Dragan Bakema 3 weken dakloos voor The Homeless Experience

dragan bakemaActeur Dragan Bakema woont in Amsterdam en wordt zodoende dagelijks geconfronteerd door mensen zonder dak boven hun hoofd. Een aantal kiest daar bewust voor, de zogeheten zwervers. Maar veel daklozen zijn door de tegenslagen van het leven hun huis kwijt geraakt, toch zouden ze niets liever dan terugkeren naar hun oude leventje. In het nieuwe NPO 3-programma The Homeless Experience ondervindt Dragan zelf hoe het is om dakloos te zijn.

Terwijl zijn gezinnetje het huis gezellig maakt voor de komende Kerst, trekt Dragan de deur achter zich dicht. Hij zal drie weken op straat leven. Zonder geld op zak, zonder proviand en zonder extra kledingstukken. Hij beschikt alleen over de kleding die hij op het moment van vertrek aan heeft, en een camera om zijn verhaal zelf te filmen.

De weken die Dragan op de Amsterdamse straten doorbracht beschrijft hij als zwaar. Vooral op het laatst, toen het eind in zicht kwam. “Ik begon me veilig te voelen. Raakte gewend aan het leven op straat. Dat was een rare gewaarwording, als je tegelijkertijd enorm je geliefden mist”, zegt hij.

“Het grote verschil met de andere daklozen was mijn reden waarom ik op straat was beland. Ik ben steeds open geweest over die reden, dat ik mezelf documenteer voor tv. Echte daklozen hebben een heftige gebeurtenis achter de rug. Dit is de groep die er vaak net zo uitzien als jij en ik. Ze leven nog maar kort op straat. Iets in hun leven op het vlak van relaties, wonen of werk veranderde plotseling waardoor ze op straat zijn beland. Een klap. Die klap heb ik niet ervaren. Toch is het gelukt om een aantal daklozen te volgen en hun verhalen in beeld te brengen. Verhalen van mensen die met nét de juiste hulp veel beter geholpen zouden kunnen worden. De huidige ‘daklozenindustrie’ is helaas niet voldoende ingericht op deze groep.”

The Homeless Experience, 22.15 uur, EO (NPO3)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Dragan Bakema 3 weken dakloos voor The Homeless Experience

  1. Roos

    Gisteravond zag ik de 2e aflevering. Indrukwekkend. Ik schrok echter ook toen Robbert in beeld kwam. Die ken ik, echter met zijn echte naam: Norman van Barneveld, een oplichter! Hij is in het programma Opgelicht geweest en in 2006 veroordeeld wegens oplichting. Hij vertelt de mooiste verhalen, misschien is hij veranderd, maar ik ben bang van niet…. wees voorzichtig met deze man!!!

      /   Reply  / 
    1. Anoniem

      Roos, helemaal mee eens. Ik heb zelf in 2014 nog slechte ervaringen met hem gehad, dus het lijkt mij ook sterk dat hij inmiddels erg veranderd is. Deze man vertelt helaas alleen maar leugens.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>