Endemol beschuldigd van stelen Spoorloos

Is Sterren dansen op het IJs een kopie van Dancing on Ice? En in hoeverre lijkt X Factor op Idols? Of: in welke mate is het Duitse Vermisst gestolen van KRO's Spoorloos? Die laatste vraag staat centraal in een conflict tussen Absolutely Independent (distributeur van de NPO) en Endemol, dat Vermisst heeft gemaakt. "Het is ordinair jatwerk", zegt de distributeur in het AD. "Zo ga je niet
met elkaar om."

In Spoorloos zien we Derk Bolt stad en land afreizen om verdwenen familieleden op te sporen. De zoeker is te gast in de studio, die op een scherm meekijkt naar de reportage. Bij een geslaagde zoektocht volgt meestal een hereniging in de studio.

Volgens Endemol is Vermisst wezenlijk anders. "Ons programma draait veel meer om de centrale
host, terwijl in Spoorloos een bureau-organisatie, een heel team, op zoek is
naar verloren familieleden. We zijn ervan overtuigd dat we geen auteursrecht
schenden. Veel programma’s, denk aan al die talentenjachten, lijken nu
eenmaal op elkaar."

Met zo'n instelling lijkt het alsof het conflict nog wel even doorettert. Krijgt nog wel een keertje een staartje, maar lijkt me verder een dagelijkse realiteit in tv-wereld.

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Endemol beschuldigd van stelen Spoorloos

  1. JB

    Sterren Dansen Op Het Ijs was eerder, al zullen liefhebbers van Dancing On Ice dat niet willen bevestigen of bekennen.

      /   Reply  / 
  2. !#Michael#!

    @ JB

    Onzin! Dancing On Ice was een format wat reeds furore maakte op de BBC als spin-off van hun internationale hit-format Dancing With The Stars.

    RTL4 kocht dit aan bij Endemol, Eyeworks maakte voor SBS6 een soort gelijk programma, Sterren dansen op het IJs. Afgeleid van het interantionale succes format Dancing on Ice.

    In Nederland mocht Sterren dansen op het IJs dan eerder aangekondigt zijn of mischien zelfs eerder in productie genomen zijn, de BBC had ver voordat Sterren dansen op het IJs ook maar bij Eyeworks van uit de contentbus viel al succesvolle seizoenen van Dancing on Ice, ook de USA had al seizoenen achter de rug!!!!

    Eyeworks is een grote jat Bende!!! Zo is ook So you wanna be a popstar, S1 is afgeleid van het BBC format Just the two of us, zingende BN’rs … S2 van deze muzikale strijd is afgeleid van Idols en X-factor …

    Beter goed gejat dan slecht zelf gemaakt, en zolang je maar enkele format aspecten aanpast is er al geen sprake van jatten in legitieme zin …

      /   Reply  / 
  3. JB

    Even rechtzetten Mickey:

    Ik had het ook over de situatie in Nederland. SDOHIJ is afgeleid van Celebrity Iceskating op FOX network in Amerika. Geen jatwerk overigens. Vervolgens gingen de kandidaten maanden eerder dan de RTL show trainen en werd eerder in overleg gegaan met Holiday on ice. Daar was RTL nog heel verbolgen over.

    Popstar is niet afgeleid van Just the two of us, maar draaide al voor deze serie in Australië. Inderdaad een tegenhanger voor Australian Idol, maar met een ander doel. Bekende australiërs lieten zich in Popstar van een andere kant zien en werden een ster, zoals seizoen 1 van Popstar in Nederland.

    Seizoen 2 is wat meer ingestoken op Idols, maar dat neem ik SBS niet kwalijk. Je ziet dat uit Popstar toch een ander kaliber kandidaten naar voren komt. Tim zingt inmiddels Nederlandstalig, net als Lode en ook de andere popstars verdienen hun geld met zingen. Grootste verrassing is wel dat Hulzebosch heel goed kan zingen, en dus een hernieuwde carriere door popstar heeft.

    Als je overigens een echte fan bent, dan weet je dat DWTS in Engeland Strictly Come Dancing heet…

      /   Reply  / 
  4. piet

    Je bedoeld dat sbs SDOHI ging produceren nadat Fons van Westerloo in een interview aangaf Dancing With The Stars op schaatsen wilde gaan doen! Dat is dan ook weer duidelijk!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>