Sociaal experiment Dat Wordt Oorlog mondt uit in oorlog

DAT WORDT OORLOG-jan versteeghIn aanloop naar 4 en 5 mei komt BNN met een sociaal experiment: Dat Wordt Oorlog. Kandidaten hebben zich opgegeven voor een reality-spel en zijn hiervoor ingedeeld in een groep. Ze weten niet, dat er nog een andere groep is die ook meedoet. En dat de spelleiding onbewust beide groepen tegen elkaar opzet. Alles wordt ingezet om afgunst en haat te creëren richting een groep die ze nog nooit hebben gezien. Wat gebeurt er wanneer ze voor het eerst met elkaar worden geconfronteerd? Presentator Jan Versteegh: “Het is schokkend om te zien hoe we met weinig middelen zoveel resultaat kunnen boeken dat er echt heftige conflicten ontstaan.”

De kandidaten in Dat Wordt Oorlog! denken dat ze meedoen aan een realityserie, maar zijn in werkelijkheid onderdeel van een sociaal experiment dat is gebaseerd op het bekende Robbers Cave Experiment. Dit werd in 1954 voor het eerst uitgevoerd in de Verenigde Staten. In de Nederlandse versie zijn presentator Jan Versteegh en psycholoog Dr. Jan-Willen van Prooijen van de VU de poppenspelers die de teams volgens een gangbaar psychologisch proces tegen elkaar opzetten. Vanuit de control room geeft Van Prooijen direct uitleg bij de processen die de deelnemers doormaken. Ze gebruiken daarbij alles om haat en afgunst tussen de groepen te creëren; alles wat wereldleiders in oorlog in het verleden ook hebben gebruikt. En wat ook vandaag de dag nog steeds de inzet is van vrijwel ieder conflict op de wereld.

Jan legt uit in Metro: “Eén van de taken was: maak eerst een opdracht af en daarna kunnen jullie ontbijt halen. We hadden twee verschillende ruimtes, een met ontbijt en een zonder ontbijt. Het ene team kwam dus in een ruimte terecht zonder ontbijt, waarbij het dacht dat het andere team hun ontbijt had meegenomen. Zo ontstaat er een conflict, het idee dat je iets wordt afgenomen resulteert in een cirkel van wraak. Er was sowieso veel worsteling om eten, mensen veranderen dan echt in beesten.”

Het experiment zou vijf dagen duren, maar de spelleiders besluiten na vier dagen dat het niet verantwoord is om langer door te gaan. “De teams gingen elkaar zo erg te lijf. Ze gingen elkaar ’s nachts bezoeken en ze gingen afval verzamelen om zo elkaar te kunnen opfokken. Er heerste zoveel haat, er was echt een idee van we gaan elkaar slopen.”

Bekijk de trailer:

Dat Wordt Oorlog, 20.30 uur, BNN (NPO3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>