Portret Frans Timmermans in Teledoc: De Europeaan

foto: De FamilieFrans Timmermans is bij het grote publiek bekend als de politicus die zich zo kwetsbaar opstelde ten tijde van de MH17-ramp, maar met zijn woorden wel bruggen wist te slaan. Hij is inmiddels actief in Brussel als Eurocommissaris en DirkJan Roeleven kreeg de kans om hem een tijdje te filmen. Dat resulteert in de Teledoc: De Europeaan.

De VPRO omschrijft het als een portret van politicus, idealist en Europeaan in hart en nieren Frans Timmermans, Eurocommissaris voor betere regelgeving en fundamentele rechten. Lukt het Timmermans de scepsis tegen Europa te veranderen in een pro-Europese houding? Of is hij een olifant in een bureaucratische porseleinkast?

Toeleven weet voor de film dichterbij Timmermans te komen dan andere journalisten. In het AD legt hij uit: “Het werd een beetje irritant om altijd tussen de geaccrediteerde pers terecht te komen, want dan blijf je op afstand. Op een dag ging ik met Timmermans naar Madrid om Tom Dumoulin de Vuelta te zien winnen en toen filmde ik hem alleen met mijn mobiel. Dat vond editor Hinne Brouwer zo leuk dat ik vanaf dat moment met een GoPro-camera ging filmen, waardoor ik met de delegatie van Timmermans meekon. Dan zit je dus opeens bij Ban Ki-moon en Angela Merkel in de kamer; diplomacy for dummies.”

In Brussel is Timmermans verantwoordelijk voor het dossier vluchtelingenproblematiek. Roeleven: “Hij moest laten zien wat hij kan en dat is voor zo’n film geweldig. Het doel was trouwens niet een film over de diepe ziel van Frans Timmermans te maken, maar je komt iets over zijn karakter te weten. Je ziet hoe zo’n emotionele man in die sobere wereld zijn idealen probeert te bereiken.”

Bekijk de trailer:

Teledog: De Europeaan, 20.25 uur, VPRO (NPO2)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>