‘Kijker bepaalt hoe lang Utopia doorgaat’

Eén van de bouwstenen in de vooravond van SBS 6 is Utopia, de reality-show die nu al ruim 1,5 jaar loopt en geen einddatum kent. Deze zomer zitten er ‘s avonds grofweg 600 duizend kijkers voor de buis en dat is wel eens meer geweest. Zenderbaas René Oosterman is tevreden met de resultaten van deze zomer, maar zegt ook: “De kijker zal bepalen hoe lang wij hier mee doorgaan.”

Utopia is in januari 2014 van start gegaan met 1,5 miljoen kijkers en stabiliseerde zich op een gegeven moment rond de 800 duizend kijkers. Daar is dit jaar weer wat van af gegaan. “Maar deze zomer is het marktaandeel hoger dan vorig jaar, toen er veel evenementen waren. Soms behalen we wel 13 of 14 procent! Onze vooravond ontwikkelt zich sterk, ondanks alle concurrentie. Utopia scoort boven het zendergemiddelde en daar zijn wij blij mee.”

Twee maanden terug is de laatste inwoner van het eerste uur vertrokken, Gio. De kijker moet zich zodoende telkens hechten aan nieuwe inwoners. “Wij kunnen niet zoals bij een traditionele soap het script beïnvloeden. De enige mogelijkheid om iets bij te sturen, is bij de casting van nieuwe inwoners.” En dat lijkt bijvoorbeeld gelukt met Kees, een wat oudere man die heel graag regeltjes naleeft en bij andere bewoners klikt als iemand zich daar niet aan houdt. Kees zorgt voor veel irritatie binnen de groep. “Ja, we zijn heel blij met Kees, die zorgt voor dynamiek en spanning”, erkent de zenderbaas.

Hij voegt toe: “Op mijn kantoor hangt een foto van de oorspronkelijke cast. Dan kijk je wel eens en denk je: Ja, dat is alweer bijna twee jaar geleden. Time flies…”

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “‘Kijker bepaalt hoe lang Utopia doorgaat’

 1. Vinn

  Mag wat mij betreft door gaan ben een groot fan. Alleen wat ik nooit snap ik dat de nieuwe inwoner mag bepalen wie er weggaat. Ze moeten gewoon dan het publiek laten bepalen. Was natuurlijk voor het programma niet goed dat Ruud weg werd gestemd met gevolg dat Billy er ook uit ging.

    /   Reply  / 
 2. Paul Hilgenberg

  Fantastisch Utopia. . J de Mol uit de DDR is ook fantastisch. . Het boodschappen belasting geld is ook fantastisch in de winkel een kilo gehakt in de somma van 1 kilo gehakt 18 gulden en de Prins Carnavals Vereniging van de DierenPartij dat het moet ophouden met de knakenvleesfestyval in de winkels . Zo lang geleden nog niet konden we in de winkel een kilo gehakt kopen voor 3 gulden reclame . Ik ben bezig om een bom te maken met een drone gericht op Mark Rutte en de rest . En ik Minister-President van Nederland ben .

    /   Reply  / 
 3. carla rogghe

  big brother moet terug komen, en utopia mogen ze afschaffen.
  alhoewel ik deze zender niet kan krijgen. carla

    /   Reply  / 
 4. aadje fransen

  t.a.v. John de Mol: het lijkt mij een enig idee om te zien hoe het met de ex Utopianen is gegaan in de buitenwereld?
  vr.groet!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>