Fons de Poel: Nederland heeft Nijmeegse Vierdaagse nodig

fons de poel vierdaagseNu de Nijmeegse Vierdaagse echt van start is gegaan, maakt ook de publieke omroep verschillende programma’s rondom het wandelevenement. KRO-NCRV komt al tijdenlang met Het Gevoel van de Vierdaagse en dat is dit jaar niet anders, gemaakt door Fons de Poel en Linda Geerdink. De NOS zet Dionne Stax in op de slotdag, zij wandelt zelf mee. Volgens de Vierdaagse-routiniers heeft Nederland een evenement als dit hard nodig.

Fons legt uit in De Gelderlander: “Zelfs als niet-wandelaar vind ik het de leukste week van het jaar. De wereld wordt steeds gekker, Nederlanders steeds cynischer. De Vierdaagse is het perfecte antigif. Zó veel mensen die afspreken om in die week samen iets leuks te gaan doen. Er gaat zelden of nooit iets mis. Veel Nijmegenaren hebben in die week wandelaars te logeren, de sfeer, saamhorigheid… Als de Vierdaagseweek voorbij is denk ik altijd: goh, dat had best nog een weekje langer mogen duren.”

Zijn NOS-collega beaamt die lezing. “Absoluut waar. Als ik mijn wandelschoenen weer heb opgeborgen en thuis in Amsterdam ben, moet ik eerst een paar dagen afkicken. Tijdens het lopen ben je volledig op jezelf teruggeworpen, je komt jezelf tegen. Therapeutisch, haast. Tegelijkertijd heb je met z’n allen hetzelfde doel: de finish halen. Dat werkt verbroederend. Onderweg moest ik een keer nodig naar de wc en vroeg aan een bewoner of ik even naar het toilet mocht. Toevallig was de man des huizes jarig. Sindsdien ga ik daar elk jaar naar zijn verjaardag. Ook dát is de Vierdaagse.”

Fons zelf loopt overigens niet mee, terwijl Dionne vandaag aan haar achtste editie begint. “Ik wil dat kruisje hebben. Iedereen is een winnaar. Ik ben best een nuchter persoon, maar niet op de Via Gladiola. Vooral de tweede dag is zwaar, dat vind ik een drama, met vlakke, saaie stukken. Op zulke momenten vervloek ik mijzelf weleens. Elk jaar krijg ik spierpijn op plekken waarvan ik niet eens wist dat ik er spieren had. Ik heb met de vriendengroep waarin ik loop een groepsapp met de naam ‘Bende van ellende’. Die heet niet voor niks zo. Maar als bij de finish je familie en vrienden je staan op te wachten…”

Het Gevoel van de Vierdaagse, 19.00 uur, KRO-NCRV (NPO1)

1 Reacties // Reageer

One thought on “Fons de Poel: Nederland heeft Nijmeegse Vierdaagse nodig

  1. J Engels

    Nerderland heeft de vierdaagse nodig maar kan spencer Fons missen als kiespijn.
    Het lijkt wel een reporter van de 25e vierdaagse (uit de oude doos)
    Het lichaams gewicht van artikel 5.
    De dominee in spencer vraagt naar artikel 9

    Ge met pensioen aan laat dit werk over aan de snotneuzen van nu.
    Het is wel duidelijk waarom Jesse een snotneus is Fons.
    Je bent zelf uit de oudheid.

    Jan

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>