Is er toekomst voor 1000 dagen oud Utopia?

utopiaFeest bij SBS 6 en Talpa, want Utopia bestaat vandaag op de kop af 1000 dagen. De bewoners van het ministaatje zijn al heel het weekend in feeststemming en ook bij SBS 6 zijn ze nog steeds heel blij met de reality-serie, die gemiddeld voor 12 procent marktaandeel zorgt in de doelgroep 20-54. Toch is het de vraag hoe lang Utopia nog doorgaat.

Bij de aftrap van Utopia heerste nog enige scepsis. Zat Nederland nog te wachten op een nieuwe dagelijkse reality-show? Maar met 1,5 miljoen kijkers voor de eerste aflevering snoerde John de Mol bijna iedereen de mond. Dat aantal is geleidelijk aan teruggezakt tot zo’n 600 duizend kijkers in de vooravond.

Maar hoe lang blijft Utopia nog leuk? Ondanks de constante aanvoer van nieuwe bewoners, is de ontwikkeling ver te zoeken. Zelf zap ik zo nu en dan voorbij, maar heb dan echt het gevoel naar een herhaling van zetten te kijken. Weer gebakkelei over zakgeld, of over hoe je leiding geeft aan de Utopianen. Of het is weer Cees die de verongelijkte wijsneus uithangt, of weer een crisis tussen Billy en Ruud.

Misschien nog wel belangrijker: het verdienmodel van Utopia lijkt eindig. Weliswaar stond het buitenland met grote belangstelling te kijken naar het succes, maar met mislukte uitrollen in Duitsland en de Verenigde Staten durven weinig tv-zenders het nog aan om Utopia te initiëren. En zonder dat verkooppotentieel is Utopia voor producent Talpa steeds minder interessant.

In de uitzending vanavond een registratie van het 1000 dagen-feest.

Utopia, 19.30 uur, SBS 6

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>