Hagoort weerlegt plannen politiek bezuinigingen NPO

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ligt onder vuur. Nog niet eens zozeer door de inzakkende kijkcijfers van vlaggenschip Nederland 1 (die aandacht vestigt SBS op zich), meer vanwege alle politieke agenda’s. Met de verkiezingen op komst lijkt de NPO een speerpunt geworden om op te bezuinigen. Heeft ongetwijfeld weer te maken met het debat over de topsalarissen bij de publieke omroepen, waardoor veel Nederlanders denken dat het allemaal best wat minder kan. NRC Handelsblad interviewde NPO-voorzitter Henk Hagoort die een en ander weerlegt. Hagoort blijkt weer eens een bestuurder die prima zijn straatje schoon weet te vegen.

Hagoort: “Het gaat erom: wil je bezuinigingen op de programmering of niet? Het is heel simpel. Het geld dat niet naar programma’s gaat, bedraagt 42 miljoen per jaar. Daar kan best wat af, maar dan heb je het niet over de tientallen miljoenen die partijen willen korten.”

Veel critici zeggen dat de sport best naar een commerciële partij kan gaan, zoals het Champions League Voetbal waar elk jaar vele miljoenen voor worden neergeteld. “Dan moet je de burger vragen: wat heeft u over voor het sportaanbod van de publieke omroep dat wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie met expertise? Dit totale aanbod, inclusief voetbal, Olympische Spelen en tour de France, kost een Nederlands huishouden nu 70 eurocent per maand. Bij een commerciële zender verdwijnt sport vrijwel zeker achter een decoder, want die moet winst maken.” Hagoort schat dat het een huishouden dan 7 euro per maand gaat kosten.

Dan de immer voortdurende discussie over het vele amusement bij de publieken. Op Zoek Naar een musicalster, Boer Zoekt Vrouw, Eén Tegen 100, Ranking the Stars… kan allemaal prima bij een commerciële partij. Hagoort. “Je marginaliseert de publieke omroep als je sport en amusement schrapt. Dan ben je er voor de elite. Daarmee ondermijn je een van onze belangrijkste functies: we zijn een verbindende kracht in de samenleving.” Hagoort wijst er verder op dat ‘pretnet’ Nederland 1 ook de actualiteitenzender is en echt niet alleen sport en amusement uitzendt.

Hagoort herhaalt verder zijn wens voor de herinvoering van kijk- en luistergeld, waardoor de politiek niet langer invloed heeft op het aanbod. Dat zou de belastingbetaler 6,50 euro per maand kosten. “Weet u dat Boer Zoekt Vrouw een kijker 4 eurocent per aflevering kost?”

Zoals Hagoort het brengt, klinkt het allemaal heel logisch en natuurlijk. Toch valt er wel wat te weerleggen. Het Eredivisie Voetbal bleef bij RTL bijvoorbeeld behoorlijk overeind. En zo is er veel meer sport dat prima naar een commerciële partij kan gaan, die overigens ook een onafhankelijke redactie kunnen leveren.

Prima verder dat er wat amusement is bij de publieken, maar dat mag dan wel wat geëngageerder. Nu zitten ze echt heel vaak in het vaarwater van commerciële partijen. En ik hoor steeds meer programmamakers klagen over de druk van kijkcijfers en marktaandelen, reclameinkomsten zijn dus zeker van een (te) groot belang bij de publieke omroepen.

Het is een fundamentele discussie die de komende vier jaar ongetwijfeld zijn uitwerking gaat krijgen. Want het is niet waarschijnlijk dat we weer een kabinet krijgen dat de NPO zo gunstig gezind is als de afgelopen paar jaren.

Zie ook:
- Atsma (CDA): 3 publieke netten, stimuleren omroepfusies
- Verkiezingen: Minder publieke netten in nieuw kabinet?
- Hagoort schrikt van bezuinigingsplannen D66
- Hagoort wil toe naar maximaal 15 publieke omroepen
- Plasterk kondigt grondige hervorming publieke omroep aan

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Hagoort weerlegt plannen politiek bezuinigingen NPO

  1. Martijn

    Vooral de champions league kan makkelijk naar rtl7. Vind persoonlijk dat zij het voetbal net zo goed, misschien wel beter brengen dan de NOS.

      /   Reply  / 
  2. edo

    Hoe vaak kan je zoiets zeggen ?? WE BETALEN NOG STEEDS KIJK EN LUISTERGELD !!!!!!!!!!!! ALLEEN NU VIA DE ALGEMENE BELASINGEN PIPO !!!! Of is dit weer en + en + gelul

      /   Reply  / 
  3. David

    Ik vind het een enge man, en het is inderdaad meer ‘straatje schoonvegen’ wat hij hier doet; dat laat je in je uitleg prima zien.

      /   Reply  / 
  4. stef

    Ik wil helemaal niks betalen voor die publieke omroepen! ik kijk het tog nooit….

      /   Reply  / 
  5. Jorn Agterberg

    Goede verkooples: altijd alles terugbrengen naar kleine eenheden; “wist u dat Boer Zoekt Vrouw maar 4 cent per aflevering kost?”

      /   Reply  / 
  6. Tom

    Jammer dat zo weinig mensen snappen dat deze man wel degelijk gelijk heeft. Ach.. Ze komen er nog wel achter :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>