Kijkcijfers gemeten: Let’s Get Married

Een nieuwe columnist op zappen.blog! Of beter gezegd, een student die toevalligerwijs een toetsenbord ter beschikking heeft en zich voordoet als columnist. Naam: Menno Woudt, 18 jaar en studeert inmiddels Communicatiewetenschap in Amsterdam. Schrijft op zijn eigen site Woens.nl (Wekelijkse Onzin en Nutteloos Schrijfwerk) voornamelijk onzin, maar ook over diepzinnige, maatschappelijke onderwerpen als internet, film en natuurlijk televisie. Analyseert daarvoor kijkcijfers – en nu ook voor zappen.blog!

Let’s Get Married Zaterdag 10 december 2011, 20.07 uur RTL 4
Aantal kijkers: 1.205.000 waarvan
588.000 hoopten op een romantisch avondje televisiekijken
369.000 baalden dat ze niet konden bellen of sms’en
248.000 keken vanwege de ‘keii mooie jurkk

Paul de Leeuw pretendeert pijnlijke televisie te maken met PAU!L. Maar voor een échte pijnlijke zaterdagavondshow moet je bij RTL4 zijn.

In Let’s Get Married strijden twee koppels tegen elkaar door vrienden en familie van de ander door de ‘taart’ laten zakken. Doel: een bruiloft in de vrolijk gekleurde maar plastic ogende Talpa studio. Briljant format, en dat bedacht door onze eigen Winston Gerschtanowitz! Naast buitengewoon sympathieke presentator en buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand is hij ook de bedenker van dit buitengewoon originele programma. Filmpjes met ludieke huwelijksaanzoeken, een spel waarin wordt getest hoe goed de koppels elkaar kennen, een spelletje hoger/lager: je hoeft geen moeilijke achternaam te hebben om zo’n romantische show te bedenken.

Maar is het wel romantisch? In een paar ‘emotionele rondes’, zoals Winston ze zelf al noemt, gaat het licht op standje tranentrekker en worden de koppels aangestuurd om het hele publiek te laten huilen. Zo lezen de aanstaande bruiden een brief voor aan hun ouders. Vervolgens mag een vijftigkoppige jury bepalen welke rede het meest ‘emotioneel’ was. ‘Gaat u voor de overleden vader, of toch voor de moeilijke jeugd?’ Moet er echt een camera aan te pas komen om zoiets te vertellen? En hoe pijnlijk is het dan dat vijftig leken over zoiets persoonlijks gaan oordelen?

Ook de afdeling ‘special effects’ doet er een schepje bovenop. Wanneer een persoon door de taart zakt doen ze er een leuk effectje bij. Hartstikke knap enzo, maar het is best pijnlijk om terug te zien dat wanneer je door de taart zakt er een enorme explosie te zien is. Probeer thuis maar eens uit te leggen dat je niet echt verbrand bent!
Ten slotte maken de stereotype vragen die gesteld worden (‘Hoeveel procent van de mannen vindt hun vrouw te dik?’) het allemaal nog pijnlijker. Een wonder dat nog geen enkele feministische beweging iets van zich heeft laten horen.

Het ligt er allemaal dik bovenop, waardoor je bijna het idee krijgt dat ze eigenlijk een trouwshow proberen na te spelen. Daarnaast worden de romantische aspecten door de pijnlijke toevoegingen naar beneden gehaald, waardoor een onderhoudend maar emotieloos programma overblijft. En dat is buitengewoon jammer!

Menno Woudt (18 jaar) is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Kijkcijfers gemeten: Let’s Get Married

  1. Bart

    Goed geschreven column. Leuk om te lezen!

      /   Reply  / 
  2. Anne

    Oke, die special effects zijn inderdaad verschrikkelijk, maar wat zijn dan nu de andere kijkcijfers? Of heeft Nederland gisteren alleen maar RTL4 gekeken?

      /   Reply  / 
  3. ConverseJJ

    Leuke column, site staat bij mijn favorieten :) !

      /   Reply  / 
  4. Chiel

    Leuke collum, heb de site ook bij m’n favorieten gezet.

      /   Reply  / 
  5. Maan

    Wat een zeik-column. En waarom pas deze ‘analyse’ bij aflevering 3 van 4? Dit had je gelijk na de eerste aflevering moeten schrijven! Nu is het mosterd na de maaltijd en komt het in plaats van een poging tot humor over als oeverloos gezwets.

      /   Reply  / 
  6. samantha

    idd vind het ook niets dit hoor

      /   Reply  / 
  7. Christian

    Ik vind het een goede column, kijk uit naar de volgende!!

      /   Reply  / 
  8. Willeke

    Had je idd beter na de eerste aflevering kunnen schrijven.. Nu lijkt het meer alsof je je alleen focust op die aflevering, terwijl het wel over KIJKCIJFERS gaat.. En waar blijven die andere zenders idd..

      /   Reply  / 
  9. Simon

    Goede keuze Herman! Volg de site Woens.nl ook al een aantal weken. Wie genoten heeft van deze column moet eens kijken op die site, staan nog een aantal televisie-columns te lezen!

      /   Reply  / 
  10. Naamloos!

    Leuk column! Heb ook een aantal berichten gelezen op Woens.nl! Is erg leuk.

      /   Reply  / 
  11. RJ

    Ach ja, afkraken is zo makkelijk…

      /   Reply  / 
  12. SHIZZLE

    Nou iig beter dan die verschrikkelijke slechte wannabe columnist Bert Brussen…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>