Column Bert Brussen: Vooruitzien: Vel over Probleem


Het is dus niet makkelijk midden in het zomerseizoen op prime time met een interessant televisie-aanbod te komen. Niemand wil kijken, presentatoren zijn op reces (behalve Froukje en Waldemar), redacties zijn onderbemand. Toch gaat de KRO een poging wagen om in het hart van het zomerseizoen eenmalig een schare komkommerende kijkers aan zich te binden met een anderhalf uur durende thema-avond.


Onder de titel 3Doc (eerder gebruikt voor de veelbesproken docu Sex Sells) zendt de KRO op 15 juli (20:30 uur, Ned 3) de bijna 60 minuten durende documentaire Vel over probleem uit. Zoals de titel doet vermoeden gaat het hier om een docu over anorexiapatiënten. Een hele kluif (geen woordgrap) maar programmamaakster Jessica Villerius (jong, businessbabe, heeft “altijd Zwitsal babydoekjes” in haar tasje) weet haar weg te vinden in eetprobleemhulpverlenersland want ze was zelf ooit slachtoffer van deze dwaze psychische aandoening.

Alleen nu komt het: omdat een stand alone docu van 60 minuten niet genoeg is voor de KRO-zomer, wordt aansluitend in een studio lekker verder gebabbeld met “direct betrokkenen” onder leiding van Yvon Jaspers.

Dus dan ben je een jaar of 12, heb je anorexia, word je gefilmd bij de intiemste ellende die je je kunt voorstellen en dan mag je na afloop in een warm studiootje enorm persoonlijk betrokken vragen gaan beantwoorden. Dat wordt dus huilen, zowel voor de anorexia-meisjes als voor de kijker, op z’n Spoorloos’.

Yvon Jaspers die op Klokhuis-wijze het ziekteproces van anorexia inzichtelijk maakt…na afloop barbecue dan maar.

Deze column verscheen eerder in weekblad Revu.

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Column Bert Brussen: Vooruitzien: Vel over Probleem

  1. Fabian

    Heel goed dat hier aandacht aan wordt besteedt. Mijn beste vriendin leidt al 5 jaar aan deze ziekte, en het houdt maar niet op…

      /   Reply  / 
  2. Jacqueline

    ‘dwaze psychische aandoening’?
    Vanwaar deze subjectieve toevoegingen? Duidelijk dat Bert Brussen zich niet heeft verdiept in de ernst van deze ZIEKTE.
    De uitzending heb ik uiteraard nog niet gezien en ik kan dus niet bepalen in hoeverre het sensatie-zoekend is. In ieder geval wordt het door zo’n column zeker geen ziekte waar meer begrip voor komt. Jammer!!!!

      /   Reply  / 
    1. Miranda

      Vraag me idd af of hij weet waarover hij het heeft.. wil je zelf wel serieus genomen worden als je zo’n mening geeft?? Hopelijk heeft hij hierna het programma gezien en is er een lampje bij ‘m aangegaan..

        /   Reply  / 
  3. jan

    Beste mensen,

    Prachtige indrukwekkende uitzending.
    Moedig van alle deelnemers om voor de camera hun verhaal te vertellen.
    Want langs de “kant” sta je vaak machteloos.
    En, we hebben vaak heel vlug ons oordeel klaar.
    Ik wens alle meiden veel succes en bovenal veel liefde toe.

    Jan.

      /   Reply  / 
  4. Lois

    Wat een vervelend bericht van Bert Brussen, hij toont totaal geen respect en heeft het alleen maar over de kijkcijfers. Even voor de duidelijkheid, er zijn belangrijkere dingen hoor! En woorden als : ‘dwaze psychische aandoening’ vind ik onder de gordel. Net als een woordgrap maken en er dan achter zetten dat het geen woordgrap is, man, je bent niet grappig.
    Verdiep je eens in die ziekte en kijk met hoeveel emotie en betrokkenheid Yvon Jaspers en Jessica Villerius hun documentaire en programma aan de kijker presenteren. Daar kan meneer Bert Brussen nog veel van leren!

    Lois

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>