De diepte in met Rik over de Grens

rik van de westelakenHet is de reden voor Rik van de Westelaken om de NOS te verruilen voor Net 5: een reportageprogramma. Vanavond ziet Rik over de Grens het levenslicht. “Ik had sterk de behoefte de diepte in te gaan, mensen die een heel ander leven leiden dan ik langer te spreken.”

In de eerste aflevering onderzoekt Rik het leven in een Amerikaans dorpje met 120 zedendelinquenten. Strenge wetten dwingen deze ex-gevangenen naar het afgelegen Miracle Village in Florida. Rik ontmoet verschillende ‘sex offenders’ en hoort hun verbijsterende en shockerende verhalen: van de jongen die zegt dat hij per ongeluk kinderporno heeft gedownload tot de grootvader die toegeeft zijn kleindochter te hebben misbruikt. Riks zoektocht krijgt een verrassende wending als hij in een nabij gelegen dorp een kerkdienst bijwoont, waar dorpsbewoners en zedendelinquenten vredig naast elkaar in de kerkbanken zitten.

“De regels voor deze ex-gevangenen zijn in delen van de VS zó streng dat ze nooit meer normaal kunnen terugkeren naar de samenleving en veroordeeld zijn tot dakloosheid”, vertelt Rik in het AD. “Dat is soms heel logisch, maar sommigen zijn echt veroordeeld voor iets dat niks met seks te maken heeft. Na wildplassen beland je ook op een zwarte lijst. Het was superlastig om deze reportage te maken. Veel mensen zaten totaal niet op ons te wachten.”

Rik is bij zijn nieuwe werkgever al te zien met spelshow 5 Golden Rings en reality-programma Peking Express. Maar voor de vuurdoop vanavond is hij het nerveust. Hij zegt in De Telegraaf: “Het is heel persoonlijk en ik ben best kwetsbaar. Dat is toch heel anders dan bij het NOS Journaal. Dit is ook het programma wat ik bij SBS wilde maken. Ik hoop echt dat het programma op een positieve manier opvalt. Ik mag een heel bijzonder programma maken en bijzondere mensen ontmoeten. Ik kan mijn eigen wereldbeeld oprekken.”

Rik over de Grens, 21.55 uur, Net 5

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>