Zendercoördinator Roek Lips gaat luisteren naar de kijker

Het nieuwe stelsel van de Publieke Omroep, dat twee jaar terug is ingevoerd, kan een succes worden genoemd. Nederland 1 is sindsdien marktleider en de drie netten bij elkaar trekken een fors hoger marktaandeel. Toch gaat het nog geregeld mis. Slag om Pampus, Derde Klasse D, Twinzz, The Phone… stuk voor stuk programma's waar te weinig of niet veel mensen naar kijken. En wiens schuld is dat? Vrijwel altijd die van de netmanager, zo beklagen makers in Hilversum en kijkers zich. Dat laat Roek Lips, zendercoördinator van Nederland 3, niet op zich zitten.

In De Telegraaf van vandaag zegt hij de dialoog aan te willen gaan met de kijker. Wat wil hij zien, wat niet en waarom? Met de uitkomst wil hij serieuze aanpassingen maken in het uitzendschema. "We leren nog steeds en dat gaat met vallen en opstaan", aldus Lips. Zo is de vrijdagavond met De Lama's of Ranking the Stars steevast goed voor een miljoen kijkers, terwijl de kijker op een maandagavond het net niet weet te vinden.

Officieel is Nederland 3 een kanaal dat vooral een jonger publiek moet trekken. Dat begint overdag met Z@pp en gaat 's avonds door met De Wereld Draait Door en wisselende programmering daarna. Denk aan de programma's van BNN maar ook De Flat van Ali B, The Phone, 40 Dagen Zonder Seks en Draadstaal.

In praktijk is Nederland 3 vooral een restkanaal. Belangrijke sportwedstrijden zijn opeens op dat net te vinden, omdat er op Nederland 1 en 2 niet mag worden ingebroken. Tja, dan blijft er van je horizontale programmering weinig over. Bovendien weet de kijker geen band met je zender op te bouwen.

Los daarvan; op Nederland 1 is het zo dringen, dat veel programma's die eigenlijk op Nederland 1 horen naar Nederland 2 en 3 worden verplaatst. Denk aan Keyzer & De Boer Advocaten, maar ook Slag om Pampus of De Zomer Voorbij, de reissoap van Jan Smit. En ook Beau van Erven Dorens gunt The Phone een plekje op het veel beter bekeken Nederland 1, terecht als je het mij vraagt.

En dan hebben we het hier nog maar over één mening, terwijl er vast nog wel 100 duizend mensen zijn die hun zegje willen doen. Roek Lips krijgt het dus druk deze zomer met het ontvangen van mensen. Hopelijk is de 'stem van de kijker' oprecht bedoeld en krijgt deze ook echt iets te zeggen, en is het niet alleen een gebaar dat vervolgens wordt genegeerd.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zendercoördinator Roek Lips gaat luisteren naar de kijker

  1. Puk

    Roek heeft dus het plan een forumpje op zijn zendersite te zetten, en dat schijnt pas in het najaar gerealiseerd te kunnen zijn. De Telegraaf ziet dit als voorpaginanieuws. Roek kan dus nog de hele zomer zijn huidige beleid voortzetten, en of er daarna ook werkelijk een ‘dialoog’ volgt moeten we maar afwachten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>