Kijkcijfers Gemeten Jaaroverzicht 2012: De Hoogtepunten


Cijfers zeggen niet alles. Tijd om ze een stem te geven, in het Kijkcijfers Gemeten Jaaroverzicht 2012: De Hoogtepunten. Ik heb er zeven gevonden.

1. Sterren Springen op Zaterdag (SBS6, 1 september 2012, 1.590.000 kijkers)
Een hoogtepunt van tien meter, alwaar enkele zenuwachtige ‘sterren’ gingen springen. Op een zaterdag. Het format legde veel bloot: niet alleen de lijven van de sterren, maar ook de essentie van reality-televisie met bekende* Nederlanders (*de vraag is altijd of bekendheid een oorzaak of een gevolg is). Waarom zouden BN’ers ingewikkelde opdrachten moeten uitvoeren? Waarom naar een ver land, of een onbewoond eiland? Hup, springen. Het format dient als springplank voor enkele andere mogelijke televisieprogramma’s. Het skispringen wordt van een nog hoger niveau: 80 meter.

2. Earthflight (EO, 13 november 2012, 2.180.000 kijkers)
Een andere hoogvlieger van het afgelopen jaar was de documentairereeks Earthflight. Prachtige, adembenemende beelden – maar diervriendelijk? Wie heeft de vogels aangemeld? Waar zijn ze op geselecteerd? Wat schuift het? En, wat als er opeens camera’s op de arm van een willekeurig mens wordt geplakt? ‘Earthwalk’, volgend jaar bij de EO.

3. Dokter Deen (MAX, 30 januari 2012, 2.365.000 kijkers)
De verhoging van het eigen risico leidt tot een afname van huisartsen bezoek. De verhoging van het eigen risico leidt daarentegen tot een toename van het aantal doktersseries. Naast Dokter Tinus, wiens werk door reclameblokken werd onderbroken, was het Dokter Deen die op de publieke omroep veel patiënten trok. Het werk van Dokter Deen wordt echter wel bekritiseerd: te traag, te veel fouten. Ook het kijken naar deze serie valt onder uw eigen risico.

4. The Voice Kids (RTL4, 3 februari 2012, 2.931.000 kijkers)
Alleen, waarom een speciale serie voor de kleine medemens als het om de ‘voice’ gaat?

5. Moeder Ik Wil Bij De Revue (MAX, 26 november 2012, 1.936.000 kijkers)
Bij Omroep Max passeerde in 2012 nog een succesvolle dramaserie de revue. Wekelijks twee miljoen kijkers, met een hang naar vroeger. Want ‘toen was alles beter’. Toen technologie nog magisch was. Toen iedereen op elk moment van de dag een lied van Wim Sonneveld zong. Toen iedere moeder op Annet Malherbe leek. Maar een dramaserie als Moeder Ik Wil Bij De Revue, dat was toen vast niet beter.

6. De Slimste Mens (NCRV, 31 juli 2012, 1.328.000)
De Belgen zijn superieur als het aankomt op De Slimste Mens: een catchy quiz, die het voornamelijk moet hebben van de sfeer. Talpa en RTL probeerden het eerder al, zonder sfeer. De NCRV herintroduceerde deze zomer de show, met presentator Philip Freriks en jurylid Maarten van Rossem. De houtigere presentatie, het mopperige commentaar: zo maak je sfeer! Graag elke zomer op de televisie, met Maarten van Rossem in zijn trui.

7. Mijn Vieze Vette Vervelende Verloofde (RTL5, 14 oktober 2012, 907.000 kijkers)
Een kandidate wordt gekoppeld aan een man, die eigenlijk een acteur blijkt te zijn en ervoor moet zorgen dat ze met elkaar trouwen, terwijl de kandidate niet weet dat hij een acteur is, en zij geld kan verdienen door het huwelijk te regelen en haar familie van het huwelijk te overtuigen, ondanks dat haar zogenaamde man, met wie ze dan gaat trouwen maar ook weer niet, een vieze, vette, vervelende verloofde blijkt te zijn, die wel in het complot zit in tegenstelling tot de kandidate, die van veel maar ook van niks weet. Dus. Geen idee, maar het was een kijkcijferhit.

Hoogtepunten alom, in 2012? Vrees niet: morgen de dieptepunten.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kijkcijfers Gemeten Jaaroverzicht 2012: De Hoogtepunten

  1. gtstfites

    Waar is GTST met ruim over de 2 miljoen kijkers?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>