Rubriek: VPRO

Omroep op Nederland 3

Koenijn, Yolanda, Uusbief en Frederik Kaak terug met Treurteevee

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Treurteevee is uitgezonden tijdens 3Lab, de week die NPO3 als proeftuin gebruikt voor nieuwe formats. Het absurdistische programma krijgt lovende kritieken en dus mag de VPRO een volwaardig seizoen maken. Vanavond is het dan zo ver: de eerste uit vier afleveringen Treurteevee.

Lees verder...

VPRO’s De Prijsvechter: De dure prijs van onze goedkooplust

Roland Duong en Marijn Frank zijn allebei bekende tv-gezichten geworden via Keuringsdienst van Waarde. Het kritische consumentenprogramma blijkt een goede broedplaats voor getalenteerde programmamakers. Roland en Marijn komen nu in elk geval met het drieluik De Prijsvechter, waarin ze op zoek gaan naar het goed – of het kwaad – achter onze goedkooplust. Want in

Lees verder...

2Doc Wit Is Ook Een Kleur: Hoe kleurt wit zijn het denken?

De VPRO zendt vanavond de 2Doc Wit Is Ook Een Kleur uit van filmmaker Sunny Bergman. Zij wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. Op zoek naar antwoorden ontleedt ze de moraal van de ‘weldenkende’ elite in onze kleurrijke samenleving. Op

Lees verder...

Portret Frans Timmermans in Teledoc: De Europeaan

Frans Timmermans is bij het grote publiek bekend als de politicus die zich zo kwetsbaar opstelde ten tijde van de MH17-ramp, maar met zijn woorden wel bruggen wist te slaan. Hij is inmiddels actief in Brussel als Eurocommissaris en DirkJan Roeleven kreeg de kans om hem een tijdje te filmen. Dat resulteert in de Teledoc:

Lees verder...

Virtuele tijdreis door eigen land: Onzichtbaar Nederland

Ademloos heb ik gekeken naar Nederland van Boven, de VPRO-serie waarin Nederland vanuit de lucht werd gefilmd. En de omroep komt nu met een follow-up: Onzichtbaar Nederland. Opnieuw staat ons eigen land centraal, dit keer via een virtuele reis door de tijd. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in

Lees verder...

NOS leent Herman van der Zandt uit voor Gouden Kalveren Gala

De NOS leent Herman van der Zandt een avondje uit aan de VPRO. Voor die omroep presenteert hij samen met Eva Cleven de uitreiking van de Gouden Kalveren. Het Gouden Kalf is de grootste filmprijs in Nederland, de uitreiking vormt het hoogtepunt van het Nederlands Film Festival.

Lees verder...

Heftig reisprogramma Stef Biemans: Van Guatemala naar VS

Op NPO3 begint vanavond een nieuw reisprogramma van Stef Biemans: Americanos. Stef, bekend van programma’s als Metropolis en Amor met een Snor, volgt de migrantendoorgang van Guatemala naar de Verenigde Staten. Ondertussen zoekt hij uit waarom mensen de zware, gevaarlijke tocht te maken.

Lees verder...

Tegenlicht duikt in manipulatie online verleidingstechniek

Tegenlicht duikt deze week in de wereld van online winkels. De faillissementen van warenhuizen en schoenenreuzen illustreert het: ons koopgedrag verschuift in hoog tempo naar internet. Welke vernuftige slimmigheden en andere digitale wetmatigheden maken dat wij onze online winkelwagen zo vol mogelijk gooien of zo lang mogelijk op een website verblijven?

Lees verder...

Culinaire VPRO-hit Koken met van Boven terug

De VPRO heeft een hit in handen met Koken met van Boven, dat dit jaar doordrong tot de longlist voor de Televizier-ring. En dat na slechts één jaar. Een knappe prestatie, en dus keert het kookprogramma dat ook leuk moet zijn voor niet-keukenprinsen en -prinsessen terug op de maandagavond.

Lees verder...

Tegenlicht over voor- en nadelen AirBNB

Het nieuwe seizoen Tegenlicht trapt af met een uiterst actueel thema: AirBNB. Het lijkt zo ideaal om een zakcentje bij te verdienen, in veel gevallen als je zelf toch al veel geld uitgeeft aan een vakantie. Maar het verhuren van je eigen woonruimte kent een marktverstorende werking in het toerisme. Om nog maar te zwijgen

Lees verder...

Toren C mikt op ongemakkelijkheid en schurende grappen

Het satirische programma Toren C keert vanavond terug op NPO3 voor het inmiddels zesde seizoen. Maike Meijer en Margôt Ros laten alle geliefde typetjes weer voorbijkomen, maar hebben ook wat nieuwe figuren gemaakt. En er zijn dit seizoen gastrollen voor Peter R. de Vries, Nicolette van Dam, Marijke Helwegen en Tania Kross.

Lees verder...

Uniek: minister-president Mark Rutte bij Zomergasten

Het gebeurt niet vaak dat een zittend kamerlid te gast is bij Zomergasten, laat staan een huidig premier. Vanavond is dat wel het geval, als Mark Rutte zich laat bevragen door Thomas Erdbrink. De VVD’er blijkt een trouw kijker van het VPRO-programma. “De uitzendingen die mij het meest zijn bijgebleven, zijn die waarin achter een

Lees verder...

Ouderdom in Zomergasten met Andrea Maier

Zomergasten ontvangt vanavond een hoogleraar interne geneeskunde: Andrea Maier. De vergrijzing en ouderdom zijn hot topics in Nederland (en daarbuiten ook) en daar heeft Maier het nodige over te zeggen, want volgens de hoogleraar kleven er veel vooroordelen aan ouderdom.

Lees verder...

Nieuw programma Maxim Hartman in 3Lab

De pilotweek 3Lab loopt op zijn eind, op de één-na-laatste avond zijn nieuwe programma’s te zien van Maxim Hartman en een documentaire van Mijke de Jong. Jan Versteegh praat alle programma’s opnieuw aan elkaar.

Lees verder...

Zomergast Griet op de Beeck wil kijker aan het denken zetten

Het is de beurt aan de Belgische bestseller-schrijfster Griet op de Beeck om haar avond Zomergasten samen te stellen. De Vlaamse is bekend van Kom Hier Dat Ik U Kus en het recent verschenen Gij Nu. In Zomergasten richt Griet ‘haar zaklamp op de plekken die de meesten van ons lever donker houden’.

Lees verder...