Ewout Genemans: Buitenlandse gevangenis verre van hotel

ewout genemansEen gevangenisstraf uitzitten in Nederland is heel iets anders dan de bak in gaan in landen als Brazilië, de Filipijnen, Curacao, Polen of Mexico. Daar weet Ewout Genemans alles van. Voor zijn comeback op televisie laat de programmamaker zich vrijwillig opsluiten in enkele van de meest beruchte gevangenissen ter wereld. “Mijn conclusie is dat we het in Nederland heel goed doen, want alles is er hier op gericht om gevangenen weer terug in de samenleving te zetten.”

Het maken van Beruchte Gevangenissen: Ewout in de Cel is geen eenvoudige opgave. Hij wil in zes gevangenissen telkens drie dagen ‘logeren’. “Het duurt echt maanden voor we toestemming gekregen hadden”, vertelt hij in WNL op Zaterdag. En dan zijn er nog medische check-ups, het aanvaarden van risico’s en het vertrouwen winnen van de lokale gevangenissen.

Ewout: “Ik vond het heel indrukwekkend en bijzonder om dit programma te maken. Door er ook te slapen kom je heel dichtbij en dwing je het respect van de gevangenen af. Hierdoor komen alle geheimen van de gevangenis boven water en heb ik een uniek kijkje gekregen in een wereld waar je nooit in hoopt te belanden. De eerste nacht dat ik een in een van de gevangenissen moest slapen heb ik geen oog dicht gedaan. Het is afschuwelijk als je in een buitenlandse gevangenis terecht komt.”

Met de ervaringen uit het buitenland zou je de Nederlandse gevangenissen haast met hotels kunnen vergelijken, vinden veel gedetineerden in het buitenland. “Dat heb ik ook wel gezien, dat verschil is echt heel groot. Maar als je in Polen in de gevangenis zit, en je moet dan weer terug de maatschappij in…ik denk dat dat je nog heel wat jaren gaat kosten en daardoor gaan heel veel mensen ook weer de fout in.”

Beruchte Gevangenissen: Ewout in de Cel, 20.30 uur, RTL 5

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>