Met Gouden Kalf beloonde documentaire A Family Affair op NPO2

a family affairKRO-NCRV zendt vanavond de documentaire A Family Affair uit, waarin de 30-jarige Tom Fassaert ingaat op een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder Marianne. Een vrouw die hij op dat moment alleen kent van mythes en de overwegend negatieve verhalen die zijn vader heeft verteld. De film is vorige maand onderscheiden met een Gouden Kalf voor beste lange documentaire.

Oma Marianne was een beroemd fotomodel in de jaren 50, een echte diva. Als moeder plaatste ze haar twee zoons in een kindertehuis en emigreerde ze van de één op de andere dag naar Zuid-Afrika, ver weg van haar familie.

Fassaert besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera mee te nemen. Bij aankomst blijkt oma nog steeds een femme fatale, wiens obsessie zich nu op haar kleinzoon richt. Terwijl Tom achter haar façade probeert te komen, raakt hij steeds dieper verstrengeld in zijn eigen familiegeschiedenis.

Tom Fassaert studeerde in 2006 af aan de Filmacademie met zijn korte documentaire Doel leeft. Zijn eerste lange documentaire, De Engel van Doel, ging in 2011 op het filmfestival van Berlijn in première waar het een eervolle vermelding kreeg en vervolgens voor verschillende internationale filmfestivals geselecteerd werd. A Family Affair, waar Fassaert ruim 5 jaar aan heeft gewerkt, is zijn tweede lange documentaire.

Bekijk de trailer:

2Doc: A Family Affair, 20.00 uur, KRO-NCRV (NPO2)

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Met Gouden Kalf beloonde documentaire A Family Affair op NPO2

  1. Romina

    Ben ik de enige die achterbleef met het idee dat Marianne door haar vader misbruikt is,(hij gaf alleen om haar om haar uiterlijk….”op een gegeven moment was mammie niet mooi meer”…) en dat René misschien zelfs daaruit is voortgekomen…?

      /   Reply  / 
  2. Romina

    Over ‘A family affaire’.
    Ben ik de enige die achterbleef met het idee dat Marianne door haar vader misbruikt is,(hij gaf alleen om haar om haar uiterlijk….”op een gegeven moment was mammie niet mooi meer”…) en dat René misschien zelfs daaruit is voortgekomen…?

      /   Reply  / 
  3. Romina

    Over ‘A family affair’.
    Ben ik de enige die achterbleef met het idee dat Marianne door haar vader misbruikt is,(hij gaf alleen om haar om haar uiterlijk….”op een gegeven moment was mammie niet mooi meer”…) en dat René misschien zelfs daaruit is voortgekomen…? En Marianne daardoor wellicht ook zo’n verknipt beeld van seksuele relaties heeft?

      /   Reply  / 
  4. Dartel

    Brrr, geen pretje: kijken naar dit full blown narcisme. Wie de verschijnselen (her)kent, heeft het na een paaar beelden door.
    Er is een andere film over dit onderwerp ‘A strange love affair with ego’. Dat zou de subtitel van deze film kunnen zijn.
    Deze vrouw had nooit kinderen moeten willen krijgen. En dat heeft ze zelf niet eens door.
    Is de vraag van Romina hierboven misschien de spijker op haar kop? Dan is dat tragisch en had deze vrouw helaas niks te willen bij het eeerste kind.
    Maar op zich doet dat er niet toe. Haar verdere leven heeft ze zo te merken geen enkele moeite gedaan zelf een goede ouder te zijn voor háár kinderen. Zo worden slachtoffers zelf dader.
    Goed, dit is geen recensie van de film als film. Wel van de inhoud. De film lijkt in therapeutische setting goed te gebruiken.

      /   Reply  / 
  5. H Coops

    Bijzonder,indrukwekkend,fantastische weergave van geknakte levens.Ja slachtoffers worden daders maar daders zijn slachtoffers. Respect vol gemaakt,dikke pluim Tom.

      /   Reply  / 
    1. A Buisman

      Quote: ‘Daders zijn slachtoffers’. Dat kan je zo zeker niet zeggen. Het zou niet best zijn als alle slachtoffer dader werden. En dat is ook geheel niet zo. Gelukkig zijn er vele ervaringsdeskundigen die met effectief hun slachtofferschap hebben leren dealen; en géén dader worden.
      Omgekeerd is ook niet waar: niet elke dader is dader, omdat zij/hij óók slachtoffer is.
      Én er zijn daders die hun eigen verantwoordelijkheid goed praten met al of niet terecht een beroep op slachtofferschap. Dat doet de hoofdpersoon hier trouwens niet. Want ze ziet denk ik geheel niet dat ze pleger is.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>