Column Bert Brussen: Valerio Zeno de messias

Er was een moment dat ik Valerio Zeno werkelijk niet mocht. Dat was in de tijd dat hij VJ was voor TMF en alles fout aan hem was, wat fout aan een man kan zijn: TMF, VJ, Valerio heten, van SixPack vandaan komen en rare vlechtjes in je haar dragen. Sindsdien besloot ik Valerio Zeno maar te negeren. Tot ik hem onlangs zag bij de live uitzending van de EO-jongerendag
(hee, ik zapte er toevallig langs!) alwaar hij meer dan vakkundig
standhield in een spervuur van idote zelotenvragen,
christenapologetische kritiek en net-niet argumenten van twee enge,
jonge christenen.

Zonder zich op te winden, zonder draaien, zonder gene, zonder ook maar enig probleem hield Valerio als atheïst dapper stand. “Ik geloof in mijzelf”, zei Valerio “en de enige manier om in dit leven iets voor elkaar te krijgen is in jezelf blijven geloven”. Pats! Pak aan, christentuig! Je zag die Rogiertjes Havelaar bleek wegtrekken. Hun puisten barstten spontaan open van ellende. In jezelf geloven! Jezus ontkennen terwijl Jezus op de troon van het Ik moet zetelen! Hoe durft hij! Snel bekeren die hap!

Dus werd de christelijke EO-trucendoos opengetrokken. Het verhaal van de verloren zoon kwam voorbij. Dat is een propagandaverhaaltje waarme EO’ers altijd boven de moslims kunnen staan. Wie Allah en Mohammed afvalt, mag nooit meer terugkeren (en moet dood), wie Jezus afvalt is altijd weer welkom in het koninkrijk Gods (mits Jezus geaccepteerd wordt als verlosser en er niet meer voor het huwelijk geneukt wordt). Of Valerio daar even aan wilde denken en beseffen dat de Heiland alsnog in zijn hartje paste.

Valerio bleef echter stug volhouden met het in zichzelf geloven. Eén leven, eenmalig bestaan op aarde, één persoon: ikzelf, en dat is alles waarin je moet geloven, zo was een beetje de strekking van zijn prima realistisch betoog.

En dat mag dus niet. De EO-jongen schakelde over op het kenmerkende, sissende en iets te hoge trilstemmetje wat kinderen van Jezus uit Overijssel en de Veluwe zo karakteriseert en zei huilerig: “Ja, maar ik geloof dat het geloof in Jezus en God de dood overstijgt en dat we hierna voor eeuwig in de hemel zijn. En dat stijgt boven alles uit.”

(Ik geeuwde, haalde mijn lul uit mijn broek, inspecteerde wat zakharen, dronk nog een fles whiskey, pafte een pakje weg en aborteerde wat voorgeselecteerde embryo’s alvorens wat boeken van Nietzsche anoniem aan willekeurige inwoners van Veenendaal te zenden.)

Valerio Zeno bleef echter onbewogen. Hij knipperde niet eens met zijn ogen; dat kan zelfs Chuck Norris niet. Hij lachte niet, schoot niet in een kramp en liet al het onzinnige religieuze gelul meteen van zich afglijden. “Daarin geloof ik dus niet. Ik blijf in mijzelf geloven.” Pats! Amen! Halleluja! Christen uitgeluld. Afgemaakt met eigen geloofsargumenten. Bewijslast zero, overtuigingskracht honderd miljoen. Heerlijke televisie.

Met Valerio Zeno als messias op mijn netvlies gebrand ging ik slapen. Zonder bidden vooraf.

Die nacht sprak de Heer tot mij: Bert Brussen, Bert Brussen, Brussen, voorwaar ik zeg u: Valerio Zeno gaat nog eens heel groot worden. En ziet: Zijn wil geschiede.

22 Reacties // Reageer

22 thoughts on “Column Bert Brussen: Valerio Zeno de messias

  1. Herman

    hij’s weer fraai. Zag in de teaser dat de EO-uitzending van Valerio Duikt Onder vanaf donderdag op tmf te zien is

      /   Reply  / 
  2. Bert Brussen

    Was dat een “Valerio Duikt Onder” dan? Dacht dat ie daar gewoon was uitgenodigd als representant van de TMF-generatie.
    Dook hij onder bij EO’ers ofzo?

      /   Reply  / 
  3. //DESH\\

    Leuk programma dat Valerio Duikt Onder!

      /   Reply  / 
  4. tom

    tog typisch dat t bij jou altijd weer uitdraait op een geloof in de zeik nemen..

      /   Reply  / 
  5. roelof

    zeg Bert, even een vraagje aan je :
    iedere keer het geloof belachelijk maken, vind je dat nodig?
    hoe zou jij je voelen als iedereen jouw levensstijl belachelijk maakt en tot op het bot afkraakt en beledigd? dat iedere dag dan.
    zou jij dat leuk vinden?
    Laat mensen toch eens in hun waarde, ook al zijn het christenen,moslims,chinezen,duitsers,joden homo’s .

      /   Reply  / 
  6. johan b.

    Waarom christenen altijd als tuig bestempelen. Het is inderdaad zo dat je tot je laatste snik tot geloof kan en mag komen. Maar in de hemel is geen plaats voor Godslasteraars en spotters. Maar Bert, vermoedelijk verkies je liever de hel dan de hemel. Triest figuur ben je, maar een troost: een christen bidt voor zijn “vijanden” en haters van het christelijk geloof en ongelovigen in het algemeen.

      /   Reply  / 
  7. Mr.

    Jammer hoor, een weblog zo verpesten.

      /   Reply  / 
  8. Slappe Zuigvis

    @ roelof

    Chinezen, Duitsers en homo’s geloven niet in een fantasievolle leugen zoals gerelicapten dat wel doen.

      /   Reply  / 
  9. Schnoetsz

    Wil je godgodgodgodgodverdegodverdomme wel eens snel ophouden voor mij te bidden!!!

      /   Reply  / 
  10. Els

    (@Roelof: “hoe zou jij je voelen als iedereen jouw levensstijl belachelijk maakt en tot op het bot afkraakt en beledigd?”)

    Dat is nou precies wat de geloven doen, en dan zetten ze als ze de kans krijgen ook nog eens zweepslagen en de doodstraf op mijn levensstijl.

      /   Reply  / 
  11. Amperra

    Wat een slechte column zeg,ga even spotten met het geloof,zielig hoor
    Ik ga maar eens een pornoblad lezen dat is nog boeiender dan dit…

      /   Reply  / 
  12. PHX

    De Christenen zijn blijkbaar zoooooo tolerant, maar zodra er ook maar een puntje van kritiek te horen is, zie je hun ware aard. Blijkt hier ook maar weer. Intolerant, kortzichtig volk dat niet eens zelf kan nadenken, maar de waarheden probeert te halen uit een boek dat in die tijd in elkaar gezet is om de bevolking te onderdrukken en angst aan te jagen.

      /   Reply  / 
  13. Pi

    @Johan B.: juist jouw reactie is zo stereotype schijnheilig christelijk. Eerst Bert gaan afzeiken,een triest figuur noemen, zeggen dat voor hem geen plaats in de hemel is, en dán zeggen dat je voor hem bidt.. Als een soort superieure moraalridder. Open je ogen alsjeblieft en bekijk je eigen woorden eens goed. Je speelt Bert precies in de kaart en doet in feite precies hetzelfde: veroordelen.
    Waarbij Bert het dan humoristischer en steekhoudender doet dan jij.

      /   Reply  / 
  14. roelof

    @ Slappe Zuigvis

    ik noem die groepen maar om mijn betekinis van bevolkingsminderheden / bevolingsgroepen wat te onderstrepen

      /   Reply  / 
  15. johan b.

    Pi, ja en nee. Als christen keur ik voor de volle 100% zijn zienswijze af. Echt te triest voor woorden dat de vrijheid van meningsuiting alleen gebruikt kan worden voor het beledigen van christenen en/of moslims. Maar in tegenstelling tot de islam zal een christen (als het goed is) bidden voor zijn “vijand” opdat zijn ogen geopend worden en hij tot inkeer mag komen. Bij de islam, nou ja is bekend, ben je je leven niet zeker. Dat is het belangrijkste verschil. Maar afgezien van dit alles: waarom moeten christenen altijd afgekraakt worden. Waarom?? Het antwoord staat al in de bijbel. De satan doet zijn werk en zaait haat tegen christenen, vooral in de eindtijd.

      /   Reply  / 
  16. Andries

    @johan b.

    Voordat je onzin uit dikke sprookjesboeken reproduceert, zou je moeten beseffen dat je gehersenspoeld bent.

    “Haatzaaien is het werk van Satan in de eindtijd” is met het afstand het sterktste argument om je volkomen debiel te noemen!

      /   Reply  / 
  17. PINHEAD

    Ik snap gewoon echt niet dat sommige mensen anderen niet in hun waarden kunnen laten,lekker boeiend of je moslim bent of christen of niet gelooft!

      /   Reply  / 
  18. PHX

    @johan b.: Stop eens met bidden voor me!!!
    @Pinhead: Ik moet de eerste christen nog tegenkomen die een niet christen in zijn/haar waarde laat.

    De wereld zou een stuk beter af zijn als er helemaal geen religies zouden zijn.

      /   Reply  / 
  19. Pi

    @Johan B. Als je je hele wereldbeeld op de bijbel baseert, dan vind je steeds wel bevestiging voor je enigszins nauwe denkbeelden. Probeer eens buiten die bijbel om te kijken.
    @PHX Andersom is het ook zo dat liberale mensen gelovigen niet in hun waarde laten. Dus dat is met twee maten meten. De wereld zou niet een stuk beter af zijn als er geen religies waren, maar als christenen en moslims anderen in hun waarde laten (wat inderdaad haast onmogelijk voor hun lijkt te zijn) EN vrije onafhankelijke denkers OOK bekrompen denkers in hun waarde laten (wat ik ook zelden zie). Ik ben eigenlijk altijd wel benieuwd waar zulke felle reacties als de jouwe vandaan komen. Waarom laat je ze niet gewoon links liggen?

      /   Reply  / 
  20. Postduif

    Hulde voor Valerio in dat gesprek. Zapte er ook voorbij, het was bijna zielig om te zien voor die 2 jongens die het interview deden. Alles in de strijd gooien om Valerio maar te overtuigen.

    @bert,
    Prima column, maar dat je je zakharen gaat inspecteren is teveel info:P

      /   Reply  / 
  21. hoi

    en het is niet kortzichtig om een grote groep over een kam te scheren?
    hmmz.
    In dit artikel ruik ik gewoon heel veel haat.

      /   Reply  / 
  22. Helena van Es

    Ik wilde graag langs deze weg (ikdoe dat zelde) Valerio Zeno complimenteren hoe geweldig hij het programma ” je zal het maar hebben”, het ontroert mij steeds.
    Vr. Gr.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>