Plasterk wil PowNed en Wakker Nederland niet dwarsbomen

De kans dat PowNed en Wakker Nederland straks daadwerkelijk toetreden tot het bestel van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is erg groot. Ze hebben beide voor 1 april het benodigde ledenaantal van 50.000 gehaald en nu is het afwachten of Den Haag de twee toelaat. Minister Plasterk gaat daar uiterst soepel mee om, zo blijkt uit een interview met hem in Trouw. “Als zich 50.000 mensen aandienen, zoals bij PowNed en Wakker Nederland, vind ik dat ik het begrip ‘maatschappelijke stroming’ terughoudend en liberaal moet toepassen. Je moet van goeden huize komen om te zeggen ‘u is geen stroming’.”

Er is wel een grens. “Als ze zeggen: ‘Wij houden van snooker en willen een omroep’, dan zie ik dat niet als stroming maar als interesse. Onze publieke omroep valt uit elkaar als iedereen met een interesse een omroep gaat oprichten.”

Plasterk besluit voor 1 januari of de twee aspirant-omroepen mogen toetreden. In dat geval kunnen ze vanaf september 2010 beginnen met uitzenden. Twee uur televisie per week en negen uur radio. Plasterk neemt zijn besluit aan de hand van adviezen van het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de NPO. Plasterk mag daarbij van negatieve adviezen afwijken.

Plasterk vindt het bestel niet verouderd. “Het zou een probleem zijn als de zuilen onveranderbaar hetzelfde waren blijven doen. De Vara en de VPRO zijn niet meer wat ze waren en de KRO is al lang geen bisschoppenomroep meer. De bestaande omroepen zijn mee geëvolutioneerd. (…) BNN heeft nu het dwarse dat de VPRO dertig jaar geleden had. Ik ben dolblij dat BNN heeft kunnen toetreden. Die omroep heeft echt iets toegevoegd aan het bestel en de veerkracht er van laten zien.”

In totaal hebben de publieke omroepen nu 3,8 miljoen leden. Dat betekent dat ruim de helft van de huishoudens lid is van één of meerdere omroepen. Dat was 46%.

Zie ook:
- Einde aan de waanzin van het leden werven

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Plasterk wil PowNed en Wakker Nederland niet dwarsbomen

  1. Timo

    De titel, herman.

      /   Reply  / 
  2. Mark

    wat is dat voor een titel?

      /   Reply  / 
  3. Peter

    De titel ja … Vreemd dat Plasterk dit nu al zegt, die mensen bij het CvdM en de Raad voor Cultuur en de Raad van Bestuur van de NPO krijgen nu het gevoel dat hun adviezen, die ze nog moeten uitbrengen, er niet toe doen.

      /   Reply  / 
  4. Herman Roggeveen Auteur

    Typisch gevalletje knoeien met de kop en op het laatste moment zitten slapen. thx voor het melden

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>