Zembla nagelt publieke grootverdieners aan schandpaal

De balkenendenorm is geen onbekend begrip in medialand. Bestuurders dringen er op aan dat slechts een handjevol presentatoren in Hilversum meer mag verdienen dan de premier, wat neerkomt op een slordige 191 duizend euro in 2009. De omroepen maken geen namen en rugnummers bekend, maar voor Hilversum kun je het in de poel Paul de Leeuw, Matthijs van Nieuwkerk, Antoinette Hertsenberg, Giel Beelen, Jack van Gelder en Paul Witteman zoeken.

Hoe dan ook; de balkenendenorm bestaat er voor werknemers in de (semi)publieke sector en dan blijken er opeens tweeduizend grootverdieners. Zembla rangschikte de rijkaards in De Balkenendenorm Top 2000, vanavond te zien op Nederland 2.

Onze oud minister-president Balkenende verdiende vorig jaar 191 duizend euro. Dit is inclusief onkostenvergoedingen, pensioenbijdrage en fiscale bijtellingen. Tweeduizend topmensen bij onder meer ziekenhuizen, universiteiten en woningbouw-verenigingen verdienen meer dan onze premier.

Sinds 2006 moeten alle salarissen in de publieke sector boven het salaris van de minister-president in de jaarverslagen worden gemeld. Volgens A. Jacobs, hoogleraar sociaal recht aan de Universiteit van Tilburg, zorgt openbaarheid er voor dat de inkomens aan de top stijgen: “Als die gegevens bekend worden, gaan degenen die onder het gemiddelde zitten klagen dat ze te weinig verdienen. En dat moet dan omhoog.” Toch is er na tien jaar discussie in de politiek nog steeds geen wet die er voor zorgt dat bestuurders in de publieke sector minder verdienen dan de premier.

AFM-voorzitter H. Hoogervorst is één van de topverdieners uit de publieke sector. In 2009 verdiende hij 420 duizend euro. Hoogervorst zou voor een andere baan hebben gekozen bij een lager salarisaanbod, ook al verdiende hij ervoor als minister van Volkgezondheid net minder dan de minister-president. Hij zegt daarover in Zembla: “Ik verdien nu inderdaad veel, maar dat heb ik pas na een hele lange carrière bereikt en dat houd je ook maar een paar jaar vol.”

Toch vindt Hoogervorst niet dat iedere bestuurder in de publieke sector meer moet verdienen dan de minister-president: “Het is niet nodig dat een directeur van een thuiszorginstelling meer verdient. Dat kan je al op je 35e, 40e worden, en het is toch een vrij eenvoudige instelling om te besturen.”

De vorige regering heeft geen wet, maar wel een wetsvoorstel achtergelaten voor het nieuwe kabinet. Het wetsvoorstel voor een balkenendenorm in de publieke sector ligt nu nog bij de Raad van State. De Tweede Kamer moet dit voorstel erna nog behandelen en goedkeuren. Volgens dit wetsvoorstel mogen bestuurders 30% meer verdienen dan de minister-president nu verdient. En lang niet alle bestuurders die betaald worden van publiek geld hoeven zich straks aan de norm te houden, als deze wet door de Kamer zou worden goedgekeurd.

Zembla, 22.35 uur, Vara (NL2)

Zie ook:
- Zembla met Henk en Ingrid in Spijk + De Nacht van Zembla
- Zembla duikt in De ADHD-hype
- Zembla over foute scheepsolie in De Smerigste Olieroute

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Zembla nagelt publieke grootverdieners aan schandpaal

 1. Otto Teppema

  Ben eerlijk gezegd benieuwd wie vanavond de 1e prijs wint bij de grootverdieners in de Publieke Sector.
  Ik tip de heer Nieuwerkerke als de absolute nummer 1 . Hij is de beste.
  Ik schat zijn jaarinkomen op 500.000 maar dit bedrag zal waarschijnlijk aan de lage kant zijn.
  De heer Pauw wordt 2e is mijn voorspelling (plusminus 3.5 ton) en daar mag hij gerust trots op zijn.
  Ga vanaf nu nog wat harder werken om de salarissen van bovengenoemde presentatoren te kunnen betalen! Dat hebben ze verdiend!Hulde!

    /   Reply  / 
  1. Zo

   paul verdient echt wel meer. Via zijn productiebedrijf vangt hij veel meer geld omdat hij producent is en ook presentator. maar als je puur naar het salaris van de vara kijkt zal hij wel 3,5 ton verdienen.

     /   Reply  / 
 2. Richard

  Het probleem is dat de overheid in deze aangelegenheid zeer terughoudend is met het optreden tegen deze misstanden. De reden waarom! Morgen zit een groot deel van de politici zelf aan de andere kant van de tafel. Voorbeelden ten over.
  Wat het meest storend is dat een groot deel van deze grootverdieners uit PvdA kringen komt. Onder het motto van links lullen en rechts vullen. Typisch voorbeeld van salon socialisten. Waar is Woutertje Bos eigenlijk gebleven en wat zou Petertje Balkenende gaan doen? komt hij nog zijn bed uit van minder als zijn eigen normering? Denk het niet!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>