Publieke Omroepbazen presenteren eigen bezuinigingsplan

Staan de beste stuurlui aan wal? Talloze politici, deskundigen en adviseurs hebben de afgelopen weken geroepen hoeveel geld er bij publiek Hilversum kan worden bezuinigd en waar er dan gesneden moet worden. Maar de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) werkt zelf ook aan een bezuinigingsplan, meldt het AD vandaag. Peter Kuipers van de Tros en Jan Slagter van Omroep Max wordt naar verluidt maandag voorgelegd aan de andere omroepen.

Volgens de berichtgeving in de krant gaat de kaasschaaf over de bureaucratie en het vergadercircuit in Hilversum. Verder wordt er opgeroepen tot meer samenwerking. Een voorbeeld daarvan is de fusie van Teleac, RVU en NPS tot NTR (per september). In het AD wordt gesproken over ‘substantiële bezuinigingen’, maar het totale bedrag komt dan weer niet in de buurt van de 100 miljoen euro. Wel voorziet het plan in het behoud van het aantal tv- en radiozenders.

De oproep tot fuseren is niet nieuw. Omroepbaas Henk Hagoort liet vorig jaar al weten te streven naar uiteindelijk 15 omroepen. Geopperde suggesties zijn een samengaan van Tros-Max-WNL, BNN-PowNed, Avro-VPRO en een grote gelovige omroep in de vorm van NCRV-KRO-EO.

Ook de NOS heeft bij monde van directeur Jan de Jong vandaag een balletje opgegooid om de NPO te hervormen. Hij denkt dat in de toekomst het systeem toe kan met een of twee taakgebonden omroepen, waaronder de NOS, aangevuld met slechts een paar ledengebonden omroepen. De Jong denkt met de opzet ‘met minder merken’ structureel 25 tot 30 miljoen euro te kunnen besparen.

Zie ook:
- Van Westerloo: Voorkom hakken met wegdoen amusement
- Hilversum luidt noodklok bij informateur Opstelten
-
Telegraaf-lezer wil hakken in publieke omroep
- Omroepen mogen eigen naam niet meer in programmatitel
- VVD stelt kamervragen over charmeoffensief NPO
- Charmeoffensief: De Publieke Omroep vertelt uw verhaal
- Plan alternatieve publieke omroep: nieuws- en cultuurzender

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Publieke Omroepbazen presenteren eigen bezuinigingsplan

  1. Sierbestrating

    Ik ben benieuwd hoe het publieke omroepbestel zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Ik heb sowieso het idee dat twee zenders genoeg is.

      /   Reply  / 
    1. Jan

      Ik ben ook benieuwd, maar ik denk dat je met 3 zenders beter kan profileren en dat is in deze tijd erg belangrijk. Voorbeeld: voor de NPO is kindertelevisie (vind ik) belangrijk en zonder een dichte programmering van kindertv redt je het niet. En zo zit het ook met jongeren en met verpieding. Neem bijvoorbeeld het volgende. Zondag nieuwe nederland 2 eerst hollanddoc dan spuiten en slikken en dan NOVA (onee nieuwsuur). Dat wertkt niet, dus ik denk dat in dit landschap 3 zenders precies goed zijn. Verder moeten het fuseren gestimuleerd worden. Maar als je kijkt naar de NCRV en de KRO is hun ‘feel’hetzelfde kijk maar:

      NCRV:
      “Onze nieuwe koers sluit aan bij de traditie die onze omroep al 85 jaar kenmerkt en waarin ‘respect’ de kern blijft. Wij zien dat veel mensen iets voor elkaar willen betekenen en betrokken zijn bij de wereld waarin we leven. Wij willen als NCRV staan voor een maatschappelijk betrokken organisatie, die dichtbij mensen staat en burgers een stem geeft.”

      KRO:
      ‘De KRO wil inspireren tot ‘Goed Leven’. De KRO richt zich daarmee op mensen die hun hart volgen én hun verstand gebruiken, en die aandacht voor zichzelf combineren met aandacht en zorg voor elkaar’

      Wat is het verschil zou je zeggen. Neem nu Man bij hond,, boer zoekt vrouw, Joris’s showroom, de wandeling, blootgewoon, achter de voordeur. Het heeft iets gemeen. Daarom zou het voor het bestel beter zijn als deze twee (miss met de EO) gaan fuseren als bijvoorbeeld de Nederlandse Christelijke Omroep.

      En zo zijn er nog vele

        /   Reply  / 
  2. Michel

    Ik vind dat het minder in hokjes moet. Dus geen aparte clubjes. De ene doet een talkshow of nieuwsprogramma met een linkse inslag en de ander weer vanuit het geloof. Als ik het nieuws wil zien dan wil gewoon nieuws zien en als ik af stem op een talkshow wil ik gewoon een tafel met een leuke gasten, discussies en gesprekken. Wat kan mij het schelen wat voor geloof de makers uitdragen of waar de presentator op stemt. Die verschillende meningen hoor ik wel van de gasten aan tafel.

    Ik vind dat de zenders gewoon zenders moeten worden zoals bij de BBC en in Vlaanderen maar, dan op onze eigen Nederlandse manier. Weg met alle omroepen (en dus met alle aparte directeurtjes, kantines, eigen nieuws afdelingen, balie medewerkers. productie medewerkers, gebouwen, enz enz enz) want daar gaat het meeste geld aan op. Al die aparte clubjes. Het kan veel en veel simpeler.

    Gewoon:
    Nederland 1 (nieuws, sport en amusement)
    Nederland 2 (kunst, cultuur en verdieping)
    nederland 3 (kinderen, jongeren, experimentele tv)

    Radio 1 nieuws en sport
    Radio 2 amusement en classics
    3FM jongeren (niet wijzigen staat als een huis)
    Radio 4 KLassiek en jazz
    Radio 5 gezellige en informative luisterprogramma’s aangevuld met muziek die je op de andere zenders niet hoort.

    Ook een deel van de digtale kanalen kunnen blijven bestaan of worden samen gevoegd.

    Bijna alle programma’s kunnen gewoon blijven en als er na deze wijziging in het systeem nog omroepen zijn die zeggen wij willen blijven bestaan als aparte club en willen onze boodschap blijven verkondigen dan beginnen ze maar een digitale, internet of commercieele zender met eigen geld en leden.

    B.v de EO kan prima zelfstandig bestaan als digitaal kanaal. De leden en de doelgroep zullen deze programma’’s blijven bekijken en er ook voor willen betalen. Daarbij denk ik dat ook de kerk hier geld voor op tafel wil leggen.

    Dit geld ook voor BNN maar, ik denk dat die er geen probleem mee hebben om op te gaan in NED3 en 3FM.

    De TROS kan op gaan in Nederland 1 maar, er ook voor kiezen om commercieel te gaan. Dit geld ook voor de AVRO.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>