Kijkcijfers Gemeten: RTL Late Night

Wat was het laat hè. Na twee uur draaiende stoelen sloot Humberto Tan de week af met met gasten, op onbeweegbare krukken, in het nieuwe RTL Late Night. Eindelijk een alternatief voor de kijker die uit religieuze overwegingen niet naar duopresentatie mag kijken. Na een week lijkt het programma haar draai al gevonden te hebben. Het resultaat is een talkshow uit de boekjes, maar is dat vernieuwend genoeg?

De vrijdagavond bleek een familieavond bij RTL4. Naast Humberto Tan schoven ook Peter van der Vorst (RTL4), Wendy van Dijk (RTL4) en Menno Buch (RTL4) aan. Het is nog onbekend hoe Maarten van der Weijden (niet RTL4) door de gastenselectie is gekomen. Ondanks incestueuze praktijken en zelfpromotie was het gesprek aan tafel, vijftig minuten lang, geamuseerd. Interactie tussen de gasten, scherpe vragen van Tan, een lach, een traan en een kaasstengel op tafel: het lijkt wel de perfecte talkshow. Maar dan wel een talkshow zoals we ‘m al geruime tijd kennen.

Het codewoord voor de talkshow, naast – excuses – de Tancode, is vernieuwing. Waarom je oude inruilen als die het nog behoorlijk doet? De poule met gasten verschilt iets, waardoor je opmerkelijke ruzies krijgt tussen een naaktmodel en een vermeende cokesnuiver, maar verder blijft Nederland een klein landje. Hét nieuwe speeltje bij RTL Late Night is de nieuwsduiding. Luuk Ikink, uit dezelfde lichting als Alexander Klöpping, staat achter de bar bij het American Hotel, dat voor de gelegenheid een nieuwsdesk moet voorstellen. De nieuwsonderwerpen die niet aan tafel besproken worden komen hier nog even langs, gepaard met geinige plaatjes en opmerkingen. Het akeligste zijn de stellingen die de nieuwsduider ons voorschotelt. Niet bepaald de vernieuwing waar we op zaten te wachten.

Om RTL Late Night meer urgentie te geven zit Tan op het Leidseplein, in het American Hotel. Veel voegt de locatie niet toe, behalve dat je af en toe een dienblad vol glazen hoort vallen. Als het geluid tenminste behoorlijk werkt. Het publiek is nagenoeg hetzelfde als bij andere talkshows: half in slaap. Hier kijken ze alleen hoopvol in de rondte op zoek naar een ober. Of een kaasstengel.

RTL Late Night pakt vooralsnog uit zoals het bedoeld is. De vraag is of een nieuwsduider met stellingen wel de bedoeling zou moeten zijn en of de talkshow zich weet te onderscheiden met een (te) algemene insteek. De voornaamste vraag is nu: wanneer propt iemand nou eens ongegeneerd zo’n kaasstengel naar binnen?

 

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten: RTL Late Night

 1. Andre Aarts

  Veel leuker om naar te kijken als naar knevel en van de Brink, vrolijker presentatie.
  Betere onderwerpen die nederland aangaan.
  Ga zo door een aanwinst voor de late avond

    /   Reply  / 
 2. Leny Kruis

  Ik heb dus niets gezien hier op mijn vakantieadres ( antenne werkt niet echt mee) maar kan mij wel degelijk in jouw artikel vinden, temeer daar er inderdaad veel gasten bij RTL4 zelf werken, dus een uitstapje van een andere omroep die als gast(e) mag komen opdraven voor 8 minuten per item, ik ben benieuwd naar de vervolgen. Want ik vraag mij wel af, zitten we hier op te wachten? Krijgen we een scherpe Humberto Tan te horen die hij in de sportpresentatie altijd is? Dit is geen sportprogramma maar mag zeker niet ontbreken als er eens iets bijzonders in de sportwereld gebeurt, zoals Wim Ruska die in de Hall of Fame is opgenomen. Dat is het neusje van de zalm. Niets over gehoord van mensen die het programma wel hebben gezien. Dit is journalistiek gezien voor Humberto een gemiste kans, want ik heb bij mijn weten geen enkel programma dit item zien of horen voorbijfietsen. Eindelijk een vent waar Nederland trots op mag zijn, in elk opzicht, wordt dit ook een doodzwijgertje???Jammer…

    /   Reply  / 
 3. Johan Lienos

  Een talkshow met reclame is net zo vervelend als de films bij de commercielen. Umberto Tan doet het uitstekend daar niet van.
  Ook het telkens uitnodigen van RTL collega’s wordt knap vervelend.
  Wie in g.naam nodigt nu zo’n slettebak van (eerder nog nooit van gehoord) Ancilla Tilia uit die voor meer privacy vraagt en
  dan notabene Gordon publiekelijk beschuldigt van cokegebruik!
  Niet te geloven.

    /   Reply  / 
 4. Saskia

  Ik ben volledig afgehaakt door het verschrikkelijke geluid. Anders had het echt een leuk programma geweest om te kijken. Echt ergerlijk dat geluid!!

    /   Reply  / 
 5. Een kijker

  Kijk altijd met plezier naar umberto tan, maar heeft m.i. (en logisch) zijn draai en ‘scherpe tong’ nog niet gevonden. Niet vervelend om naar te kijken, overigens. Behalve die vele, onrustige achakelingen naar de ‘nieuwsduider’. Het staat ieder verdieping van het gesprek en ruat in het prpgramma in de weg. Laat de vriendelijke jongen 2x per uitzending op vaste momenten zn praatje hebben, meer dan genoeg. Word er bloednerveus van! En heeft Tan niet nodig, zeker niet op termijn als programma meer ‘grond’ krijgt…

    /   Reply  / 
 6. Ben

  Nu alweer het nieuwe TV-seizoen begonnen is en ik als fervent TV kijker veel mee krijg moet ik zeggen dat Humberto Tan tussen al die andere shows zijn mannetje wel staat, mijn favoriet is nog steeds Eva Jinek, en de wereld draait door ben ik wat milder mee geworden, die snelheid waar hun zo mee bezig zijn werkt me onderhand een beetje op de zenuwen, Zomergasten is voor mij nog steeds absolute top, hoop ooit dat Eva de presentatie gaat doen, maar nu over Humberto, laat die onbenul met zijn laptop die er tussendoor komt en behoorlijk storend overkomt alstublieft weg want ik ben bang dat ik hierdoor straks misschien afhaak.

    /   Reply  / 
 7. N.Havinga

  Umberto Tan met zijn talkshow is gewoon een uur reclame maken voor RTL 4. Jammer voor Unberto want die vind ik wel goed maar dat hij zich zo voor het karretje laat spannen van RTL 4 vind ik schandelijk.Het valt mij erg tegen dat het zo gaat want ik wilde graag zijn talkshow bekijken maar ik ga niet kijken naar RTL4 mensen een heel uur lang.
  Het is zonde van de presentator.Onbegrijpelijk dat hij dat wil.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>