma verkopen, logisch dat ze dan extreme dingen gaan doen.

  Maar het is pas raar dat het ziekenhuis daar mee in stemde.
  Daar zou je toch van verwachten dat ze een beetje aan hun patiënten denken?

    /   Reply  / 
 10. MikeV

  Pff Nederland weer op zijn smalst hoor.. Heel hard allemaal schande roepen, maar vanavond allemaal kijken. Ik zie geen probleem, de patienten die niet willen dat het word uitgezonden daar gebeurd niks mee. Wanneer een patient aangaf niet mee te willen werken ging het beeld om zwart en werd niet meegeluisterd.

  Lijkt mij een heel mooi programma wat een echt goede inkijk kan geven wat er allemaal op zo’n eerste hulp gebeurd. Ik ga kijken!

    /   Reply  / 
 11. Zo

  ach man, ik hoor niemand klagen over al die bewakingscamera’s? Overal waar je loopt tegenwoordig zijn camera’s. Who cares of je gefilmd word? Als je niet wilt dat het word uitgezonden komt het niet op tv. Er zijn tig ziekenhuis programma’s op tv. Het mooie is dat er bij dit programma niet gelijk een cameraploeg over je schouders meekijkt maar dat alles op een afstand word gedraaid.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>