Column Bert Brussen: Vooruitzien – De Onrendabelen

Bert Brussen De Vara wil zich duidelijker als progressieve omroep profileren. “Verschillig zijn” heet dat. Daarom komt, onder anderen, Marcel van Dam met de documentaire De Onrendabelen (20 november, Ned 2, 20:10 uur) over mensen die het wat slechter hebben getroffen in de Nederlandse maatschappij. “Er vallen teveel mensen in de onttakelde verzorginsstaat buiten de neoliberale boot”, heet dat op z’n verschilligs.

Daar is op zich niets mis mee. De Vara bestaat dankzij haar leden waarvan het merendeel nog steeds heel idealistisch gelooft in de verzuilde samenleving. Een publieke omroep heeft als doel een maatschappelijke stroming te vertegenwoordigen. Door “verschillig” te zijn doet de Vara dat prima.

Maar van Marcel van Dam krijg ik een nare smaak in mijn mond. En niet zo’n beetje ook. Van Dam heeft zich jarenlang kunnen verrijken aan belastinggeld. Van Dam is het prototype van de socialist die mensen kleineert en uitsluit omdat Van Dam nou eenmaal zeker weet dat zijn waarheid de Enige Echte Waarheid is. Van Dam woont in een kapitale villa in een bosrijke omgeving en mag via de Vara (vorig jaar goed voor het binnenharken van 48 miljoen euro belastinggeld) nog maar eens even de aandacht vestigen op “de onttakelde verzorgingsmaatschappij”.

Hypocriet en deerniswekkend noem ik dat. Marcel van Dam en veel van zijn generatiegenoten zijn er dankzij hun consequente graaigedrag en drammerige linkse gelijkhebberigheid mede schuldig aan dat die verzorgingsstaat nu zo is onttakeld.

Dat zoveel Vara-leden de voortdurende dwingelandij van Marcel van Dam onverschillig laat, daar zou je toch haast verschillig van worden.

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Column Bert Brussen: Vooruitzien – De Onrendabelen

  1. sharon

    Dhr van Dam heeft een bepaald inzicht dat u nooit zal hebben.
    Ik vind het dan ook erg jammer dat u hem zo neer zet.
    Jammer.

      /   Reply  / 
  2. Laure

    Beste Sharon,
    De columnist heeft volgens mij een bepaald inzicht dat jij nooit zal hebben. Ik vind het dan ook jammer dat je de columnist zo neerzet. Jammer.

      /   Reply  / 
  3. jeannette

    Volgens mij geeft Marcel juist toe dat hij ook weleens naast de waarheid heeft gekeken…

      /   Reply  / 
  4. Guido Van Rossen

    Marcel van Dam is niet zomaar tot dit inzicht gekomen. Dat heeft dan ook te veel jaren geduurd. Hij is er ook zich intens gaan mee bezig houden de laatste jaren. Wat zoiets vraagt tijd en inzet .. Zomaar op de boodscapper schieten is goedkoop. Zijn booodschap is misschien niet de enige echte waarheid, ze is in ieder geval veel en veel beter dan de meeste anderen.En als je al zou beweren dat armoede geen probleem is, ja dan ben je veel erger dan Marcel van Dam zou zij met UW kritiek. Er is armoede en daar moet het hier over gaan. Verrijking is ook een probleem ….

      /   Reply  / 
  5. Hans

    Marcel van Dam heeft het over sociale ontwikkelingen in Nederland in de afgelopen 30 jaar.
    De columnist heeft het over Marcel van Dam.
    Ik weet wel wát ik interssanter vind.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>