Vuurdoop Thomas Erdbrink bij Zomergasten met controversiële gast

foto: Merlijn DoomernikZelden heeft een uitzending van Zomergasten zoveel publiciteit gekregen als vandaag. Thomas Erdbrink begint aan een nieuw seizoen met Dyab Aboy Jahjah als gast. Het Federatief Joods Nederland beschuldigt hem ervan haat te verspreiden en terrorisme te ondersteunen. Er is zelfs aangifte gedaan tegen de VPRO. Toch gaat de uitzending vanavond gewoon door.

“Misschien doet Abou Jahjah verwerpelijke uitspraken, maar die worden door meerdere mensen gedaan”, legt VPRO-hoofdredacteur Karen de Bok uit aan De Telegraaf. “Dat kun je negeren, maar je kan ook bekijken waar deze vandaan komen. Juist een programma als Zomergasten is geschikt om die uitspraken te leren zien in de context van de persoonlijke geschiedenis van de gast.”

Erdbrink zelf is gespannen, zo vertelde hij al interviews voor alle commotie losbarstte. “Mijn grootste angst is dat een gesprek niet goed loopt, waardoor kijkers misschien niet de antwoorden op de vragen krijgen die ze zouden willen hebben of waardoor de gast zijn of haar verhaal niet goed kan vertellen.”

Erdbrink overlegde met twee vrienden of hij de klus wel moest aannemen, vertelt hij aan Televizier. “Zij kennen mij het beste en zeiden: ‘Dit moet je doen, je kunt dat.’ Zelf kon ik twee redenen verzinnen om het niet te doen: het risico dat ik een lading kritiek over me heen krijg en dat ik ineens een bekende Nederlander wordt. Maar het gegeven dat ik zo’n uniek programma mag presenteren, was v oor mij doorslaggevender. Waar ter wereld bestaat het nog dat je drie uur lang live op televisie boeiende mensen kunt interviewen?”

Zomergasten, 20.15 uur, VPRO (NPO2)

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Vuurdoop Thomas Erdbrink bij Zomergasten met controversiële gast

  1. geschalder

    het is nu bijna 10 uur en ik heb niet alle zomergasten-programma’s gezien maar tot nu toe de beste zomergasten sinds jaren.

      /   Reply  / 
  2. Dora

    Een fantastisch interview. Ik heb er van genoten.

      /   Reply  / 
  3. johan jocker

    Eigenlijk achteraf ophef. Van niets. De ster van de avond was Thomas Erdbrink. Hij zat er goed op. Vragen om voorbeelden, geen politiek geneuzel. Jahjah Was ook ontspannen. Die komt er wel.Hij viel bij mij door de mand. Over 5 jaar zal hij ook wel weer een ander profiel hebben of hij verdwijnt uit het nieuws.
    Hij deed eigenlijk hetzelfde waarom mensen soms zo afgaven op Job Cohen als verbinden , alleen jahjah haalt diens diepgang en statuur totaal (nog) niet.

      /   Reply  / 
  4. Rob

    Ik vond het een zwak interview van Erdbrink. Thomas sprong van de hak op de tak, liet Jahjah niet uitspreken, werd vaker geëmotioneerd, waarbij zijn stem minstens één octaaf hoger werd. Ik was echt voor dit interview gaan zitten, maar ben zeer teleurgesteld in de kwaliteit. Jammer, gemiste kans.

      /   Reply  / 
    1. Yvonne

      Helemaal mee eens

        /   Reply  / 
      1. freek

        Ook mee eens

          /   Reply  / 
      2. freek

        Vind ik ook

          /   Reply  / 
  5. M.

    Fijn dat Thomas redelijk vaak onderbrak, want zijn gast probeerde toch steeds door “interessant” lang over iets te praten, mensen een verrassende blik te geven, maar zijn antwoorden kwamen uiteindelijk weer bij zijn gedachtengoed uit. Alles draait om hem, en zijn militante karakter. De verbinding? ver te zoeken.

      /   Reply  / 
  6. dineke swart

    Ik ben doodziek geworden van de aanpak van Thomas Erdbrink. als een boze bok op de haverkist, zo fanatiek. O.a. viel me op vragen aan Abou Yaya waarin hem gevraagd werd wat hij van allerlei leed vond. Hij moest meeleven. Voor mij zijn dat een soort examenvragen….sta je aan de goede kant (leef je mee met allerlei genoemd leed) of niet. Hetzelfde voor onschuldige mensen doden met een bom…Neem je daar wel afstand van!!!!!! En wat die drones van U.S.A. doen doet er niet toe, bij Thomas Erdbrink en zijn moraalridders,westerse moraalridders. Interessant om dat mechanisme van de bokken van de geiten scheiden, aan het werk te zien.
    Wat zal thomas Erdbrink blij zijn dat het hem gelukt is bij de goeden te horen. Voor mij is hij nu afgeschreven. Meeloper met de goed-opgeleide meute.

      /   Reply  / 
  7. Fem

    Doet me denken aan College Tour met Daan Roosegaarde. Hoe graag wil je iemand klem zetten om hem in een hokje te krijgen.
    Onder de noemer ‘kritische vragen stellen’.
    En dan met een kort “oké” doorgaan naar het volgende item in plaats van echt te luisteren en daarop te reageren.
    Voorbeeld van de Westerse mentale en intelligente armoede en arrogantie.
    Bah.

      /   Reply  / 
    1. dineke swart

      Helemaal blij dat ik niet alleen sta. Ik zag dt interview met Daan Roosegaarde ook. Daar was ik ook erg ongelukkig met de aanpak van interviewer. Heerlijk, Fem, dat je w.b. Thomas Erdbrink een soortgelijke kritiek heb als ik. Het is ook een beetje dom, hè!. Wij zijn de besten….dat willen ze zo graag geloven.

        /   Reply  / 
      1. Fem

        Heel verdrietig, ja, dat “Wij-zijn-de-goeden”-denken

          /   Reply  / 
  8. R. Snel

    Thomas Erbrink bleek onvoldoende in staat om te luisteren zonder vooringenomen oordeel over zijn gast. Hij zat niet in het hier en nu, leek voortdurend alleen te willen horen wat hij al eens van zijn gast gelezen of gehoord had. Gevolg was dat Thomas bij geen enkel thema mee kon bewegen in het gesprek, hij viel alleen maar aan door te simpele vragen, en had vaak een te kort onderbouwde eigen mening op de gekozen fragmenten… de rode draad die ik in de verfrissende fragmenten van Jahjah weldegelijk zag en zijn fijne breedsprakige toelichting daarop werden voor mij steeds interessanter dan de geïrriteerd overkomende vragensteller Erdbrink. Gemiste eerste kans, benieuwd naar volgende week.

      /   Reply  / 
    1. Fem

      Dat zeg je mooi, “niet mee kunnen bewegen”.

        /   Reply  / 
  9. C.Berger

    Vergeleken met Abou Jajah is Thomas Erdbrink een agressieve bleke amateur.
    Cees Berger

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>