Genderbende: werken aan acceptatie en respect van gender

genderbendeGender is een hot topic op de Nederlandse televisie de laatste tijd. Na Hij Is Een Zij en Geslacht (met Ryanne van Dorst) is op NPO3 vanavond de 3Doc Genderbende te zien. Vijf jongeren vertellen hoe zij worstelen met hoe de maatschappij worstelt met hun gender.

“Ben jij een man of ben je een vrouw?” Deze vraag krijgen de vijf jongeren uit de documentaire Genderbende dagelijks voorgeschoteld. We leven in een tijd waarin het moeilijk is om je niet te kunnen of willen aanpassen aan één van de twee genderpolen. Genderbende vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich geen man én geen vrouw voelen, maar iets daartussenin. De tweeling Anne en Lisa, Lashawn, Selm en Dennis zijn het erover eens dat hun geslacht geen bepalende factor is voor hun identiteit. Of, zoals Lisa het formuleert: “Ik ben trots op wie ik ben, alleen ik voel me zowel mannelijk als vrouwelijk. Of zowel niks als alles.”

In een wereld waarin mensen nog steeds als uitsluitend man of vrouw worden gezien, brengt filmmaker Sophie Dros het verhaal in beeld van mensen die hun lichaam en/of hun uiterlijk veranderen om het te laten kloppen bij hun belevingswereld. Samen vertellen zij één verhaal. Een verhaal over ons allemaal. Sophie Dros: “In de kern gaat deze film over acceptatie van jezelf en van anderen. We hoeven elkaar niet per se te begrijpen zolang we elkaar maar accepteren en respecteren. Ik hoop dat mensen na het zien van deze film met elkaar om de tafel gaan. Een lijn trekken, en gaan onderzoeken waar zij zelf staan op de genderlijn.”

Bekijk de trailer:

3Doc: Genderbende, 21.50 uur, BNN/Vara (NPO3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>