Andere Tijden Sport over WK ’74: Waarom Duitsland won

nos_vpro_anderetijdensport_640x300De WK-finale van 1974 is er eentje die in het collectieve geheugen gegrift staat. Nederland legde het af tegen Duitsland en verloor het kampioenschap. Andere Tijden Sport ‘strooit zout in de wonden’ met een special over dit WK. Alleen is de centrale vraag niet waarom Nederland verloor, maar waarom Duitsland heeft gewonnen.
De wereldtitel moest in 1974 de kroon worden op de carrière van Franz Beckenbauer, Der Kaiser. Tweede in 1966, een derde plaats in 1970. Dit was zijn laatste kans. Maar Duitsland begon het WK dramatisch. Er was ruzie over premies. Het team werd uitgefloten. “We waren een elftal zonder ziel,” zegt Beckenbauer tegen Andere Tijden Sport. Als dan ook nog de broederstrijd tegen de DDR verloren gaat, is de crisis in het West-Duitse kamp totaal.

Die nacht in Malente barst de bom. Bondscoach Helmut Schön is ontredderd en Beckenbauer moet leiderschap tonen. Het wordt een lange nacht. En de ommekeer volgt. Vanaf dat moment gaat het vele malen beter met Duitsland. De tweede ronde is sprankelend en Duitsland groeit in het toernooi. De teamgeest groeit en de finale wordt bereikt.

Oranje is intussen uitgegroeid tot de lieveling van de wereld. Betoverend voetbal, onder aanvoering van wereldster Johan Cruijff. Vol zelfvertrouwen. In de aanloop naar de finale laaft het team zich aan de bewondering. De spelers voelen zich al kampioen. “Holland wint de wereldcup”, zingen ze al vóór de wedstrijd in de kleedkamer. De Duitsers horen het en ergeren zich aan de arrogantie, die wordt versterkt door het hautaine spel na de snelle 1-0-voorsprong. ‘’Duitsers moet je niet tarten,’’ zegt Netzer, ‘’zeker niet op eigen veld”. Beckenbauer: ‘‘Nederland was over het hele toernooi het beste team. Maar wij wonnen. We hebben ons minutieus voorbereid op de finale.”

Wat is er precies gebeurd in ‘de nacht van Malente’? Hoe hervond Duitsland zijn kracht? En hoe heeft Duitsland de finale tegen Nederland aangepakt? Met andere woorden: het wereldkampioenschap van ’74 door Duitse ogen. En, hoe pijnlijk soms ook, Nederland door Duitse ogen.

Andere Tijden Sport, 21.05 uur, NOS (NL1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>