Column: Zwarte Cross verliest boerenglans bij VPRO

Zwarte Cross. Tot vorig jaar had ik er slechts van gehoord, maar door de weinig verhullende beelden die SBS 6 vijf avonden lang achter elkaar uitzond was mijn beeld van dit bier, brommer & tietenfeest uit het Oosten compleet.

Door: Hester de Waard (Vrouw.blog.nl en Kinderspul.blog.nl)

Dat hier etiquette, iedere vorm van chique en beschaving voor een paar dagen VOLLEDIG overboord werden gegooid was meer dan duidelijk. Geamuseerd keek ik mee in tentjes vol lege blikjes, plassen kots en ongewassen boeren. Ik zag stomdronken jongeren zwalken over het festivalterrein, op zoek naar een gat waar (wat ik ze veelvuldig hoorde zingen) ‘een piemel in moest’. Ik zag zelfgefabriceerde scheurapparaten langsracen. Levensgevaarlijk, maar bovenal hilarisch.

Nog steeds kan ik glimlachen om de aanblik van de mannen in sumoworstelaarpakken die aan het frame van een vrachtwagen waren opgehangen, en bij iedere bocht komisch naar links dan wel rechts slingerden of om Tante Rikie, de Zwarte Crossmascotte die door alles wat stoer en lastig klein te krijgen lijkt, werd omhelsd en afgeknuffeld. Plat vermaak – wat keek ik uit naar dit jaar; want ik zou zeker weer voor de buis zitten.

De VPRO neemt momenteel de verslaggeving voor z’n rekening. Hoewel ik even bang was dat het sausje ‘cultureel verantwoord’ het festival misschien tekort zou doen, geloofde ik ook heilig in het niet fout kunnen verslaan van… Maar het is de VPRO gelukt. De verslaggeving slaat de plank aan alle kanten mis. In de uitzendingen waar we tot nu toe op getrakteerd zijn, heeft de Zwarte Cross alle boerenglans verloren.

Melancholieke stemmen vertellen over bandjes die vorig jaar zo scoorden en nu uit elkaar zijn, een oma vertelt over haar kleinzoon die er al jaren optreedt (en nuchter blijft tot na het optreden) en Willy Wartaal vindt de enige niet bier-drinkende tukker voor zijn tentje. Waar is de kots? Waar zijn de lallende mensen? Waarom heb ik nog geen seconde gegruweld van de aanblik van bacterierijke tentjes waar hele volksstammen vrijwillig dagen en dagen in bivakkeren?

Het zou hetzelfde zijn als het Prinsengrachtconcert dat door SBS wordt uitgezonden. Terwijl je op de achtergrond werk van Tsjaikovski hoort, duiken de camera’s een nabijgelegen steeg in waar twee culturele Amsterdammers elkaar de kleren van het lijf scheuren, aangemoedigd door hun naakte vriendenkring.

Je moet dingen niet mooier maken dan ze zijn. Van Zwarte Cross een cultureel verantwoord verhaal maken, heeft de VPRO geen punten opgeleverd. SBS; ga maar alvast sparen, volgend jaar doen jullie het weer.

Zie ook:
- De Zwarte Cross bij de VPRO

27 Reacties // Reageer

27 thoughts on “Column: Zwarte Cross verliest boerenglans bij VPRO

  1. zebigem

    Tukkers wonen in twente .niet in de achterhoek dus ga eerst maar eens ff research doen mevrouw de Waard.

      /   Reply  / 
  2. Hester

    Je hebt gelijk.
    Maar stel ik ergens dat Twente in de Achterhoek ligt? En dat Tukkers uit de Achterhoek komen? Ik stel dat Willy Wartaal de enige niet bierdrinkende Tukker heeft weten te vinden.
    Ga dus maar eerst eens even goed lezen Zebigem!

      /   Reply  / 
    1. zebigem

      Je bedoelde gewoon dat twente en de achterhoek hetzelde zijn anders had je het net zo goed over een niet bierdrinkende limburger kunnen hebben.Maar we zijn het hier wel gewend hoor dat deze regio’s door elkaar worden gehaald.Rotterdam ligt toch ook niet in Noord-Holland ?

        /   Reply  / 
      1. Jorn Agterberg

        Haha jij leest echt wat je wilt lezen. Tukkers staan er toch om bekend goed te kunnen zuipen. Dat is het enige waar Hester indirect naar verwijst. Er wordt met geen woord gerept over de Achterhoek.

          /   Reply  / 
        1. Gerrit Jan Lutkehaus

          Maaaaaar…. het was geen Tukker! En ook geen Achterhoeker..

          Eerder een Drent of Groninger aan zijn accent te horen..

            /   Reply  / 
  3. Elmer

    Het is verschrikkelijk…….je kunt het zoooooo leuk maken. De vpro slaat inderdaad IEDERE plank mis.
    Ook door de bebaarde Wartaal te ” verwerken ” in het programma. Ik zou dan eerder voor de vieze fur kiezen.

    Erg jammer….

    Ik ben zo vrij geweest om SBS een email te sturen met de vraag “waarom???”
    [email protected]

    En ik ben zo vrij geweest om vpro een email te sturen met de vraag “waarom???”
    [email protected]

    Ik denk niet dat ze zullen reageren maar als iederen nou eens wat GAL bij de vpro uitstrooit, en wat lof bij SBS dan misschien, heeeeel misschien zien we al het goeds dan weer op SBS volgend jaar.

      /   Reply  / 
  4. Joris

    Ik had inderdaad ook wat anders verwacht meer zoals dit beruchte filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=BqOj-bSIS64

    Toch vind ik het verslag van de VPRO, wat juist de andere kant van de Zwarte Cross laat zien, ook top!

      /   Reply  / 
  5. Menno

    Wat een onzin. Vind het juist een originele insteek. Het is een anders dan anders aanpak en typisch VPRO, wat in contrast met een “boerenfeest” juist goed werkt.
    Uiteraard is en blijft het een kwestie van smaak.

      /   Reply  / 
  6. d13t

    Juist omdat het VPRO is, ben ik gaan kijken. Deze originele insteek van hun geeft de Zwarte Cross een veel betere status en mystiek, dat had SBS nooit kunnen doen. En er is supertof gefilmd en gespeeld met scherptediepte. Ik kijk vanavond weer.

      /   Reply  / 
  7. Fredie

    De uitzending van de VPRO is PRUT!
    Geef mij SBS maar.

      /   Reply  / 
  8. Bram

    Hester,

    ben je zelf ooit op de Zwarte Cross geweest? Het lijkt er niet op, want dan had je kunnen concluderen dat het beeld dat SBS geschapen heeft nauwelijks klopt met de werkelijkheid.

    Ik zag gister de uitzending van de VPRO en was zeer aangenaam verrast. Het beeld dat de VPRO dit jaar schetst staat haaks op het beeld dat SBS jarenlang gaf, maar geeft een véél beter en veelzijdiger beeld van het al even zo veelzijdige festival.

    De enige tip die ik je kan geven: ga er zelf eens kijken en ervaar dat het meer lijkt op het VPRO-plaatje, dan het SBS-plaatje.

      /   Reply  / 
  9. Marc63

    Als we de VPRO moeten geloven heeft Lichtenvoorde ook maar 1 kroeg. Man, het stikt daar van de kroegen!

      /   Reply  / 
    1. Bram

      Als je SBS moet geloven zie je overal waar je kijkt alleen maar blote tieten.

        /   Reply  / 
  10. Ellen

    Inderdaad !
    Ik keek altijd naar de uitzendingen over de zwarte cross en heb het altijd erg jammer gevonden dat ik niet aanwezig kan zijn.
    Ik genoot van de uitzendingen en beelden.
    Het is werkelijk ongelovelijk om te zien dat de vpro van zo’n geweldige spectacel zo een ontzettendde duffe, nietszeggende, saaie k*t-reportage kan maken. Werkelijk niet te geloven.
    Heel knap van de vpro, je moet van goede huize komen wil je van deze geweldige dagen zo een flutprogramma kunnen maken, niet te geloven !
    Ik hoop van harte dat de uizendingen volgend jaar weer door een tv-omroep gemaakt gaat worden, in plaats van een stel zombies.

      /   Reply  / 
  11. Magnetron

    Ik vond het heel apart, heel VPRO. Maar vond het heel mooi om te zien, heel mysterieus. Enzo. Ik weet niet.

      /   Reply  / 
  12. oosthoek

    je hebt helemaal gelijk vpro stop ermee sbs6 gaat door of koop de filmpjes van omroep gelderland die zijn wel gaaf

      /   Reply  / 
  13. toine

    ben er het weekend geweest tot gisteravond 20.00 uur toen naar huis douchen even slapen en dan kijken naar de zwarte cross jonge jonge wat een k#t reportage het is toch echt wel zoals sbs uitzondt maar je moet er wel naar opzoek heerlijk bier en tieten

      /   Reply  / 
  14. Darwin

    SBS is niets anders dan een pulpzender. Een dergelijke zender bekijken zegt wel degelijk ook iets over de persoon. Als organisatie zou ik dan ook niet staan te springen om daarmee in zee te gaan. Een vrij ingetogen verslaggeving door de VPRO van dit schitterende evenement is toch niet verkeerd. Alles wordt teruggebracht tot de juiste proporties. Iets wat de organisatie ook in acht zou moeten nemen. Namelijk terug naar de eenvoud.

      /   Reply  / 
  15. Koen

    De VPRO was ronduit RAMPZALIG. Ik ben er 3 dagen heen geweest, had een campingkaartje omdat ik Jovink en Normaal graag wou zien op vrijdag middag. Maar ik woon er dicht in de buurt dus sliep gewoon thuis vandaar dat ik de VPRO’s Zwarte Cross heb gezien.

    Zo blij als ik was dat de VPRO verslag deed van “mijn” feest, heerlijk 30 min zonder reclame naar de cross te kijken. Maar hoe teleurgesteld ik was. Het begon donderdagavond. Een saai stukje van een artiest als Alian Gassiero (ik schaam me dood dat ik die naam niet kan schrijven ondanks dat het een oud band-lid van Normaal is). Over een trio die in het theater gaat spelen. Ik ben nooit warm geworden van het Theater en ben er ook nog nooit heen geweest maar ach niet heel Nederland heeft mijn smaak.

    Maar toen begon het. Vrijdag middag naar Jovink in het Rock’n Roll circus heerlijke band en heerlijk om al die mensen in de weer te zien om hun tentje overeind te krijgen. Daarna door naar de MEGAtent waar Normaal optreed. Hoe snel de jeugd al aangeschoten was (en ‘t was pas 4 uur ‘s middags …)Maar wat gaat de VPRO nou doen? Hoe ik een 2 minuten ga kijken naar een bandje uit Amsterdam die verdorie meer aandacht kregen dan de echte bands waarvoor het meeste volk kwam. Enkel de verslaggeefste zat te kijken verder geen mens te zien (vind je ‘t gek).

    En hoe ik 3 minuten heb staan kijken naar “Time Warp” van Discoverie, hoe bier en je gezicht wordt gegooid. En zoals deze meneer in deze blog al zei. Het is bijna onmogelijk om die ene niet bier-drinken te vinden.

    Ik heb zondag avond dus maar niet gekeken. Ik ben door gezapt naar TV Gelderland waar ze heerlijk 40 minuten verslag doen zoals het hoort.

    SBS vond ik persoonlijk ook niet echt leuk, lange reclame’s en hele tijd dat zelfde muziekje (zonde van de tijd) maar de VPRO was RAMPZALIG!

    Ik hoop dat de jongens van de Feest Fabriek Alles Komt Goed B.V. eens met de VPRO om de tafel gaan. Want hoe kun je z’n mooi feest zo verschirkkelijk uitzenden?

      /   Reply  / 
  16. S.

    Met stomme verbazing keken we naar de eerste aflevering over de Zwarte Cross uitgezonden door de VPRO; of we wel de goede zender hadden want het leek eerder een verslaggeving over de Dodenherdenking 4 mei. Dit festijn is helemaal niet geschikt om door de VPRO een programma over te laten maken omdat het totààl niet past in zo’n alternatieve intellectuele muesli geitenwollensokken smaak en kleurstof vrije vegetarische moestuin sfeer. Er is al zoveel shit op tv, komt er eens iets leuks en dan wordt dat op zo’n manier gebracht, gigantisch ergerlijk! Ben er zelf geweest en nooit elders een sfeer getroffen die te evenaren is.Gelukkig hebben we TV Gelderland nog!

      /   Reply  / 
  17. Bert

    Had veel fimpjes op youtube gekeken en verhalen gehoord van mensen over de zwarte cross. Het leek mij een geweldig festival. Dus kaarten gehaald voor de zondag. Zie ik zaterdag avond die beelden dacht ik wat is dat? Ze probeerden de zwarte cross gewoon voor lul te zetten door alleen maar de lelijkste en saaiste mensen te filmen. Zondag daar geweest super feest en zat echte mooie meiden. Echt zeer slecht van de VPRO. hoe Gelderland het uitzend vind ik erg goed.

      /   Reply  / 
  18. jos

    Het zwarte cross journaal hoort mensen een beeld te geven van wat de zwarte cross écht inhoudt, 1 keer gezien en er meteen zeker van zijn dat je er volgend jaar ook bij wilt zijn! Bij de uitzendingen van de vpro wordt ik niet bepaald warm, wat een belachelijke vertoning, het lijkt niet eens op de zwarte cross! Hester heeft helemaal gelijk!! Go SBS!

      /   Reply  / 
  19. Jaap

    Ik kom al enkele jaren in de Schans woon er bijna naast maar zoals de VPRO het heeft laten zien is echt zwaar klote

    * de muziek klassiek wat heeft dat te maken met de cross??
    * Die Willie die een ballon met water 1 min lang voor zijn hoofd krijg waar slaat dat op?
    * die andere verslaggever kan die wel eens lachen zoals het op de cross bedoeld is?
    * Dat meisje met die stem die nodig ik uit als er iemand komt te overleiden wat een graf stem
    * Hoeveel keer hebben we de echte cross gezien ik heb alleen de BNer race gezien.
    * En dan het eind van afl 3 geloof ik.. met de tekst “oh ja we hadden ook nog de sprong van de toren” toen de aftieteling al geweest was bedoel ga er ff lekker zelf staan.

    Doe mij maar weer SBS6 die lieten zien wat racen was…

      /   Reply  / 
  20. Elleke

    Ik verheugde me er al weer op om de reportages van de zwarte cross te bekijken. Op zondag zou ik er zelf weer heen gaan en op tv zou ik de overige dagen kunnen volgen. Maar na 1 reportage gezien te hebben heb ik de moed maar opgegeven, de VPRO heeft er echt een slechte reportage van gemaakt!

      /   Reply  / 
  21. willem

    ik ben het er helemaal mee eens , wij zijn vaste zwarte cross gangers .
    maar het verslag van de vpro van dit jaar was gewoon afgrijselijk, niet om aan te zien .

    dat de vpro nog bestaat na zulke stomme verslagen .

    sbs dat is pas verslag van de zwarte cross , wat een knoeiers bij de vpro ….

      /   Reply  / 
  22. Pingback: Het is weer zo ver: De Zwarte Cross (bij de VPRO) | Zappen

  23. DOVANI

    Om alle reacties kan ik wel huilen en lachen tegelijkertijd! Mense, mense, mense…waar zijn we mee bezig??? Ik heb de tering maar naar de nering gezet en zélf een ‘zwarte cross’ terrein in mun tuintje gebouwd.De grootste lol, dat kan ik jullie verzekeren!!! Van mijn kruiwagen doe ik hink-stap-sprong in het mini zwembad, daarna ringwerpen, vervolgens ettelijke rondjes rond mun wigwam en dan vijf keer bliksemsnel de trappen op en neer racen en onderweg zoveel mogenlijk badeendjes meenemen om in die kruiwagen te deponeren.Zo red ik mijn vege lijf en hoor ik er ook een beetje bij.Ik heb geen zin meer om oud en depressief aan de zijlijn van dit bestaan te hangen…dan maar inventief!
    Hogepriesteres van de vrede groet u allen;

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>