Zomergasten-presentatoren brengen hoogtepunten

In het buitenland kijken ze wel eens jaloers naar Zomergasten: een programma waarin één spreker drie uur lang zijn favoriete tv-fragmenten mag bespreken. Ondenkbaar dat zenders daar zo veel zendtijd voor inruimen. Maar de VPRO mag het in Nederland, al 25 jaar lang. Het jubileumseizoen begint volgende week, eerst is er een speciale uitzending met hoogtepunten. Volgende Fragment is vanavond te zien op Nederland 2.

Regisseur Roel van Broekhoven praat met de twaalf presentatoren die Jan Leyers zijn voorgegaan, en een selectie van de 125 gasten over hun ervaringen en gedenkwaardige momenten.

Volgende Fragment biedt drie uur lang een blik achter de schermen van een programma dat in 1988 begon, toen Nederland 3 net in de lucht was en commerciële televisie nog niet bestond. Het idee was even eenvoudig als vernieuwend: als er in de zomer toch programma’s worden herhaald, dan is het interessanter om inspirerende mensen te vragen een avond lang fragmenten van hun keuze toe te laten lichten. Een ode aan het beeld, in een onafgebroken marathonzitting, waarmee kijkers tevens een reclamevrije zondagavond krijgen voorgeschoteld.

De drie uur durende terugblik gaat ook in op de vraag hoe Zomergasten na 25 jaar in een continu veranderend medialandschap nog steeds elke zomer het gesprek van de dag is. De formule van Zomergasten, die tegenwoordig wordt gewaardeerd als weldadige ‘slow television’, werkt na 25 jaar nog steeds. Hoewel die formule sinds 1988 weinig is veranderd, participeert Zomergasten actief in de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media, design en vormgeving.

Bekijk de preview:

Volgende Fragment, 20.15 uur, VPRO (NL2)

Zie ook:
- Weer jubileumuitzending Zomergasten: Kijkje in de keuken
- Adriaan van Dis na presentator nu zelf in Zomergasten
- Zomergasten aast op verwondering van buitenstaander
- ‘Belgische Jan Leyers nieuwe presentator Zomergasten’
- Jelle Brandt Corstius stopt met Zomergasten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Zomergasten-presentatoren brengen hoogtepunten

  1. Pingback: Henny Vrienten eerste Zomergast van Jan Leyers | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>