Zomergasten: De wereld van telecomgoeroe Ben Verwaayen

Telecomgoeroe Ben Verwaayen schuift vanavond aan bij Zomergasten. In een tijd waarin onbeperkt bellen en internetten (mobiel en thuis) voor een vaste prijs aanstaande is en er ook allerlei nieuwe mogelijkheden komen (4G-internet wordt langzaamaan uitgerold) is Verwaayen een interessante spreker. Maar weet presentator Jan Leyers ook mee te komen?

Verwaayen (Driebergen, 1952) is Chief Executing Officer (CEO) bij Alcatel-Lucent. Vanaf de jaren ’80 werkte hij bij PTT Telecom, bij het latere KPN, bij het Amerikaanse Lucent, en in 2002 werd hij de eerste buitenlandse CEO van British Telecom (BT). Sinds 2008 vervult hij dezelfde functie bij Alcatel-Lucent, een Frans-Amerikaans telecommunicatiebedrijf met 80.000 werknemers dat in ruim 130 landen actief is. Verwaayen zat van 1983 tot 1990 in het hoofdbestuur van de VVD en schreef in 2006 het verkiezingsprogramma.
Hij wordt algemeen gezien als een belangrijk adviseur van VVD partijleider en premier Mark Rutte. Verwaayen werkt en woont in Parijs.

Als Zomergast wil Verwaayen de kijker meenemen in zijn denkwereld. Een geglobaliseerde wereld, waarin zich enorme veranderingen en revoluties afspelen: op politiek gebied, maar ook in de telecomsector en zelfs in de gehele economie. Het zal gaan over de opkomst van India, maar ook over het Italiaanse textielstadje Prato, waar tienduizenden Chinezen zijn neergestreken en waarvandaan de textielindustrie radicaal op zijn kop is gezet. Ook wil Verwaayen laten zien hoezeer binnen Europa culturen kunnen verschillen: hoe de Franse chefkoks op een voetstuk staan, en hoe anders de politieke journalistiek werkt in Engeland en Frankrijk.

Verwaayen licht een aantal mensen speciaal uit, zoals Steve Jobs. Bij de aanvaarding van een eredoctoraat aan Stanford University hield de Apple-topman in 2005 een gedenkwaardige en gepassioneerde speech. En voor Verwaayen is een ideale televisieavond niet denkbaar zonder Raymond van Barneveld. De Haagse ex-postbode is een andere held van topmanager Verwaayen, die een groot dartskenner blijkt te zijn.

De keuzefilm van Verwaayen is een echte klassieker: Peter Sellers als de klunzige Inspector Clouseau in de allereerste Pink Panther-film uit 1963.
Prinses Dala verblijft in een luxe vakantieoord en zij is in het bezit van de grootste diamant ter wereld; de Pink Panther. In dit oord verblijft ook de charmante Charles Lytton die heimelijk The Phantom is, een juwelendief, en natuurlijk heeft hij zijn oog gericht op de diamant. Wanneer de diamant gestolen wordt, krijgt de onnozele inspecteur Jacques Clouseau de zaak toegewezen.

Zomergasten, 20.15 uur, VPRO (NL2)

Zie ook:
- Trend forecaster Lidewij Edelkoort in Zomergasten
- Volop oorlog met Jolande Withuis in Zomergasten
- Cabaretier en journalist Micha Wertheim in Zomergasten
- Henny Vrienten eerste Zomergast van Jan Leyers
- Adriaan van Dis na presentator nu zelf in Zomergasten
- Zomergasten aast op verwondering van buitenstaander
- ‘Belgische Jan Leyers nieuwe presentator Zomergasten’

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “Zomergasten: De wereld van telecomgoeroe Ben Verwaayen

 1. Jumel

  wat een zelfingenomen mannetje. Toch schoppen die het ver… Ach ja, er was toen een probleem in Chili… dat was zo ver weg toen. Toen ging ik naar mijn baas, die deed niks, toen ging ik naar Brussel… en toen loste ik het probleem op.. PR…etc. Enige wellicht interessante was het verhaal van zijn moeder… daar had ik geen last van, alles onder tafel… werd niet op door gepraat. Jammer van Zomergasten, maar ik haak af…

    /   Reply  / 
  1. Jan Bastiaensen

   ontgoocheld in de VPRO. Zo iemand de ruimte geven om een ganse avond zijn verderfelijke visie te spuien. Ik was er ziek van. ( kan ook van de wijn geweest zijn….)

     /   Reply  / 
 2. Arie

  Ben Verwayen:ik ben waaibomenhout.Ik ben een lichtgewicht. Was ik altijd al. Inderdaad: 11 september 1972………Allende…..hoop op iets beter. Normaal intelligente mensen betreuren dit nog steeds.
  Steve Jobs was werkelijk een creator, een visionaair. Ben is niet jaloers. Nee natuurlijk niet, onvergelijkbare ‘grootheden’.
  Hennie Huisman…..zit mijn pak goed? Oh, what a shit. Kan dit waaibomenboomje niet omgehaald worden?????????

    /   Reply  / 
 3. Ineke

  Wat een trieste zomergasten avond. Ik wil het uitkijken maar kan de moed bijna niet meer opbrengen. “Opa, laten we iets leuks doen”. Opa (Ben): Ja, laten we naar de speelgoedwinkel gaan (..) Kleinkind: Nee, ik wil munten kopen voor op m’n Ipad” OMG, ik voel met Jan Leyers mee (die net stiekem op z’n -eenvoudige- horloge keek of hij al naar huis mocht). Laten we het kapitalisme niet meer toelaten in een normaal zo inspirerend programma.

    /   Reply  / 
 4. Janny

  Dit is erg. Had de redacteur dit niet kunnen voorzien?
  Zo’n zelfingenomen mannetje. Soms nog wel leuke fragmenten, maar zijn ëigenwaan tussen de fragmenten te moeten aanhoren.
  Jammer.

    /   Reply  / 
 5. Sander

  Aan het begin vond ik Verwaaijen het luisteren waard maar naarmate de avond volgt is dit toch wel dé betweter van Zomergasten 2012.

  Leijers pareert wijs en goed. Verwaaijen is een nitwit.

  ‘Innovatie, ondernemersschap, veel risico, inzet met passie, ‘

  Heeft deze zakkenvuller zelf ooit iets opgezet buiten de RvB om?
  Volgens mij niet!

    /   Reply  / 
 6. hanna

  Grote genade, wat heeft deze man het met zichzelf getroffen. Fijn dat hij zichzelf zo graag hoort praten,dan kunnen wij het laten en het aan- -en -uit-knopje hanteren

    /   Reply  / 
 7. Fleur

  Erg inspirerend deze man praat met visie en passie

    /   Reply  / 
 8. Bouwman

  Blijkbaar heeft men verzuimd de loopbaan van verwaayen als manager van de diverse grote concerns na te gaan……kampioen aandeelhouderswaarde vernietiger. Verder wat je noemt een smooth talker dus helaas geen smooth operator. Veel goede raad voor derden , voor u en mij en de dames en heren politici. Maar, eerlijkheidshalve moet ik wel erkennen dat hij wel een leuke film heeft uitgezocht. Zielig. Van die kok trouwens

    /   Reply  / 
 9. Jorrit Verbunt

  Allemaal management-gelul, de gebaartjes het de veel te grote handen (die hij nog nooit uit de mouwen heeft gestoken). De onzin over zijn kleinkinderen van 4, 6 en 8 jaar oud, aan wie hij straks uit moet leggen waarom ze 64 uur in de week moeten werken in een sportschoenenfabriek, om er voor te zorgen dat we weerwoord konden bieden tegen de Chinese ondernemingsgeest. En daar zullen ze hem dankbaar voor zijn… Bah. Vieze man die geen enkele wereld- of toekomstvisie heeft. Met maar één tip; Ze zijn in mijn onzin al mijn hele leven lang getrapt, dus bedenk ieder je eigen onzin. Want als we met zijn allen gebakken lucht aan elkaar verkopen wordt iedereen er beter van… Welterusten Ben. Je bent al “passé” voordat je op TV mocht komen. En klaarblijkelijk schaam je je hier ook helemaal niet voor. Dan ga ik nu genieten van jouw culturele hoogtepunt; The Pink Panther.

    /   Reply  / 
 10. Louise

  oh. my. god. ik kijk nu naar een opgenomen versie van Zomergasten. half uurtje verder, open geest, maar wat een pretentieus vvd geouwehoer. weinig inhoud, veel bravoure. zelfingenomenheid. zat op gymnasium, 2 x blijven zitten, door pa gered, en later de rest van zijn loopbaan ook gered. door zijn vrindjes en vrindinnetjes. spokesman van Rutte?!!?? waarom ben ik niet verrast? Rutte klinkt net zo. weinig vernieuwing, blijf vooral zitten waar jullie zitten geachte vvd-ers, en zie hoe de maatschappij om jullie heen verandert. jammer.

    /   Reply  / 
 11. Dick

  Prachtig deze zomergasten…een kijkje in het hoofd van CEO’s van multinationals. Zeer zelfingnomen, geen verstand van de onderliggende techniek en maar kleppen over zichzelf…..een echte OPPORTUNIST.
  Zeer groot compliment aan de presentator die hem keurig aan de borst legde, voedde en deze Ben heerlijk liet raaskallen. Niet tegenspreken, niet op in gaan, niet mee debatteren maar gewoon zijn eigen onzin laten verkopen.
  Fenomenaal was het fragment over Steve Jobs en dat hij was ontslagen door bestuurders……door het type “Ben Verwaayen”…wat een heerlijke prul met oogkleppen deze meneer.

  Arme Ben dat gaat vast niet lang meer duren bij Lucent…….

    /   Reply  / 
 12. Rika Jans

  Een wel heel zelfingenomen man. Een echte VVD-er. Alsof ik Mark Rutte hoor praten. Trouwens reality-shows zijn niet uitgevonden door Van de Ende/De Mol.De eerste realitysoap was de serie “An American Family” op de Amerikaanse zender PBS, waarvan 12 afleveringen werden uitgezonden in 1973, over een gezin in echtscheiding. Een jaar later verscheen er in het Verenigd Koninkrijk een soortgelijk programma, over het arbeidersgezin Wilkins in Reading. Hoe denkt hij over het volgende:voormalig topman van France Telecom, is woensdag (juli 2012)gearresteerd vanwege de golf van zelfmoorden bij het France telecombedrijf in 2008. Hij wordt ervan verdacht zijn personeel tijdens reorganisaties onder extreem hoge psychologische druk te hebben gezet.

    /   Reply  / 
 13. Adriaan

  Zelden zo genoten op de nederlandse televisie!
  jammer dat hier zo kort en kleindenkend gereageerd wordt.
  Het zal ook de reden zijn waarom ondernemende mensen en mensen die studeren en anders willen zijn het land zullen verlaten en emigreren.
  Ikzelf word wel erg moe van mede hollanders die alleen maar klagen maar niet dragen.
  Ik ben een arbeider die holland mooi wil maken en die iedereen een kans wil geven, jij ook?

    /   Reply  / 
 14. Daniel van Luijk

  “Ik ben een ‘mensenmens’, dus met die zwakte zal ik moeten leren leven” Wat een onwaarschijnlijk onnozele en duidelijk ingestudeerde uitspraak. Mensen die de indruk hebben dat deze uitspraak wel oprecht was kunnen beter niet verder lezen. Een hoog IQ zal deze Ben Verwaayen waarschijnlijk wel hebben maar een hoog EQ bezit meneer ‘ik ben eigenlijk geen muziekliefhebber’ volgens mij niet. Deze man kan er natuurlijk ook niet aan doen dat hij een psychopaat is. Maar ik vind dat de tijd ondertussen wel rijp is om ook mensen die als sterke personen overkomen gewoon bij hun sociale handicap genoemd moeten kunnen worden. Mensen zijn namelijk altijd de laatsten om hun eigen minpunten in te zien. In zovele besturen kom je ze tegen die mooipraters, die alleen hun steeds ‘hogere’ sociale status najagen zonder dat ze werkelijk over de onderweg, meestal indirect gemaakte slachtoffers nadenken. Dat dwepen met ondernemerschap zonder de negatieve kanten ervan te willen belichten kwam naarmate de uitzending vorderde steeds duidelijker aan de oppervlakte. Mensen zoals Verwaayen hebben geen behoefte aan sociale voorzieningen aangezien er in ons kapitalistische systeem altijd wel een ergens een plaatsje is voor een goeie spreker die geen graten ziet in zelfverrijking over de ruggen van anderen. Hij had het zelf over hoe kapitalisme het slechtste en het beste in mensen naar boven haalt, wel ik moet u niet meer uitleggen in welk kamp ik meneer Verwaayen plaats. Zeggen dat we de armen uit de mouwen moeten steken omdat de economie toch zo nodig altijd maar moet blijven groeien maar ondertussen wel eigenhandig 5000 mensen ontslaan. Goeie kerel die Jan Leyers, alleen jammer dat een te grote hoeveelheid fatsoen hem in de weg stond Verwaayen wat harder aan te pakken.

    /   Reply  / 
 15. margreet

  wat een enorm ego, die Ben Verwayen! ooit eens gelezen dat topmanagers geregeld aan narcistische persoonlijkheidsstoornis lijden
  fragment Jobs was het enige lichtpuntje en terecht dat hij zijn tegen het einde weliswaar vaagjes zijn excuses aanbood mocht hij te ‘ruw ‘zijn geweest. Het maakte pijnlijk duidelijk dat beminnelijke Jan niet opgewassen is tegen deze onaangename captain of industry, die geen enkele tegenspraak duldt, bah!

    /   Reply  / 
 16. Sander

  Jezus, die man heeft precies de mimiek en tongval als Jos van debiteuren/Crediteuren, dezelfde pseudo-opgewektheid. Ik ben afgehaakt toen hij begon te lullen over ‘mensen hebben testimonials nodig’ en ‘daar heb ik leren verkopen’
  …dat was na ongeveer 20 minuten, Fuck, wat een leeghoofd, wat een zelfingenomen beroepsprater. Weer een zomergasten-aflevering de mist in.

    /   Reply  / 
 17. Willeke

  Prachtig programma, “Zomergasten”! Een speciaal compliment verdient de integere, hoffelijke interviewer, duidelijk niet behept met de Nederlandse, luidruchtige “ik-weet-alles-beter” mentaliteit. Hij laat de zomergast volledig tot zijn recht komen en geeft op die manier de kijker de gelegenheid een eigen beeld van de geïnterviewde mens te vormen.
  Zo ook gisteravond, waarin een zeer met zichzelf ingenomen heer – naar mijn mening – op een popiejopie manier in feite zijn eigen graf groef. Alle cliché’s, vals sentiment en mooipraterij passeerden de revue, zoals “keuze’s maken”, “risico’s nemen”, “handen uit de mouwen steken” etc., etc. en last but not least: “verbetering”…
  In deze cruciale fase in de tijd, die de kans biedt een inhoudelijke, verantwoorde verandering/verbetering te brengen, of op zijn minst daartoe een aanzet te geven, blijkt deze heer op de bekende wijze oplossingen te bieden en als een blind paard voort te draven op de weg van de oude (VOC) mentaliteit. Een mentaliteit die mede debet is aan de problemen waarmee wij nu geconfronteerd worden. Juist degenen op hoge posities in onze samenleving zouden zich m.i. meer bewust moeten zijn van hun gigantische verantwoordelijkheid.
  Helaas, vooral wijsheid, maar ook het vermogen (zichzelf) te relativeren, waren in de lange, lange monoloog van deze zomergast ver te zoeken.

    /   Reply  / 
 18. Kurt Volkerts

  Wat een lul met vingers.
  Gas erbij als ie oversteekt mensen!

    /   Reply  / 
 19. Pingback: Vergeten oorlogen in Zomergasten met Adriaan van Dis | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>