Speculaties overstap Paul de Leeuw: “Uiteindelijk doet hij waar hij zin in heeft”

De Vara is het komende tv-seizoen verzekerd van presentator Paul de Leeuw, die onder andere het programma Lieve Paul gaat maken. Maar voor het seizoen 2010/11 liggen alle opties nog open. Met de aanhoudende discussie over topverdieners bij de publieke omroep speculeert Quote deze maand over een eventuele overstap. “Als Paul het gevoel krijgt dat hij niet serieus wordt genomen, zou het kunnen dat hij wat anders gaat doen. Hij is wat dat betreft grillig en onafhankelijk. Uiteindelijk doet hij precies waar hij zin in heeft.”

Dan zijn er twee opties: overstappen naar SBS Nederland of RTL. Bij beide commerciële tv-bedrijven staan de deuren open. “Wat voor programma hij bij ons zou kunnen maken? Maakt niet uit, wat hij wil. Zolang hij maar in zijn autootje naar ons toe komt rijden”, zegt Net 5-programmaleider Karin de Groot.

Aan Erland Galjaard van RTL 4 wordt gevraagd of de zender inderdaad het dubbele wil neertellen voor De Leeuw, wat naar schatting uitkomt op minstens 1,3 miljoen euro. “Nou, ook bij ons groeien de bomen niet meer tot in de hemel hoor”, zegt de programmadirecteur in het maandblad. “Fons is altijd redelijk makkelijk geweest in het geven van hoge contracten, maar in zijn tijd begon Talpa aan de deur te rammelen. Er is toen een effect geweest dat je ook in de voetbalwereld zag. Middelmatige spelers gingen opeens het dubbele verdienen, uit angst dat ze anders misschien weg zouden lopen. Zeker, Paul zou bij ons veel meer kunnen verdienen dan bij de Vara, maar het dubbele klopt niet.”

Quote-journalist Paul van Riessen interpreteert die uitspraak overigens als tactiek. “Het lijkt erop dat Galjaard, die onlangs te horen kreeg dat zijn RTL zo’n 20 procent moet bezuinigen, met deze uitspraak vooral wil voorkomen dat andere sterren uit zijn stal om loonsverhoging komen zeuren.”

In het verhaal wordt Paul de Leeuw vooral neergezet als de machtigste man van Hilversum die maar wat graag zijn zin doordrijft. Als enige Vara-presentator mag hij namelijk uitstapjes maken bij andere omroepen. Verder durven maar weinig topmensen binnen de Nederlandse Publieke Omroep hem van tegenspraak te voorzien. En De Leeuw heeft allerlei zakelijk gunstige constructies in zijn contract laten opnemen, zoals het zichzelf laten inhuren via een BV. Ook worden veel programma’s van Paul opgenomen in zijn eigen Studio Cé. Quote: “Studio Cé is twee keer zo duur als Studio 31. Het is op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat de dames en heren politici roepen dat die paar ton salaris schandelijk is, maar dat je ze hier niet over hoort.”

Quote beredeneert verder dat De Leeuw niet alleen iedereen in publiek Hilversum de baas is, ook commerciële concurrenten is hij te slim af. Productiehuis Eva Media heeft een financiële injectie gekregen van Joop van den Ende, tevens raadgever. Mede daardoor heeft Eva Media de opdracht gekregen om Waar Is Elvis? te maken voor RTL 4, terwijl dit anders naar Eyeworks was gegaan, het productiehuis dat ook is gesteund door Van den Ende.

NPO-directeur Gerard Timmer kan zich wel voorstellen dat De Leeuw ooit het publieke nest verlaat. “Bijvoorbeeld als wij zijn ambities in de publieke omgeving niet meer kunnen waarmaken, dat hij bijvoorbeeld niet de ruimte krijgt die hij wil.”

Het gaat dus spannend worden komend seizoen: blijft Paul of blijft ‘ie niet?

Update 21 juli: Paul twittert vandaag: “NEE IK GA EN WIL NIET WEG BIJ DE VARA, EN HEB OOK GEEN 8 BV’S EN VERDIEN OOK GEEN 6,5 TON PER JAAR!Maar ben homo, dat klopt”

Zie ook:
- Wie worden die vijf grootverdieners bij de Publieke Omroep?
- Mooi! Weer de Leeuw verdwijnt, Lieve Paul verschijnt
- Mooi! Weer de Leeuw gaat zomerstop (en metamorfose) in
- Paul de Leeuw over Eva TV: Tijd voor een omslag
- Het laatste seizoen Mooi! Weer de Leeuw?

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Speculaties overstap Paul de Leeuw: “Uiteindelijk doet hij waar hij zin in heeft”

  1. Zo

    Paul past niet bij rtl of sbs, hij is gewoon een product van de publieke. Het zou jammer zijn als hij overstapt voor het geld en dan net als Jack spijkerman zal eindigen.

      /   Reply  / 
  2. Mark

    Bij RTL past hij wel met Linda alleen geen Mooi Weer De Leeuw ripoff maken, je weet hoe het met Jack Spijkerman is afgelopen toen hij een kopie maakte maar dan met reclame tussendoor.

      /   Reply  / 
  3. vinn

    Ik vind van ned 1,2,3 alleen BNN leuk. Paul deed daar dan wel Ranking With the stars erg leuk maar zijn andere progammas vind ik nix aan.. hoop dus dat ie lekker daar blijft

      /   Reply  / 
  4. Pierre

    Als hij zou overstappen, dan zal hij dat niet om het geld doen, maar om de verscheidenheid van projecten die hij kan doen.

    Ik hoop eerlijk gezegd en misschien klinkt het gek, maar Paul de Leeuw past het best voor mijn gevoel bij Net 5. De zender die qua grote shows nog een beetje the underdog is, maar wel het meest publieke omroep-achtig overkomt. En het lijkt me wel een mooi team: Katja Schuurman, Rob Urgert, Joep van Deudekom, Ramon Beuk, Erik van der Hoff, Daphne Bunskoek, Jennifer Hoffman en Paul de Leeuw.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>