Column Bert Brussen: Vooruitzien – Zomergasten

Het komkommerseizoen zit er alweer bijna op. Voor mij althans, want een nieuwe reeks Zomergasten (26 juli, 20:12 uur, Ned 2) staat op het punt van beginnen. Zomergasten…hoort u mij juichen?

U juicht niet mee? Kan ik inkomen. Er zijn maar bitter weinig mensen die op zondagavond, terwijl het buiten warm is, de terrassen open zijn en de barbecues lonken, drie uur lang naar analyses van televisiefragmenten door vaak niet eens zo heel bekende Nederlanders willen kijken. Drie uur lang Zomergasten, dat is toch drie hoorcolleges taalfilosofie zal ik maar zeggen.

Dan komt daarna ook nog een keuzefilm, sorry “wensfilm”, en al naar gelang het intellectuele gehalte van de zomergast is dat een Tsjechische arthousefilm uit 1982 waarin zo goed de existentiële natuur van dissidenten tijdens de Praagse Lente wordt weergegeven. Als het aan de gast ligt, is die film niet ondertiteld omdat je hem in het Tsjechisch moet ervaren enzo.

Maar: Bas Heijne presenteert dit jaar niet. Dat is al 50.000 Zomergasten-kijkers meer. Of Margriet van der Linden wél leuk presenteert is de vraag, maar zij heeft in ieder geval ruime televisie-ervaring. 5 in het Land presenteren is ook televisie-ervaring opdoen.

Dus, ik kijk Zomergasten, omdat ik bij die maximaal 500.000 kijkers hoor die toch geen leven hebben en werkelijk menen dat urenlang vraag-fragment-antwoord in een traditioneel ijzingwekkend maar typisch Vpro-décor amusant en onderhoudend is. Het is een afwijking. Ik ben er mee geboren. Het went.

De eerste gast(en): Victor en Rolf, iconische modenichten. Ik heb mijn koelkast gevuld met Redbull, wodka binnen handbereik, gordijnen dicht, relatie uitgemaakt… START!

De Zomergasten-recensies zullen vanaf maandag 27 juli elke week op Nu.nl worden gepubliceerd.

Deze column verscheen eerder in weekblad Revu.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>