Laatste Spuiten & Slikken: tijd om de balans op te maken

Aan één van de meest spraakmakende televisieprogramma’s van dit jaar komt vanavond een einde, dan is de laatste aflevering van Spuiten & Slikken te zien. Al voor er ook maar een minuut van dit BNN-programma was uitgezonden, waren politici al in rep en roer en stond een Amerikaanse cameraploeg te trappelen om Filemon Wesselink over zijn drugs-experimenten uit te horen. Betrof het hier storm in een glas water, of was Spuiten & Slikken alle heisa waard? Tijd om de balans op te maken.

Het format van Spuiten & Slikken in een notendop: twee verslaggevers experimenten elke week met een drug en een vorm van seks en brengen hier onafhankelijk verslag van uit. Ondertussen leidt Sophie Hilbrand een discussie over de experimenten met ‘ervaren gasten’.

Over de eerste uitzending was Zappen.blog.nl gematigd enthousiast. We kopten ‘platgereden paden en puberaal gegiechel‘. Vooral seks-recensent Ties van Westing sloeg een modderfiguur doordat hij geen serieus woord kon uitkramen, terwijl de keuze van de gasten en de discussie aan tafel grotendeels de plank missloegen. Dat is gaandeweg een stuk beter geworden. Van de gasten, zoals Revu-journalist Leon Verdonschot, rapper Lange Frans of DJ Jean, was duidelijk waarom zij aan tafel zaten en wat hun deskundigheid betrof. Ook wist Hilbrand steeds beter de discussie vorm te geven.

De items van Filemon Wesselink waren telkens boeiend om te zien. HIj experimenteerde met drugs als paddo’s, speed, ghb, cocaïne en alcohol. Slechts één keer liet hij verstek gaan, toen hem werd gevraagd heroïne te roken.

De seks-recensies waren daarentegen vaak bedroevend. Voor Ties was de Gooise Matras waar hij elke week zich mocht uitleven een speeltuin. Hij vergreep zich aan mollige dames, een vrijend stelletje, seksattributen en liet zich domineren door een meesteres. Maar vaak kwam het na afloop niet verder dan ‘lekker’ of ‘niet lekker’. Duidelijk onderbouwen met argumenten kon hij niet, waardoor de meerwaarde van dit onderdeel ver te zoeken was.

Datzelfde geldt voor de jongens uit Tilburg die elke week een filmpje mochten maken. Naast de slechte kwaliteit van het beeld en geluid, was ook hier de onderwerpkeuze een raadsel. Het leek er vooral op dat de heren het zelf erg interessant vonden om met hun kop op televisie te komen.

De hamvraag is natuurlijk: was Spuiten & Slikken nu de moeite waard? Ik denk het wel, anders zat ik niet elke week te kijken. BNN zocht toch de grenzen en taboes van de samenleving op, dat prikkelt altijd. Vooral de drugsvoorlichting – want dat is het uiteindelijk toch – was informatief en innovatief. Veel beter dan een droge brochure of broodje aap-verhalen die de ronde doen. Wat dat betreft zou het CDA blij moeten zijn met een publiek programma als dit. Verder was Spuiten & Slikken vooral vermakelijk, door ontwapenende onthullingen van de tafelgasten. En natuurlijk was de soap rondom de nieuwslezers van de NOS om van te smullen.

Vanavond is de laatste uitzending van Spuiten & Slikken, een dubbel zo lange. Dan komt de vrouwonvriendelijkheid van de seksindustrie aan bod en bespreken de studiogasten de (on)nodigheid van legalisatie van drugs – met onder andere een politicus. Het programma wordt overigens onderbroken door het NOS-journaal. De ultieme kans voor Aldith Hunkar, Jeroen Overbeek of Astrid Kersseboom om wraak te nemen op Sophie.

Overigens komt er in februari een vervolg op Spuiten & Slikken. Dan duikt BNN in de wereld van rock & roll om zaken als piercings en tatoeages te testen.

Bekijk de meeste uitzendingen hier terug:
Deel 1


Deel 2


Deel 3:


Deel 4:

Deel 5:

Deel 6:


Deel 7:Deel 8:Deel 9:Deel 10:

Spuiten & Slikken, 23.00 uur, BNN

Zie ook:
- Vrede tussen Spuiten & Slikken en NOS Journaal
- En foetsie is de nieuwslezer na Spuiten & Slikken
- De ondeugende uitsmijter van Spuiten & Slikken
- Platgereden paden en puberaal gegiechel
- CDA walgt van BNNs Slikken & Spuiten
- Het wereldbaantje (?) van Ties

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Laatste Spuiten & Slikken: tijd om de balans op te maken

 1. Patrick

  yo hoe heten die gasten die afgelopen maandag dat liedje speelde, je kon het nr op hun website downloaden ik heb eg geen idee meer maar het nr was goed.

    /   Reply  / 
 2. Patrick

  Ik heb het dan wel over de uitzending van spuiten en slikken, De laatste ja

    /   Reply  / 
 3. welja

  hahaha goed progamma

    /   Reply  / 
 4. melanie

  heee waar staat dat filmpiee dann..
  Vistfockingg..
  jullie zeide dat t op de site te zien was
  GROETUHH

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>