Spannende televisie: allereerste Correspondents Dinner

foto: Stefan HeydendaelHet is één van de spannendste programma’s bij de publieke omroep dit jaar: Correspondents Dinner. Naar goed Amerikaans gebruik geeft de premier een zo grappig mogelijke speech, waarna hij zelf op de hak wordt genomen door een cabaretier. In het Nederlandse model neemt Mark Rutte die uitdaging aan, zijn opponent in deze is Dolf Jansen.

Initiator Twan Huys verwacht veel van de VVD-premier. “Als je als eerste premier het Correspondents’ Dinner opent, dan moet dat de speech van je leven worden.” Huys verleidde Rutte in zijn programma College Tour in 2011. Rutte nam die uitdaging aan, maar korte tijd later viel het kabinet. Nu houdt hij dus zijn woord.

De uitzending vanavond wordt spannend omdat zoiets in Nederland nog nooit is vertoond. Sterker nog, voorganger Balkenende haalde hard uit naar satire bij mensen die zich moeilijk kunnen verweren. Daarmee doelde hij vooral op het koningshuis, maar ministers moesten het toentertijd ook flink ontgelden in programma’s als Kopspijkers en Koefnoen.

De speeches vanavond zulle verre van spontaan zijn. Spindoctors, adviseurs en bewindvoerders hebben er vast allemaal hun zegje over hebben gedaan. Hopelijk leidt dat niet tot een poldermodel waar weinig meer valt bij te lachen. Maar Mark Rutte zal wel wat humor hebben, toch?

Correspondents Dinner, 20.30 uur, NTR (NPO1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>