Virtuele tijdreis door eigen land: Onzichtbaar Nederland

Foto’s Wim Uilenbroek/Stadsarchief Utrecht (1972). VPRO/Onzichtbaar Nederland (2016)Ademloos heb ik gekeken naar Nederland van Boven, de VPRO-serie waarin Nederland vanuit de lucht werd gefilmd. En de omroep komt nu met een follow-up: Onzichtbaar Nederland. Opnieuw staat ons eigen land centraal, dit keer via een virtuele reis door de tijd. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ook de veranderende blik op hoe wij naar de inrichting van ons land kijken.

Het uitgangspunt van elke aflevering vormt een gebeurtenis uit het verleden die grote invloed had op de verandering van ons landschap. Door beelden van toen en nu met elkaar te combineren, worden deze veranderingen zichtbaar. Zo zie je in de aflevering over de stad dat Hoog Catharijne in Utrecht is gevormd, of volgens sommigen is misvormd, door de plannen om een snelweg dwars door Utrecht aan te leggen. De snelweg ging uiteindelijk niet door maar er kwam wel een parkeergarage, het begin van Hoog Catharijne zoals we het nu kennen.

Onzichtbaar Nederland toont niet alleen de transities van toen naar nu, maar ook de bijzondere verhalen van mensen die de veranderingen hebben meegemaakt. Zo vertelt de aflevering over water onder andere het verhaal van de familie Vos uit Gouderak die in de jaren ’60 naast de Hollandsche IJssel woonde. Hun huis werd op een flinke berg giftig afval gebouwd, destijds een gangbare manier om goedkoop grond op te hogen. Toen dit twintig jaar later werd ontdekt, werden alle inwoners van het gebied gedwongen hun huis te verlaten. Maar wat moest meneer Vos doen met het reusachtige orgel dat hij eigenhandig in de huiskamer had gemonteerd?

Bekijk de preview:

Onzichtbaar Nederland, 22.15 uur, VPRO (NPO1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>