Kijkcijfers Gemeten: Roy Donders

Na de laatste restanten van Oh Oh Cherso is het op maandag tijd voor een nieuw gezicht bij RTL5: Roy Donders, de fashiongoeroe voor dames uit volksbuurten en woonwagenkampen. In deze aflevering kreeg Roy een nóg nieuwer gezicht. Ja, in ieder opzicht is Roy Donders, Stylist van het Zuiden, een totaal nieuwe smaakervaring.

Heel even dacht ik dat we er weer in waren getrapt. Die Wendy! Toch! Maar al snel bleek dat het serieus was. Bloedserieus. Er bestaat iemand die Roy Donders heet en dat Zuiden, dat is dus Tilburg. Een realityserie over een zzp’er die in deze barre tijden rond probeert te komen en zelfs zijn familie in moet schakelen om zijn hoofd boven water te houden. Heftig vond ik dat.

De aflevering kenmerkte zich door kleine, maar ook nog kleinere problemen: van de verkeerde sigaretten tot het vergeten van de föhn. Roy Donders houdt er een heel eigen stijl op na – zijn klanten daarom ook. Een medewerkster van de Tilburgse kermis werd door Roy onder handen genomen en eindigde met een kapsel dat deed denken aan een verzameling churros. Het misstond in ieder geval niet op een kermis.

Medische problemen werden niet geschuwd. Omdat Roy in de ochtend altijd enorme last had van zijn voorhoofd, werd deze met plastische chirurgie opgelicht. De verzekering betaalde. De operatie ging gelukkig goed, maar zijn kapsel was geruïneerd en zat vol met bloed en korsten, met haarlak aan elkaar geplakt. En wassen, ho maar. Zulk leed zie je zelden. Gelukkig kon Roy wel gewoon eten. Alhoewel, gewoon eten: het dompelen van beschuit in thee is een typisch culinair hoogstandje uit het zuiden van Nederland.

Roy Donders biedt ons een compleet nieuwe kijk op leven, op het gebied van mode, levensstijl en gezondheid. Het is daarom enorm jammer dat Cees Geel, de voice-over, dit niet wil erkennen. ‘Roy kan zijn voorhoofd als een capuchon over zijn gezicht heentrekken’, aldus Cees Geel over Roy’s medische probleem. Ongelooflijk. En dat Roy en zijn vriendinnen soms iets te strakke T-shirts dragen betekent niet dat je ze meteen een ‘worstenbroodje’ kunt noemen.

Wij moeten de stylist van het Zuiden dankbaar zijn dat hij zijn ervaringen met ons wilt delen. Een andere cultuur is immers niet altijd minder goed. Roy is een rolmodel voor alle mensen die beschuit met thee eten, hun kapsel in beton gieten en een moeilijk voorhoofd hebben. Gewoon elke week kijken en nieuwe ervaringen opdoen: we kunnen namelijk veel van Roy leren. Dat weet u dondersgoed.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kijkcijfers Gemeten: Roy Donders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>