Heel Holland Bakt-jurylid Robèrt: Stop met brood-rommel eten!

robert van beckhovenBrood zit in het verdomhoekje. Een koolhydratenbom, zeggen veel dieetgoeroes. En de meisjes bij de lunch laten in veel gevallen dat sneetje voedzaam deeg liggen, maar knagen op een salade. En dat doet Robèrt van Beckhoven, dat gezellige jurylid van Heel Holland Bakt, pijn. Brood is immers geen onverantwoorde snack, maar een prachtig bakkersproduct.

“Samen met mijn vrouw Pirjo – zij heeft hier de dagelijkse leiding – ben ik naar Max-baas Jan Slagter gegaan: ‘Ik wil een broodprogramma maken. Brood is in, brood is hip. Maar er is nog nooit iets over op tv geweest.’”, vertelt Robèrt in Vara Gids. Want hoewel velen brood laten staan, schieten de bakkerswinkels als paddenstoelen uit de grond. “Ik wil dat mensen stoppen met rommel in de mond te stoppen en dat fabrikanten ophouden met het te maken. Ik snap dat mensen denken dat ze dat niet kunnen betalen, maar goeie dingen zijn helemaal niet zo duur. Als je betaalt voor iets wat niet goed is, dát is pas duur. Snap je?”

Van Beckhoven bestrijdt in het programmablad dat brood ongezond is. “Je hoort nu weleens dat brood onder vuur ligt: broodbuik, last van de darmen, koolhydraten… Dat komt omdat het in een te kort proces gemaakt wordt. Er wordt gebakken, jij eet het op en jouw lichaam krijgt een soort van vulmiddel binnen, je lichaam moet dat brood nog gaan verteren. Dat betekent dat jouw lichaam die gluten moet gaan verknippen, oplossen, afbreken enzovoort.” En dat hoeft niet. “Als je echt, eerlijk desembrood eet, dat zo lang gerijpt heeft, heeft jouw lichaam daar veel minder moeite mee en is er niks aan de hand – behalve als je een diagnose hebt; dat laat ik aan de specialisten over. Maar bovenal: het is veel lekkerder.”

In zijn eigen bedachte programma Brood laat Robèrt alle aspecten van het ambacht zien, in Nederland en ver daar buiten. Een programma gemaakt door een man met passie voor zijn vak. Gaat dat zien.

Brood, 22.25 uur, Max (NPO1)

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Heel Holland Bakt-jurylid Robèrt: Stop met brood-rommel eten!

  1. Evertbont

    Waarom zo laat op tv

      /   Reply  / 
    1. Vman

      Terugkijken via NPO app is de uitkomst. Kijk je fijn wanneer het jou uitkomt.

        /   Reply  / 
  2. Anneke Gijsbers

    Jammer: alle goede programma’s zijn veel te laat.

      /   Reply  / 
  3. Vman

    Ben benieuwd naar je programma Robèrt! Wat ik interessant vind is het gebruik van genetisch gemanipuleerde ingrediënten in brood. Het lijkt mij onnatuurlijk en heeft negatieve gevolgen voor je lichaam, althans, dat denk ik en dat lees je ook her en der. Mijn vraag is dan uiteindelijk ook hoe kan ik thuis met mijn broodbakmachine brood maken van volledig niet-gemanipuleerde ingrediënten?

      /   Reply  / 
  4. Redmer

    Beste Robert,
    De bakkers hebben hun product zelf verpest.
    Heel veel warme bakkers verkopen zuurdesem brood, maar het is troep met een zuurdesem smaakje.
    Laat de warme bakker echt brood verkopen en de troep kan je bij de supermarkt kopen.
    Dan komt de waardering voor het echte product vanzelf weer terug.
    Succes

      /   Reply  / 
  5. Fay

    Mss gaan nog de ogen open van de slapende consument.

      /   Reply  / 
  6. Puck

    Bij welke bakkers in Amsterdam is dit goede brood dan te koop?

      /   Reply  / 
    1. Thaddeus Jones

      Hartog aan de wiboutstraat. Beste brood van Adam.

        /   Reply  / 
  7. Marjan

    Wat een fantastisch goed nieuws! Ik ben het helemaal met Robèrt eens; er wordt ontzettend veel brood verkocht met onnodige toevoegingen of je moet van gebakken lucht houden. Een goed begin zou zijn om het brood per gewicht te verkopen. Dan heeft de consument veel sneller in de gaten of het opgepompt brood is of niet. Ik bak nu mijn eigen desembrood en de kids vonden het brood uit de winkel nu heel vies. Of ik haal het bij Fournil of Den Hartog. Dat is ook echt goed brood. Succes Robèrt!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>