Column Thomas van Aalten: Het monster onder het bed van Alberto Stegeman

Journalist Alberto Stegeman nagelt wederom de beveiliging van Schiphol in zijn programma Undercover in Nederland. Maar wat vertelt Stegeman nou echt, als je alle slechte handycamshots, heldhaftige blikken in de camera en herhalingen van feiten weghaalt?

Alberto Stegeman gooit het al een tijdje over een andere boeg in Undercover in Nederland. Seks scoort niet echt meer (een paar jaar terug spoorde hij nog stiekem mannen op die geil werden van moedermelk, of hij betrapte kerels die elkaar doorbliezen op parkeerterreinen), maar nu gebruikt hij een andere tactiek. Die van het monster onder het bed.


‘Ik wil gewoon de mensen waarschuwen’

Het monster onder het bed heeft twee belangrijk kenmerken: 1) iedereen kent hem en 2) niemand kent hem. Het monster is altijd vaag en onberekenbaar, en dat is juist zo spannend. Suggestie en omtrekkende bewegingen zijn sensationeel en nuttig voor fictie, maar schadelijk voor de journalistiek. Helaas jaagt Alberto Stegeman ook in de uitzending van 28 december weer op een monster onder het bed.

Eerder dit jaar bezocht Stegeman met de verborgen camera een militaire basis. Hij kon het terrein op, reed rond in een voertuig van Defensie en bleef maar in zijn camera roepen hoe ongelooflijk het was. In november gaf Alberto Stegeman een interview met De Journalist: ‘Ik wil gewoon dit journalistieke werk blijven doen voor de televisie en mensen waarschuwen voor criminelen, of de beveiliging testen, of de wapenhandel in beeld brengen.’ Stegeman vergist zich. Hij waarschuwt ons niet criminelen, maar voor monsters onder het bed. In de aflevering van 28 december bezocht hij weer Schiphol, nadat hij al eerder door de beveiliging was geraakt. Zijn top of the bill was dit keer het vliegtuig van Beatrix dat in een hangar onbeveiligd tot Stegemans beschikking stond.

Alles kan

Het nadeel van dit soort scoops is dat je in feite ruim baan geeft voor het monster. Zoals de Gluurbuur van Rembo & Rembo zou zeggen: ‘Da’s toch niet te gleeeeuuven! Da’s abnormaal!’ Fijn te weten dat elke potentiële kinderlokker in Nederland een basisschool kán leeglepelen en dat elke mafketel op een zaterdag in de Bijenkorf om zich heen kán maaien met een mitrailleur. Maar meestal, gemiddeld zo’n 365 dagen in een jaar, gebeurt het in Nederland niét.

Stegemans verweer zal zijn dat het hier om landsbelang gaat, nationale veiligheid. Kijk, ik kán Schiphol binnengaan. Maar iedereen die verkeerde plannen heeft, zal elk systeem omzeilen en ondermijnen. Stegeman gaat uit van een totalitaire staat die ons zou moeten beschermen tegen elk ondeugdelijk feit. Het monster moet hoe dan ook onder het bed verjaagd worden. Maar ik zeg u, zelfs al is Nederland één grote betonnen vlakte met bouwlampen die elk bed checken op monsters, dan nog is er gevaar. Omdat gekken altijd zullen bestaan. Het programma van Stegeman gaat uit van die hypothese; we kúnnen het koninklijk vliegtuig de PH KBX binnen, we kúnnen een bom plaatsen. Niemand vraagt zich serieus af: waarom zou iemand dat eigenlijk willen? Wanneer de monsters ingeruild worden voor mensen, hebben ze altijd een motief of een ideologie, hoe verwerpelijk ook – en daar gaat Stegemans aan voorbij.

Ik kan Nederland veel groter leed aanbrengen door met vier tientonners vol benzine tegelijk de A1 op te rijden op een willekeurige werkdag in de spits. Op een goed moment gooien we allemaal een lucifer in onze baard en een manshoge vlammenzee is het gevolg. Brandende auto’s, talloze gescheurde stropdassen, aktetassen, laptops en lichaamsdelen van de autobestuurders maken samen het ultieme horrorscenario verfilmd door veel, heel veel cameraploegen. Het monster is zoek (want opgeblazen), maar zijn slachtoffers hebben we.

Alleen, het kan. Het is nooit gebeurd. Alberto die langs een winderige A1 staat en zegt: ‘Op dit moment rijden mijn vier vrienden met hun vrachtwagens, tot de nok toe gevuld met benzine, ongelooflijk, stel je voor, ik zou nu… stelt u voor… néé…’, dát vreet de programmadirecteur van SBS niet.

Beleef-tv

Dus blijven we slechts zoeken naar het monster onder het bed. Spannend muziekje eronder, het mooie, want juist crappy ogende beeld van de heilige verborgen camera eronder en de ingrediënten voor het monster-elixer zijn daar. Hij geeft het zelfs toe: ‘Stegeman tegen De Journalist: ‘Het is beleef-tv. Dus wanneer je het monteert, wil je dat de spanning die je voelde tijdens het maken, inderdaad overkomt. Zo’n verborgen camera máákt het ook vaak spannend.’ Ja, en zorgt voor minder facturen van een echte cameraman.

Na tien minuten van de uitzending had ik alle informatie al binnen, maar deze werd keer op keer herhaald. Hij rekt handelingen uit die collega’s van Zembla, Radar en zelfs Peter R. de Vries weglaten: in de kofferbak, uit de kofferbak, op Marktplaats surfen, een pasjesmachine kopen om een Schiphol-pasje na te maken. Tot slot werpt hij rookgordijnen op: getuigen zijn in verband met het het ontbreken van het verschoningsrecht altijd tot de tand toe vermomd en stemmen zijn verdraaid, terwijl ik de nummerplaten van alle beveiligingswagens op Schiphol kan zien. Mag dat dan wel, in verband met de geldende privacywetgeving?

Dergelijke grepen leiden onvermijdelijk tot tendentieuze berichtgeving. En ja hoor, Stegeman doet het in de uitzending onder een ‘stél je voor’-voice-over: Bin Laden en Mohammad Atta op een pasje van Schiphol, toch even het monster een gezicht gegeven.

Ik praat hier niet het beveiligingsbeleid van Schiphol goed en verdedig hen ook niet, en voor mijn part maak je er een tiendelige serie van, maar ik lever kritiek op Stegemans werkwijze als journalist. Iedereen die de mores van de media kent, weet dat je hoe dan ook altijd met manipulatie van doen hebt, hoe zuiver de motieven van de maker zullen zijn. Maar Stegemans aanpak is als een actie-film met een magere verhaallijn. Hij gebruikt trucs die zijn core business vervagen en soms geheel vervangen.

Thomas van Aalten is schrijver, journalist en columnist bij Zappen. In januari verschijnt zijn nieuwe boek De Onderbreking.

Meer columns

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Column Thomas van Aalten: Het monster onder het bed van Alberto Stegeman

  1. Jos

    GROOT GELIJK!!!! HULDE VOOR DE COLUMN!!!!

      /   Reply  / 
  2. Xander

    inderdaad, de nagel op de kop, alleen zaten er gisteren weer 1.200.000 domme landgenoten van te smullen :)

      /   Reply  / 
  3. Victor G. B. Peters

    En hetzelfde geldt voor de heksenjacht die Peter R op Joran vd Sloot heeft geopend. tot nu toe heeft dat ook niets opgeleverd dan fantasieverhaaltjes.

      /   Reply  / 
  4. Emster

    Herman, ik ben het helemaal met je eens! slechte journalistiek van Stegeman!!! en die verbaasde reacties en he zogenaamde undercover camerawerk moeten het dan blijkbaar heel spannend maken voor de kijker maken. Daarnaast is geen enkel systeem is waterdicht….dus het verbaasd me niets dat hij overal binnnekomt…..dat is geen nieuws op zich, al hangt hij daar wel iedere keer zijn hele “verhaal” aan op….

      /   Reply  / 
  5. Thies

    beetje simpel zo die column…
    wat nou als Alberto begin 2001 in de VS was en een tip kreeg dat terroristen daar vliegles kregen en daar een item over had gemaakt. Dan waren de aanslagen ook niet geweest, en leek het allemaal “monsters, die er toch nooit komen”, nee, omdat het voorkomen is!

    En was als Alberto in de VS een vliegopleiding had gedaan, vervolgens op Schiphol wist binnen te dringen en op Oost het vliegtuig wist binnen te komen…

      /   Reply  / 
  6. gorr

    Ach die Alberto Stegeman voelt zich veel groter dan die werkelijk is. Stom dat er zoveel mensen naar hem kijken

      /   Reply  / 
  7. Jos

    Thies, daar gaat het niet om. Mensen die echt kwaad willen gaan niets uit de weg. Die kiezen voor het onmogelijke, met niet voor te stellen maatregelen. Dan is een eenvoudige Alberto die op infiltreert echt een grap.

      /   Reply  / 
  8. Lies

    fan-tas-tisch column…Lintje voor de columnist!

      /   Reply  / 
  9. Ghandi

    Omdat er niemand in de Bijenkorf met een mitrailleur rondmaait hoeft de beveiliging op Schiphol ook niet helemaal waterdicht te zijn. Gevaar loop je nu eenmaal altijd. Appels en peren. Ik neem aan dat Thomas van Aalten thuis geen sloten op zijn deuren heeft of ze niet gebruikt want wat maakt het allemaal uit. Hoeveel dixi toiletten bestaan er niet waar 365 dagen per jaar niet wordt ingebroken?
    Nou dan.

      /   Reply  / 
  10. een beveiliger

    Alberto is nu binnen gekomen op een bedrijven terrein op Schiphol. Een terrein waar onderhoud wordt gepleegd o.a aan de PH KBX. Maar zodra de onderhoud klaar is en de vliegtuigen dus ook de PH KBX terug gaat naar Schiphol Centrum worden de vliegtuigen gecontroleerd op aanwezige dingen die niet mogen. Dus ook op evt explosieven.
    En ook al zou een vliegtuig vrij zijn van wapens en explosieven dan is er nog een piloot die kwaad kan doen en het vliegtuig een toren in kan laten vliegen.
    Maar laten we even achterwege en richten we ons op ALberto Stegeman. Hebben jullie zijn gezicht gezien ,hij scheet zeven kleuren stront toen hij de eerste keer werd aangesproken door een beveiliger en zette het op een lopen. Hij kan dus alsnog worden aangehouden door de politie (was al gewaarschuwd) op basis van inbraak, hij kan dan buitenheterdaad worden aangehouden.
    Dan heeft hij niet eens het lef om als bijrijder mee te gaan in de auto, hij gaat dan in de kofferbak mee en zegt dat hij is binnen gekomen met een valse KLM pas. Er is volgens de door JUSTITIE opgelegde procedure gehandeld dus de beveiligers treffen geen blaam.

    Kreeg Alberto een harde plasser toen hij het regeringsvliegtuig aanraakte? Hij brengt met zijn actie andere kwaad willenden op ideeën en
    hierdoor brengt Alberto dus het koningshuis maar ook de ministers in gevaar.
    Is dat wat hij dus wilde bereiken met zijn actie.

    Weten jullie allemaal dat hij met de actie’s tegen Defensie (Landmacht en Luchtmacht) niet durft aan te geven dat hij bij de Marine Basis in Den Helder is tegen gehouden. Alberto is te laf om dat te vermelden. Nee hij neemt een 4 tonner mee waarvan hij niet eens weet of die in onderhoud stond en dus evt niet de weg op mocht. Als dat zo is dan bracht hij het verkeer op de openbare weg in gevaar.

    Willen we als Nederlander zo iemand dus tegen komen die opzettelijk andere in gevaar brengt.

    Alberto Stegeman moet dus stoppen met dit soort programma’s waarvan hij de werkelijke ins en outs niet weet. Net zo als de tipgever van Schiphol Oost die blijkbaar niet op de hoogte is van het feit dat dus vliegtuigen van Schiphol Oost naar Schiphol Centrum gecontroleerd worden.

    Alberto wees een man en durf je fouten toe te geven net zoals de directeur van Schiphol heeft gedaan.

      /   Reply  / 
  11. Jos

    Heel goed Beveiliger. Bedankt voor deze reactie. Alberto, we zullen je huis eens uitroken met een camera die zo goed verborgen is dat alleen jouw r**t m ziet! Angstzaaier.

      /   Reply  / 
  12. Michaël

    Stegeman overtreed moedwillig de wet en handelt zelf als terrorist. Ik begrijp niet dat ze stegeman niet voor de rechter dagen. Hij zaait alleen maar angst en dat is verboden zo ver als ik weet. De sfeer op de wereld wordt bepaald door dit soort van journalisten, sensatie makers. Als het nieuws niet te vinden is gaan ze het zelf maar maken en ons de stuipen op het lijf jagen. Ik hoop dat onze Christelijk Verboden Regering hier is een statement van gaat maken. Terroriseren is verboden!

      /   Reply  / 
  13. BarbaricFellow

    En nu doet tie het dus weer…

    Snapt Alberto dan niet dat er ALTIJD een klein risico blijft bestaan?
    Vergelijk het met drugs in gevangenissen,
    Het is helemaal niet zo erg moeilijk om gevangenissen drugs vrij te krijgen.
    Het enige “lastige” is dat je een totaal onmenselijk systeem zult moeten handhaven om het drugsvrij te maken….

    Zou hij soms voor de regering werken?
    Alsof er nog niet genoeg angst is.
    Ik kan amper bijhouden welke rechten ons iedere dag afgenomen worden!!

    Wat wil hij nou eigenlijk?? Een totalitair “full proof” systeem?
    Allemaal naakt gaan staan op orders van de autoriteiten als je reist?? Overal checkpoints in het dagelijkse leven?

      /   Reply  / 
  14. een beveiliger

    Of Alberto voor de regering werkt? Ik denk dan eerder de Amerikaanse regering.
    Maar ook nu weer weet hij niet welke instantie nu wat doet.
    De paspoort controle werd gedaan door de douane ,bij de uitgang van de aankomsthal stonden beveiligers van de Kon Marechaussee.
    Wanneer doet hij een keer goed zijn werk.
    Maar hij heeft wederom niet het lef om te zeggen dat het deze keer niet de beveiliging is maar het systeem dat lek is.
    1 Ding is zeker op deze manier benadeeld Alberto Schiphol maar ook Nederland qua inkomen.En dat is uiteraard voor de staats kas niet goed.
    Ook heeft hij nu nog verder zijn graf gegraven en wordt het vliegen voor hem alleen maar moeilijker vanaf Schiphol. Hij staat straks gewoon in zijn blote reed in het openbaar op de check.

      /   Reply  / 
  15. BarbaricFellow

    Luv it.
    Dan ziet hij misschien zelf als eerste in wat zo’n actie teweeg brengt in een maatschappij die zich veels te veel laat vormen door dit soort “journalistiek”

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>