Leuke geschiedenisles op NPO3: Welkom in de IJzeren Eeuw

foto: Ben van DuinAl twee keer is de geschiedenis op komische wijze nagespeeld in NTR-series Welkom ind e Gouden Eeuw en Welkom bij de Romeinen. Vanavond begint een derde serie genaamd Welkom in de IJzeren Eeuw, waarin acteurs als Paul de Leeuw, Plien van Bennekom, Pierre Bokma en Lies Visschedijk historische Nederlandse figuren naspelen.

Dit keer staat de 19e eeuw in Nederland centraal: van de Franse bezetting onder Lodewijk Napoleon en de geboorte van ons Koningshuis tot kinderarbeid en de grote uitvindingen: de eerste trein, de eerste voetbalwedstrijd en de eerste spijkerbroek. Koning Willem I, II, en III, Vincent van Gogh, de jonge Wilhelmina, Thorbecke, Aletta Jacobs; ze zijn allemaal allang dood maar voor deze serie maken ze een uitzondering en komen ze op de bank bij talkshowhost Dorine Goudsmit, gespeeld door Plien.

De serie Welkom bij de Romeinen, ook van de hand van Niek Barendsen, won eerder dit jaar de Cinekid Kinderkast Publieksprijs. De jury schreef in haar rapport over de serie : “Het is origineel, de thema’s zijn prima gekozen, de rake typetjes worden uitstekend neergezet, de teksten zijn buitengewoon strak en geestig, de gruwel en het bloedvergieten worden niet geschuwd, het is stiekem educatief, en het is heel erg anno nu. Zelden was geschiedenis zo leuk. Echt waar.”

Bekijk een preview: Fragment aankomst eerste trein

Welkom in de IJzeren Eeuw, 18.15 uur, NTR (NPO3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>